Olkapääkipu ja olkapäävammat

Olkapään nivel on ihmisen yksi liikkuvimmista nivelistä, jota käytetään paljon arjen askareissa, työssä ja urheillessa. Olkapäävaivat voivat olla äkillisiä vammoja tai vähitellen syntyneitä kiputiloja. Kipeä olkapää kannattaa tutkia ja olkapään kipu hoitaa kuntoon ajoissa.

Olkapään erilaisia vaivoja, kuten olkapään kipua levossa, yösärkyä ja liikeratojen heikentymistä aiheuttavat yleisimmin sijoiltaan mennyt olkapää, olkapään ahtaus ja jännerepeämät. Myös löysä olkanivel ja ryhtiongelmat voivat johtaa erilaisiin olkapään kiputiloihin.

Olkapään kivun hoito

Hoitona olkapäävaivoihin käytetään usein lepoa, fysioterapiaa ja esim. kortisonipistoksia. Kipeä olkapää ei aina vaadi leikkausta, mutta mikäli vaivat pitkittyvät ja kipu käy sietämättömäksi, voidaan niitä hoitaa myös leikkaamalla.

Tyypillisiä tähystyksellä suoritettavia olkapääleikkauksia ovat ahtaan olkapään avarrusleikkaus, kiertäjäkalvosimen repeämän kiinnitysleikkaus sekä olkapään sijoiltaan menon korjausleikkaukset ja solisluun sijoiltaan menon korjausleikkaukset.

Lue lisää:

Ortopedin haastattelu: Olkapäävammojen hoito leikkauksella - koska leikkaus on tarpeen?

Olkapääleikkaus tähystyksellä vai avoleikkauksena?

Olkapään kuntoutus leikkauksen jälkeen

Kinesioteippaus on monipuolinen hoitomenetelmä

Hauisjänteen vaivat

Olkapään hermopinne

lokakuu 2022viikko 40