Iivo Niskanen: Harjoittelemista ja kilpailemista äärirajoilla

Blogi 18.5.2018

Kesä- ja heinäkuun aikana vietin yhteen menoon kuukauden Vuokatissa, jossa sain harjoitella hyvissä olosuhteissa sekä henkilökohtaisen valmentajan että maajoukkuevalmennuksen tarkan seurannan alla. Treenaaminen oli niin sanottua peruspuurtamista lajiharjoittelun sekä oheisharjoittelun parissa.

Olen treenannut tänä kesänä niin määrällisesti kuin tehollisestikin äärirajoilla. Harjoitustunnit ovat liikkuneet 20-33 tunnin välillä viikossa. Tehoharjoituksia teimme maajoukkueleirillä porukalla rullahiihtäen Vuokatin vaaran päälle sekä rullaradalla. Leirin jälkeen tuli vielä muutama kovempi harjoitus Vuokatin vaaralle ja testiaseman matolla hiihtäen. Tällä hetkellä tuntuu, että pajatso on kropasta aika tyhjä. Tämä johtunee osittain viime viikkojen helteistä.

Kuumassa säässä harjoittelu on kavalampaa kuin ajatellaan. Se hidastaa palautumista todella paljon. Juomista on kulunut lenkeillä monta kertaa enemmän kuin normaalisti. Päivän toisen harjoituksen siirsin iltapäivästä iltaan, jotta lämpötila tippuisi hiukan. Lyhensin myös jonkun verran harjoitusten kestoa.

Harjoittelu on sujunut kaiken kaikkiaan oikein hyvin. Ainoastaan juokseminen on kuormittanut hiukan säären etuosia. Urheilu Mehiläisen fysioterapeutin Teemu Leppämäen kanssa olemme pitäneet huolen, että sääret eivät pääse rasittumaan liikaa. Lisäksi kävimme läpi muitakin ennaltaehkäiseviä liikkeitä käydessäni hänen vastaanotolla.

Kiinnitimme huomiota jalkojen ja käsien pieniin heikkouksiin. Sain Teemulta kotiläksyksi sekä kotona että salilla tehtäviä liikkeitä, joita teen ennen treenejä. Näiden tarkoitus on aktivoida pieniä lihaksia, jotta suorittaminen olisi teknisesti oikeanlaista.

Vuokatissa harjoittelun lisäksi olen onneksi päässyt välillä käymään kotona ja muun muassa juhlimassa serkkuni häitä idyllisessä maalaismaisemassa.

Seuraavat kolme päivää vietän rullahiihtotapahtumassa Blink-festivaaleilla Sandnesissa, Norjassa. Olen mukana neljännen kerran. Tänään keskiviikkoiltana (31.7. klo 18) käydään perinteisen hiihtotavan 60 kilometrin yhteislähtökilpailu. Torstaina vuorossa on 7,5 kilometrin Lysebotn Opp -ylämäkikilpailu vapaalla. Perjantaina kilpailen vielä 15 kilometrin vapaalla hiihdettävän tasamaakilpailun. Päämatkani on 60 kilometrin hiihto. Myös ylämäkikilpailu on minulle hyvä startti.

On mukava päästä hiihtämään porukassa kilpaa ja saada kovatasoista sparrausapua maailman kovimmilta hiihtäjiltä. Koska kisat hiihdetään yhteislähdöillä, on aina joku vetovuorossa ja muut peesaavat. Näin hiihtonopeudet nousevat korkeammaksi kuin, mitä itse koskaan pystyisin yksin pitämään. Onkin mahtava päästä testaamaan omaa tekemistä äärimmäisissä vauhdeissa. Tavoitteenani ei ole niinkään sijoitukset vaan mahdollisimman hyvät suoritukset.

Tapahtumassa kilpaillaan lauantaina vielä sprinttikilpailu. Itse jätän tuon startin väliin ja matkustan lauantaiaamuna leirille Davosiin, Sveitsiin. Siellä vuorossa on 11 päivää kestävä maajoukkueleiri noin 1500 metrissä.

Paikka on tuttu MC-kilpailuista, mutta on kiva päästä näkemään millaiset harjoitteluolosuhteet siellä on kesällä. Ohjelmassa on muutama laatutreeni pitkiin nousuihin hiihtäen. Tämän kaltaiset harjoitukset ovat suosikkitreenejäni kesällä. Leirin viimeinen intervalliharjoitus tehdään radalla juosten. Pääsemme siis näyttämään hiihtäjien kaunista päkiäaskellusta paikallisille juoksijoille :D

Hyvää kesänjatkoa kaikille!

-IIvo

Lue lisää

Iivo Niskanen: Harjoituskausi on korkattu uusilla linjoilla

Iivo Niskanen: "Vietän hiihtäjän kesälomaa"

Iivo Niskanen: Holmenkollenille kuningasta kättelemään

Tutustu Iivon fysioterapeutti Teemu Leppämäkeen