Gastroenterologi

Gastroenterologian erikoislääkäri on on mahaan ja suolistoon erikoistunut sisätautilääkäri. Gastroenterologi tutkii ja hoitaa ruokatorven, mahalaukun, ohutsuolen, paksu- ja peräsuolen, maksan, sappirakon, sappiteiden ja haiman sairauksia.

Tyypillisiä vatsan alueen elinten sairauksia ovat:

Mitä gastroenterologi tekee?

Gastroenterologi tutkii pitkittyneitä vatsaoireita vastaanotolla. Apuna käytetään esimerkiksi laboratoriotutkimuksia, ultraääntä, magneettikuvausta tai erilaisia tähystystutkimuksia.

Esimerkiksi pitkään jatkuneen närästyksen vuoksi lääkäri voi tehdä mahalaukun tähystyksen eli gastroskopian. Suolistosairausepäilyä voidaan tutkia paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla. Lisäksi gastroenterologi voi tarvittaessa tehdä ohutsuolen, sappi- ja haimatiehyiden sekä koko maha-suolikanavan tähystyksiä.

Tähystyksessä limakalvoilta otetaan koepaloja, jotka lähetetään patologille tutkittavaksi.

Tarvittaessa gastroenterologi ohjaa lisätutkimuksiin, ravitsemusterapeutin vastaanotolle ja suunnittelee lääke- tai leikkaushoitoa.

Milloin gastroenterologin vastaanotolle?

Moni vatsavaiva selviää gastroenterologin vastaanotolla. Voit hakeutua gastroenterogian erikoislääkärin vastaanotolle, jos sinulla seuraavia oireita:

Vatsaoireiden vuoksi ajan voi varata suoraan gastroenterologille. Myös yleislääkäri ohjaa tarvittaessa gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolle.
Varaa aika gastroenterologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen gastroenterologian erikoislääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo.

Asiantuntijat

Jari Ahonen
LL, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri
Pia Paalosmaa
LL, sisätautien ja nefrologian erik.lääkäri
9.7
Tarja Teräsvalli
Sisätauti -ja yleislääkäri
8.9
Kirsi Ekola
Työterveyslääkäri
Katso muut asiantuntijat