Hammasimplantti

Hammasimplantti on keinohammas, jolla oma hammas voidaan korvata, jos se on poistettava tai hammas puuttuu. Itse implantti on ruuvi, jonka hammaslääkäri ruuvaa kiinni leukaluuhun potilaan suuhun. Ruuvin pintaan kasvaa tuoretta uutta luuta ja kun ruuvi on luutunut leukaan, hammaslääkäri kiinnittää siihen kruunun eli näkyville jäävän keinohampaan. Usein implanttia käytetään myös proteesin kiinnitysjärjestelmänä.

Miksi hammasimplantti?

Tyhjä paikka suussa kannattaa yleensä korvata hammasimplantilla. Erityisesti poskihampaat ovat purennalle tärkeät. Jos yksi poskihammas puuttuu, purennasta puuttuu kaksi hammasta. Muut hampaat saattavat alkaa liikkua kohti tyhjää paikkaa ja puuttuvan hampaan vastapurija pidentyä puhkeamalla lisää.

Hammasimplantti kestää yleensä hyvin. Se voi kestää moitteettomasti koko loppuelämän, jos hampaitaan hoitaa hyvin. Hammasimplanttiin ei voi tulla reikää, mutta sen viereen voi tulla ientulehdus.

Kenelle hammasimplantti sopii?

Hammasimplantti sopii kaikille, joilla on hammaspuutoksia, mutta terve suu ja suuhygienia kunnossa. Jos suussa on muuta korjattavaa kuin puuttuva hammas, muut ongelmat on hoidettava ensin ja hampaita puhdistettava hyvin. Myös tupakointi voi olla este, sillä tupakoitsijan suuhun tulee herkemmin tulehduksia kuin savuttoman suuhun.

Potilaan täytyy sitoutua myös seurantaan. Tarkastuskäynneillä on syytä käydä yleensä vuoden välein.

Miten hoitopolku etenee?

Ensin hammaslääkäri tarkistaa hampaat ja purennan ja hoitaa ne kuntoon. Kun suu on terve ja hampaiden omahoito sujuu hyvin, voi varata ajan hammasimplantin suunnitteluun ja asentamiseen.

Ensin hammaslääkäri ruuvaa implanttiruuvin leikkauksessa kiinni potilaan leukaluuhun. Ruuvi tulee suuhun ikenen tasalle tai hieman ikenen alapuolelle. Ruuvin pintaan kasvaa uutta luuta ja ruuvi luutuu riittävästi 3-6 kuukauden kuluessa. Ruuvia voi pestä, kuten hampaita muutenkin.

Kun ruuvi on luutunut, hammaslääkäri ottaa jäljennöksen suusta, jonka avulla hammasteknikko valmistaa yksilöllisen kruunun, jonka hammaslääkäri taas vuorostaan kiinnittää suuhun. Hammasteknikko valmistaa kruunun aina yksilöllisesti oikeankokoiseksi, -muotoiseksi ja -väriseksi. Kruunu on yleensä posliinia. Hammasimplanttihoidossa voidaan hyödyntää nykyään 3D-suunnittelua tietokonetomografian ja hampaiston skannattujen mallien avulla.

Hammasimplanttihoito kestää lyhimmillään nelisen kuukautta. Implantin luutuminen kestää lyhimmillään kolmisen kuukautta ja sen jälkeen pari käyntiä menee kruunun suunnitteluun ja paikalleen asentamiseen. Seurantakäynnit ovat yleensä kerran vuodessa. Jos suuta on operoitava enemmän ennen pysyvää kruunua, hammaslääkäri voi tehdä suuhun väliaikaisen hammasproteesin. Implanttihoidoissa käytetään usein myös pehmyt- ja luukudosten muokkausta, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen. Tällöin hoito on suunniteltava erityisen tarkasti ja se vaatii enemmän aikaa.

Asiantuntijana erikoishammaslääkäri ja suu- ja leukakirurgi Olli Teronen.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa