Influenssa - hoida se ajoissa

Influenssa on influenssavirusten (tyypit A ja B) aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus, jota esiintyy joka talvi. Influenssa voi terveelläkin aikuisella aiheuttaa pitkän sairastamisen ja jälkitauteja. Erityisesti influenssarokotteesta hyötyvät alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat ja heidän läheisensä. Influenssaan sairastuu joka talvi 5–15 % väestöstä.

- Influenssavirus voidaan todeta luotettavasti nenänielusta otettavalla pikatestillä. Lääkäri pystyy nopeimmillaan jo puolen tunnin kuluessa näytteen ottamisesta saamaan selville taudinaiheuttajan ja valitsemaan oikean hoidon, kertoo laboratoriosektorin johtaja Kristina Hotakainen Mehiläisestä.

Varaa aika näytteenottoon

Varaa aika influenssarokotukseen

Influenssan oireet

Influenssalle tyypillisiä oireita ovat äkillisesti nouseva korkea kuume ilman varsinaista nuhaa, lihassäryt, paheneva yskä, otsalle painottuva päänsärky sekä usein myös vatsakivut. Oireet alkavat nopeasti ja potilas kokee itsensä sairaaksi. Vasta myöhemmässä taudin vaiheessa kehittyvät merkittävä yskä ja muut hengitystieoireet.

Influenssan hoito

Koska influenssa on virustauti, antibiootit eivät siihen tehoa ja se on eri tauti kuin flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä kausi-influenssa on yleensä korkeakuumeinen, mutta kotihoidolla paraneva.

Oireisena on syytä pysyä kotona. Useimmiten influenssan hoitoon riittää kotihoitona lepo, runsas nesteiden nauttiminen sekä oireita lieventävänä lääkityksenä kipu- ja särkylääkkeet. Jos säästyy lisätaudeilta, tauti paranee yleensä alle kahdessa viikossa.

- Riskiryhmien kannattaa hakeutua lääkäriin heti tyyppioireiden ilmaannuttua, ja perusterveiden, jos kuume on korkea ja yleisvointi huono, kertoo lastentautien erikoislääkäri Jukka Vakkila Mehiläisestä. Influenssavirusta vastaan on olemassa spesifinen viruslääke, joka estää viruksen lisääntymisen. Influenssalääkkeen aloittaminen taudin alussa, lyhentää merkittävästi taudin kestoa ja vähentää jälkitauteja, Vakkila sanoo.

Taudin toteamiseksi ja hoidon aloittamiseksi riskiryhmien influenssan hoidossa on siis tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle pian tyyppioireiden ilmaantumisen jälkeen.

Lue lisää:
Epäiletkö koronavirusta? Katso toimintaohjeet

Influenssatartunnan ehkäisy

Yksinkertaisia keinoja torjua influenssaa:

  • Pese käsiä ahkeraan vessassa käyntien lisäksi myös ennen ruokailuja sekä nenän niistämisen ja ulkona käymisen jälkeen.
  • Vältä kasvojen koskettelua sormin, koska sillä tavalla virukset pääsevät helposti hengityselimistön limakalvoille.
  • Yski poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan, jos olet saanut taudin.

Influenssarokote on tehokkain keino suojautua

Rokottaminen on tehokkain keino suojautua influenssalta ja estää sen leviämistä. Perusterveillä työikäisillä rokottaminen estää parhaimmillaan 7-8 influenssaa tartuntaa kymmenestä. Koska influenssavirukset muuntuvat vuosittain, kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka syksy.

Suojan kehittyminen vie noin kaksi viikkoa. Rokotteessa ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa. Kausi-influenssarokote suojaa vain influenssalta. Rokote ei suojaa nuha-kuumeilta, flunssilta tai muilta hengitystieinfektioilta.

Vaikka influenssaan sairastuisikin, oireet ovat rokotetuilla yleensä lievempiä kuin rokottamattomilla. Aiempaan tapaan influenssarokotetta suositellaan osana yleistä rokotusohjelmaa terveydentilansa perusteella riskiryhmiin kuuluville potilaille ja heidän läheisilleen. Perussairauksia, joiden hoitoon vuotuinen influenssarokotus kuuluu, ovat esimerkiksi krooniset sydän-, keuhko- ja munuaissairaudet sekä diabetes.

Varaa aika influenssarokotukseen

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen lisäksi Mehiläisessä on käytössä korkea-annoksiseen influenssarokote, jonka yli 60-vuotiaat voivat ottaa halutessaan.

Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseen

Näiden lisäksi 2–17-vuotiaille on saatavilla nenäsumutteena annettava rokote.

Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen

Lisätietoa influenssarokotteesta

Lue lisää:
Mehiläisen influenssarokotelaskuri

Lisää aiheesta