Gastroenterologi

Gastroenterologian erikoislääkäri on on mahaan ja suolistoon erikoistunut sisätautilääkäri. Gastroenterologi tutkii ja hoitaa ruokatorven, mahalaukun, ohutsuolen, paksu- ja peräsuolen, maksan, sappirakon, sappiteiden ja haiman sairauksia.

Tyypillisiä vatsan alueen elinten sairauksia ovat:

Mitä gastroenterologi tekee?

Gastroenterologi tutkii pitkittyneitä vatsaoireita vastaanotolla. Apuna käytetään esimerkiksi laboratoriotutkimuksia, ultraääntä, magneettikuvausta tai erilaisia tähystystutkimuksia.

Esimerkiksi pitkään jatkuneen närästyksen vuoksi lääkäri voi tehdä mahalaukun tähystyksen eli gastroskopian. Suolistosairausepäilyä voidaan tutkia paksusuolen tähystyksellä eli kolonoskopialla. Lisäksi gastroenterologi voi tarvittaessa tehdä ohutsuolen, sappi- ja haimatiehyiden sekä koko maha-suolikanavan tähystyksiä.

Tähystyksessä limakalvoilta otetaan koepaloja, jotka lähetetään patologille tutkittavaksi.

Tarvittaessa gastroenterologi ohjaa lisätutkimuksiin, ravitsemusterapeutin vastaanotolle ja suunnittelee lääke- tai leikkaushoitoa.

Milloin yksityisen gastroenterologin vastaanotolle?

Moni vatsavaiva selviää gastroenterologin vastaanotolla. Voit hakeutua gastroenterogian erikoislääkärin vastaanotolle, jos sinulla seuraavia oireita:

Vatsaoireiden vuoksi ajan voi varata suoraan gastroenterologille. Myös yleislääkäri ohjaa tarvittaessa gastroenterologian erikoislääkärin vastaanotolle.
Varaa aika gastroenterologian erikoislääkärille Mehiläisen ajanvarauspalvelusta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Tutustu Mehiläisen gastroenterologian erikoislääkäreihin.

Artikkelissa asiantuntijana sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Tapio Ahola
Sisä- ja reumatautien erikoislääkäri
9.9
Teemu Ahola
LT, Kardiologian -ja sisätautien erikoislääkäri
Antti Airio
Sisätautien ja reumasair. erikoislääkäri
9.9
Virpi Alahuhta
Sisätaut. ja yleislääket.erik.lääkäri

Lisää aiheesta