Magneettikuvaus urheiluvammoissa

Kun nilkka nyrjähtää, polvi vääntyy tai nivusta vihloo, on magneettikuvaus nopein ja tarkin tapa saada diagnoosi urheiluvammalle.

Magneettikuvauksella saadaan tarkkaa tietoa kaikista pehmytkudosvaurioista ja luuston vammoista. Magneettikuvat paljastavat lihas- ja jännerepeämät, jänne- ja nivelsidevauriot, luumustelmat sekä rasitusmurtumat ja –vammat. Kuvissa näkyvät myös verenvuodot ja turvotukset sekä vamman ikä.

– Magneettitutkimus on yleensä kuvantamisen viimeinen sana. Sen avulla kudoksesta voidaan ottaa kuvia mistä suunnasta tahansa, kertoo radiologi Tomi Pudas.

Tyypillinen magneetissa paljastuva löydös on luumustelma. Tällainen mikrotrauma ei näy röntgenkuvassa. Vamma vaatii kuitenkin harjoittelutason laskemista, koska se voi edetä kovassa treenauksessa murtumaksi.

Magneettirekka tulee lähelle

– Keho on urheilijan työkalu. Hänen tulee saada nopeasti tieto siitä, onko harjoittelun jatkaminen mahdollista, vai onko syytä pitää taukoa, Pudas muistuttaa.

Hän työskentelee Mehiläisen magneettirekassa ja tapaa asiakkaat paikan päällä. Esimerkiksi nilkan tai polven magneettikuvaus käsittää satoja kuvia, jotka radiologi katsoo välittömästi.

– Jos kuvissa on hälyttäviä muutoksia, kerron niistä jo tutkimuksen yhteydessä potilaalle. Varsinaisen kuva-analyysin ja raportin teen seuraavana päivänä, jolloin se on lähettävän lääkärin luettavissa Mehiläisen tietojärjestelmistä.

Mehiläisen kaksi magneettirekkaa kuvaavat eri viikonpäivinä Nummelassa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Lahdessa, Kouvolassa ja Lohjalla. Urheiluvammoja tulee kuvaukseen päivittäin.

Kuvien analysointi tarkkaa työtä

Mehiläisen radiologit käyttävät magneettikuvien analysoinnissa varmistusmenetelmää, jossa toinenkin kollega katsoo kuvat. Jos mielipiteet ovat ristiriidassa, lääkärit käyvät keskustelua kuvista ja konsultoivat tarvittaessa muita radiologeja, kunnes yhteisymmärrys syntyy.

– Meillä on eri vammoista ja niiden tulkinnasta tarkistuslistat, jotka käsittävät kymmeniä yksityiskohtia kuvattavasta kohteesta. Kun kaksi lääkäriä käy läpi tämän listan, vähenevät virhetulkintamahdollisuudet minimiin.

Ortopedi päättää viime kädessä, mitä vammalle tehdään. Magneettikuvaus antaa kirurgille runsaasti tietoa leikkauksen ja jälkihoidon suunnittelua varten.

Lisää aiheesta