Hampaiden vihlonta

Hampaiden vihlonta tarkoittaa pistävää ja äkillistä kipua yhdessä tai useammassa hampaassa. Usein vihlomisen tunteen aiheuttaa kylmä, kuuma tai hampaaseen koskeminen. Vihlomisen syy kannattaa selvittää ja hoitaa hammaslääkärin vastaanotolla.

Mistä vihlonta johtuu?

Hampaan vihlonnan taustalla on useimmiten:

Yleinen syy hampaiden vihlomiseen on ienten vetäytyminen. Ikenen alta paljastuvassa hammasluussa on nesteen täyttämiä kanavia, jotka johtavat syvälle hampaan sisään. Kanavien neste lähtee liikkumaan esimerkiksi kylmän seurauksena, ja hampaan hermosolut aistivat sen vihlomisena. Vihlomista voivat aiheuttaa kuumien, kylmien, makeiden sekä happamien tuotteiden nauttiminen.

Ikenien vetäytymisen syy on useimmiten pitkään jatkunut ientulehdus. Jos huomaa ientulehduksen merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta ja verenvuotoa ikenistä, kannattaa varata aika hammaslääkärille. Myös liian voimakkaan hampaiden harjaamisen aiheuttama vaurio tai esimerkiksi oikomiskojeesta johtuva ienvetäytymä voi aiheuttaa vihlomista.

Laajalla alueella tuntuva vihlonta voi liittyä myös hampaiden kulumiseen. Kulumisen syynä voi olla purentahäiriö tai happamien tuotteiden, kuten mehujen tai virvoitusjuomien, runsas käyttö.

Vihlovien hampaiden hoito

Vihlovien hampaiden hoito on yksinkertaisimmillaan hampaassa olevan reiän paikkaaminen tai reiän etenemisen pysäyttäminen. Jos vihlonnan aiheuttaa hampaaseen tullut halkeama tai lohkeama, voi hammaslääkäri korjata sen yhdistelmämuovipaikalla.

Jos vihlonnan syy on ientulehduksen aiheuttama ienten vetäytyminen, ientulehdus tulee ensimmäiseksi pysäyttää. Myös harjaustekniikka tulee tarkistaa: hampaat pestään pehmeällä harjalla pienin nykäyksin. Hammaslääkäri voi myös käsitellä hampaat vihlomista estävillä aineilla.

Vetäymä on mahdollista korjata kirurgisesti joko venyttämällä hampaan vieressä olevaa ientä tai siirtämällä suulaesta kudosta peittämään vetäytymää.

Varaa aika Mehiläisen hammaslääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 273 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Tutustu Mehiläisen hammaslääkäreihin.