Erektiohäiriö ja virtsankarkailu

Erektion heikkouden syynä on usein peniksen paisuvaiskudoksen, valtimo- tai laskimopuolen, verenkiertohäiriö. Viimeksi mainitussa paisuvainen ei pysty pitämään verta sisällään vaan se pääsee karkaamaan laskimoiden kautta.

– Jos lääke- tai pistoshoidot eivät erektiohäiriössä auta, niin penisimplantti voi olla seuraava vaihtoehto, kertoo urologi Ossi Lindell.

Implantti koostuu kolmesta nesteellä täytettävästä ja letkuin toisiinsa yhdistettävästä osasta: sauvoista, säiliöstä ja pumpusta. Nukutuksessa tapahtuvassa leikkauksessa implantin sauvat sijoitetaan peniksen paisuvaiskudoksiin, säiliö häpyluun taakse ja pumppu kivespussiin helposti käsiksi päästävään kohtaan. Implantin toiminta perustuu nesteen siirtoon implantin osasta toiseen. Halutessaan erektion potilas siirtää pumpusta pumppaamalla normaalisti säiliössä olevan nesteen sauvoihin, jolloin penis jäykistyy erektioon. Halutessaan erektion loppuvan potilas painaa pumpun yläosassa olevaa nappia, jolloin sauvoissa oleva neste kulkeutuu takaisin säiliöön ja penis veltostuu. Implantti ei näy päällepäin ja se on hoitokeinona luonteeltaan lopullinen.

Virtsankarkailu

Toinen miehiä kiusaava ongelma on virtsankarkailu.

– Ongelma voi haitata miehen elämää merkittävästi hänen joutuessaan käyttämään vaippoja ja kärsiessään hajuhaitoista. Joskus tällaiset tilanteet voivat johtaa jopa eristäytymiseen, Lindell toteaa.

Runsas, sulkijalihaksen heikkoudesta johtuva virtsankarkailu on hoidettavissa niinikään kolmiosaisella sulkijalihasproteesilla. Se koostuu virtsaputken ympärille sijoitettavasta mansetista, häpyluun taakse tai vatsaonteloon tulevasta säiliöstä ja pumpusta kivespussin ihon alla. Normaalitilassa nesteen täyttämä mansetti tukkii virtsaputken ja estää virtsan karkaamisen. Halutessaan virtsata potilas tyhjentää pumpusta mansetin sisällön säiliöön. Virtsaputki aukeaa 3-4 minuutin ajaksi virtsaamista varten ja sulkeutuu sitten uudelleen kun neste siirtyy säiliön paineen vaikutuksesta takaisin mansettiin.

elokuu 2022viikko 32