Ahdas olkapää aiheuttaa olkapääkipua

Olkapääkivun tavallisimpia aiheuttajia ovat kiertäjäkalvosimen pinnetilat. Vaivan nimi on ahdas olkanivel, eli niin sanottu impingement-syndrooma, joka aiheuttaa olkapään alueen liikerajoitusta ja särkyä. Ahdas olkapää johtuu yleisimmin niveltä yläpuolelta suojaavan lapaluun lipan kaarevasta muodosta, ja sen aiheuttamasta hankauksesta olkavartta nostavaan jänteeseen.

Perusongelma olkakivussa johtuu osittain olkapään alueen rakenteellisesta ahtaudesta ja osittain lihasepätasapainoista. Tietynlainen lapaluun lipan muoto altistaa ahtauden syntymiselle. Lapaluun lippa voidaan luokitella muotonsa perusteella kolmeen tyyppiin: tyyppi 1 on alapinnaltaan väljä ja tasainen, tyyppi 2 on kaareva ja tyyppi 3 on voimakkaasti jännetilaa ahtauttava.

Lue myös: Olkapään hermopinne

Ahtaan olkapään oireet

Oireet alkavat usein spontaanisti, mutta oireilun voi aiheuttaa myös ylirasitus ja lievähkö tapaturma. Tyypillisiä oireita ovat kipu olkavartta sivulle nostettaessa ja kivut kiertoliikkeessä. Olkakipu häiritsee usein yöunta ja olkapää on kipeä levossa.

Ahdas olkanivel oireyhtymään voi aluksi liittyä lapaluun lipan alaisen limapussin tulehdus. Kun tilanne pitkittyy ja ahtaus on huomattava, alkaa myös olkavartta nostava jänne hankautua ja tulehtua. Ajan mittaan tilanne voi kroonistua niin, että tarvitaan olkapään tähystysleikkaus.

Ahtaan olkapään leikkaus ja hoito

Ahtaan olkapään oire on yleensä helppo diagnosoida. Potilaan kuvaama vaiva on usein tyypillinen, pahinta yleensä jäytävä särky makuuasennossa. Usein tavallinen röntgentutkimus on ainoa tarvittava lisätutkimus. Ahtaus ei välttämättä vaadi leikkaushoitoa. Perushoitona käytetään lepoa, fysioterapiaa ja joskus myös kortisonipistoksia. Osa ahtausoireista voi johtua myös ryhtiongelmista: olkapäiden ja hartioiden etukumara ryhti voi aiheuttaa ahtausoireyhtymän.

Mikäli vaiva pitkittyy ja kipu käy sietämättömäksi, voidaan sitä hoitaa tähystysleikkauksessa. Leikkauksessa lapaluun lipan alapinta tasoitetaan ja jänteelle avarretaan lisää tilaa liikkua. Toimenpidettä kutsutaan akromioplastiaksi. Potilas nukutetaan toimenpiteen ajaksi. Itse toimenpide kestää noin puoli tuntia, ja potilas kotiutuu jo samana päivänä.

Leikkauksen jälkeen käytetään kantosidosta kivun hoitona 1–2 päivää, mutta välttämättä sitä ei tarvita ollenkaan. Olkaniveltä saa liikuttaa heti kivun sallimissa rajoissa.

Leikkauksen yhteydessä haavojen peitoksi laitetaan paksut sidokset. Niiden tarkoitus on imeä pistohaavoilta valuva neste, jota on imeytynyt kudoksiin tähystysleikkauksen aikana. Paksut sidokset poistetaan parin päivän kuluttua leikkauksesta, ja tilalle voidaan laittaa haavateipit. Sidosten poistamisen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa ja pesulla. Ompeleet poistetaan 10 päivän kuluttua. Saunaan tai uimaan ei kannata mennä ennen ompeleiden poistoa.

Leikanneen ortopedin kontrolli on yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tällöin tarkistetaan, että paraneminen on lähtenyt normaalisti käyntiin. Samalla käynnillä kirjoitetaan lähete fysioterapiaa varten ja kuntoutus voidaan aloittaa. Seuraava ortopedin kontrolli on noin 1,5 kuukauden kuluttua leikkauksesta tai tarpeen mukaan.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Petteri Antonen
LL, ortopedian-ja traumatol. erikoislääkäri
9.8
Niclas Borgmästars
Ortopedian ja traumatologian erik.lääk.
9.8
Helena Ervasti
LL, ortopedian ja traumatologian erik.lääkäri
9.7
Peter Ess
LL,ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta