Hyvinvointia ja jaksamista hormonikorvaushoidolla

Iän mukana tapahtuva kivesten testosteronituotannon hiipuminen voi aiheuttaa miehelle terveysongelmia.

Tyypillisiä puutosoireita ovat jatkuva väsymys ja tarmon puute, mielialan lasku ja seksuaalinen haluttomuus. Merkittävää ongelmaa on 10–15 prosentilla 40–60 -vuotiaista ja 20 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä. Kivesten vajaatoiminta varmistetaan oirekyselyn, verikokeitten ja hoitokokeilun avulla.

Hormonikorvaushoito miehelle

Korvaushoidon syynä on kivesten vajaatoimintaan viittaavat oireet ja selvästi alentunut hormonipitoisuus. Verestä mitataan ns. vapaa laskettu testosteroni, joka mittaa ongelmaa tarkemmin kuin pelkkä kokonaistestosteroni. Eturauhanen tunnustellaan ja otetaan PSA-testi, jolla kasvaimen mahdollisuus voidaan sulkea pois. Täydentävänä selvityksenä voidaan tehdä vielä eturauhasen ultraäänitutkimus.

Korvaushoidon tehoa seurataan kaksi kuukautta, minkä jälkeen hormonitasot ja kyselypisteet mitataan uudelleen. Jos hoidolla ei ole vaikutusta, diagnoosia tarkennetaan ja etsitään syytä muualta, esim. masennuksesta, työuupumuksesta tai muusta elimellisestä tekijästä.

Turvallinen hormonikorvaushoito vaatii huolellista alkututkimusta

Korvaushoito on turvallista toteuttaa edellyttäen, että alkututkimukset ja seuranta on tehty huolella. Jatkuvassa korvaushoidossa miehen vointia ja laboratorioarvoja seurataan aluksi neljän kuukauden välein ensimmäisen vuoden aikana ja sen jälkeen puolen vuoden välein. Korvaushoito voidaan toteuttaa kapseleilla, geelillä, laastarilla tai lihakseen annettavilla pistoksilla.

Asiantuntijana artikkelissa Vesa Nurmenniemi , työterveyshuollon erikoislääkäri, Mehiläinen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tuomas Jalanko
Urologian erikoislääkäri
Juha Tapanainen
Prof, naistent/gyn endokrin erik.lääk, andrologi
Erkki Jussila
Urologi, Lääkintöneuvos, EL
Seppo Aaltonen
Urologia ja kirurgia
9.5
lokakuu 2021viikko 43