Pariterapia

Valtaosa pareista kohtaa vastoinkäymisiä jossakin vaiheessa suhdettaan. Ammattiavun hakemista ei kannata odottaa tyytymättömyyden tilassa liian kauan, sillä jo muutamakin käynti pariterapeutin vastaanotolla voi tehdä ihmeitä.

Milloin parisuhdeterapiaan?

Parisuhdeterapiaan voi hakeutua paitsi kriisin hetkellä myös suhteiden välillä tai uuden ihmissuhteen alkumetreillä. Myös pitkää liittoa on hyvä aika ajoin huoltaa.

Parisuhdeterapiaan voi tulla missä suhteen vaiheessa tahansa tai minkä ikäisenä tahansa. Moni hakeutuu ammattiauttajan vastaanotolle, kun eropohdinnat valtaavat mielen. Useimmiten suhde voidaan pelastaa, kertoo Mehiläisen pariterapeutti, erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

- Jos molemmat osapuolet sitoutuvat pariterapiaan ja heillä on motivaatio saada asiat kuntoon, niin he hyvin usein onnistuvat ratkomaan kipupisteensä ja jatkamaan parisuhdettaan, Pölönen kuvaa.

Mitä parisuhdeterapiassa tapahtuu?

Parisuhdeterapiassa käsitellään muunmuassa parin vuorovaikutukseen, tunteisiin, seksuaalisuuteen ja koko elämänkaareen ja paria ympäröivien asioiden vaikutuksen tunnistamista, ystävällisessä ja turvallisessa ilmapiirissä. Terapia parantaa puolisoiden itsetuntemusta ja tilanteeseen vaikuttavien asioiden tunnistamista, mikä puolestaan auttaa palauttamaan tunnetason yhteyden parin välille. Lisäksi konkreettisiin asioihin tarvittavat muutokset tunnistetaan ja niiden työstö aloitetaan.

Parisuhdeterapiakäyntejä kertyy parin tilanteesta riippuen yleensä noin viidestä kymmeneen. Pölösen mukaan kahdesta kolmeen kuukautta on ideaaliaika pariterapiaprosessille.

- Miellän sen yhtenä vuodenaikana, jonka läpi mentyään pari siirtyy konkreettisesti uuteen vaiheeseen. Yleensä parisuhdeongelmissa ei siis tarvita pitkäaikaista terapiaa, Pölönen havainnollistaa. Jokainen pari on kuitenkin ainutlaatuinen ja välillä tarvitaan pidempi aika terapiaan.

Mikäli pari kuitenkin päätyy eroon, yhdessä tai erikseen käyty parisuhdeterapiaprosessi yleensä nopeuttaa erosta toipumista.

Lue myös: Miten riidellä parisuhteessa oikein?

Parisuhdeterapiaan yksin

Yleensä pariterapiaprosessiin liittyy kummankin osapuolen omat yksilöterapiakäynnit. Niissä kaikista kipeimmistä, esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä, voidaan puhua ilman puolison läsnäoloa. Jouni Pölönen pitää Mehiläisessä myös erityistason seksuaaliterapeutin vastaanottoa.

Tilanteissa, jossa toisella osapuolella on tunnistettu omakohtaista työstettävää, erilliset käynnit ovat tarpeen.

Puoliso ei suostu parisuhdeterapiaan

Mikäli puoliso ei ole motivoitunut parisuhdeterapiaan lainkaan, toinen osapuoli voi käydä silti vastaanotolla yksin. Omia toimintamallejaan parisuhteessa voi aina päivittää, myös suhteen päätyttyä tai uuden suhteen alkumetreillä.

- Vaikka se kuulostaa kliseeltä, niin vain itseään voi muuttaa. Parisuhteen dynamiikka kuitenkin muuttuu aina, kun toimit toisin toisen kanssa. Itsensä kanssa on oltava riittävän sinut, pariterapeutti Jouni Pölönen painottaa.

- Parhaimmillaan parisuhdeterapia toimii silloin, kun pariskunta yhdessä löytää rehellisen ja rohkean vuorovaikutuksen tilan, jossa he kokevat turvallisuutta, iloa ja kuulluksi tulemista.

Parisuhdeterapia – onko apua?

Jouni Pölösen kokemuksella pariterapeutin vastaanotolla käy useimmiten ruuhkavuosiaan eläviä noin 30–55-vuotiaita pareja. Pölönen kannustaa kuitenkin myös vanhempia pareja hakeutumaan ammattiavun pariin, mikäli parisuhteessa on isoja ongelmia. Avioerojen yleistymisen myötä eläkeiässä solmitaan yhä useammin myös uusia suhteita.

- Moni ikääntyvä ajattelee, että elämänkokemus on jo tuonut viisautta, jonka avulla ongelmat pitäisi osata ratkaista itse. Parisuhdeongelmista, masennuksesta ja ahdistuksesta ei kuitenkaan pidä missään iässä kärsiä turhaan. Omin avuin isoista ongelmista ei yleensä selviä, Pölönen toteaa.

Pitkä parisuhde ei myöskään ole pariterapeutin mukaan mikään itseisarvo.

- Se mikä merkitsee on parisuhteen laatu. Elämä ja puolisot muuttuvat koko ajan, eikä kannata tuudittautua liikaa odottamaan, että aika korjaa ongelmat. Terapeutin johdolla parisuhteen pahimmillaan tuhoavat tai sen laatua heikentävät, negatiiviset noidankehät voidaan rikkoa, ja puolisot saavat parhaimmillaan kokemuksen siitä, että he selviävät vaikeuksista eteenpäin toistensa tukemina, Pölönen summaa.

Pariterapeutit ja parisuhdeterapiaan hakeutuminen

Voit varata ajan parisuhdeterapiaan erikoistuneille Mehiläisen asiantuntijalle.

Voit tutustua Mehiläisen pariterapian asiantuntijoihin ja varata ajan sinulle sopivalle asiantuntijalle.

Artikkeliin haastateltiin Mehiläisen kokenutta erityistason seksuaaliterapeuttia ja pariterapeuttia Jouni Pölöstä.

Lue lisää:

Erolta voi välttyä