Eturauhasvaivat

Tihentynyt, pakottava virtsaamisen tarve tai huonontunut virtsasuihku liittyy miehillä yleensä eturauhasen liikakasvuun. Näitä vaivoja hoidetaan lääkkeillä ja kirurgialla.

Eturauhasvaivojen oireet

Eturauhasvaivat, kuten eturauhasen liikakasvuun liittyvät oireet, lisääntyvät iän myötä. 60-vuotiaista miehistä niitä esiintyy jo lähes puolella ja sitä vanhemmilla vielä useammin. Oireisiin kuuluu tihentynyt virtsaamisen tarve sekä voimakas virtsapakon tunne, jolloin vessaan on mentävä kiireellä. Virtsaamiseen voi liittyä myös aloitusvaikeutta, suihku on heikko ja on ponnisteltava rakon tyhjentymiseksi.

Miehen hakeutuessa urologin vastaanotolle lääkäri kartoittaa potilaan tilanteen ja tekee kliinisen tutkimuksen. Tutkimusta täydentävät laboratoriokokeet, mm. PSA-testi, joilla pyritään sulkemaan pois syövän mahdollisuus.

Urologi Jaakko Salon mukaan virtsaamisvaivoja ei kannata ujostella. Ongelmiin löytyy apua.Mikäli tutkimusten perusteella herää epäilys eturauhassyövästä, urologi ottaa eturauhasesta näytteet mikroskooppitutkimusta varten. Tavallisin oireilun syy on liikakasvu, mutta osalta miehistä löytyy eturauhassyöpä, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä. Hyvänlaatuisen liikakasvun ollessa kyseessä urologi arvioi yhdessä potilaan kanssa, ovatko oireet niin häiritseviä, että ne vaativat hoitoa.

– Joskus potilas sanoo pärjäävänsä oireiden kanssa, varsinkin jos tutkimuksissa ei löytynyt syöpää. Tuolloin jäämme seurantalinjalle ja tarkistamme tilanteen vuosittain. Jos taas oireet ovat kohtalaisia tai vaikeita, on hoito aiheellinen, kertoo urologi Jaakko Salo.

Eturauhasvaivojen hoito

Hoito aloitetaan useimmiten lääkkeillä, joita on kolmentyyppisiä. Eturauhasta rentouttavat lääkkeet rentouttavat rakon kaulaa ja eturauhasen aluetta niin, että virtsaputken alkuosa avautuu paremmin, virtsaaminen helpottuu ja rakon kuormitus vähenee.

Eturauhasta pienentävillä lääkkeillä voidaan pienentää eturauhasen kokoa noin 20-30 prosenttia. Pieneneminen tapahtuu hitaasti, oireiden lievittyessä yleensä puolen vuoden sisällä. Kolmanteen lääkeryhmään on yhdistetty sekä rentouttava että pienentävä vaikutus.

Jos lääkkeet eivät auta tai ne aiheuttavat sivuvaikutuksia kuten huimausta, libidon tai erektiokyvyn heikkenemistä, vaihtoehtona on höyläysleikkaus. Se voidaan valita jo ensimmäiseksi hoitovaihtoehdoksi, jos oireet ovat hyvin vaikeat tai on kehittynyt virtsaumpi.

Eturauhasen höyläysleikkaus tapahtuu joko spinaalipuudutuksessa tai nukutuksessa. Potilaalle kivuttomassa toimenpiteessä urologi pääsee tähystimen avulla virtsaputken kautta poistamaan eturauhasen liikakasvun lastumaisina paloina. Samalla saadaan näytteet mikroskooppitutkimusta varten.

Toimenpiteen jälkeen potilaalle asetetaan katetri ja hän jää toipumaan sairaalaan. Parin päivän päästä katetri poistetaan ja potilas pääsee kotiin.

– Ensimmäinen jälkitarkastus on noin kuukauden kuluttua toimenpiteestä. Jo siinä vaiheessa potilaat ovat yleensä hyvin helpottuneita, koska muutos entiseen on dramaattisesti parempi. Höyläyksen jälkeen virtsasuihku on yleensä heti voimakas ja rakko tyhjenee täydellisesti. Kiireoire voi jatkua muutamia viikkoja, mutta vähitellen rakon toiminnan normalisoituessa sekin poistuu.

Ajoissa tutkimuksiin

Valtaosa eturauhasyövistä löytyy onneksi varhaisessa vaiheessa, jolloin syöpä ei ole vielä levinnyt muualle elimistöön. Varhaisvaiheen eturauhassyövän hoitomuotoja ovat leikkaus tai sädehoito. Tietyissä tapauksissa voidaan jäädä vain seuraamaan.

– Virtsaamisvaivoja ei ylipäätään kannata ujostella, eikä tutkimuksiin hakeutumista pitkittää. Kun ollaan ajoissa liikkeellä, ongelmiin löytyy nykyään hyvät hoitokeinot, Jaakko Salo tähdentää.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Martti Ala-Opas
LKT,DOS, kirurgian-ja urologian erikoislääkäri
Harri Backman
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri
9.8
Andrei Dejev
Urologian erikoislääkäri
9.5
Patrik Ehnström
LL, yleislääkäri, urologian erikoislääkäri
9.8