

Esihenkilötyön vaatimukset ja oma jaksaminen
Esihenkilöiden ylikuormitus on riski koko työyhteisölle
Esihenkilötyö on monimuotoista ja vaativaa ja valitettavan usea esihenkilö kokee itsensä uupuneeksi. Tuen saaminen ja organisaatiokulttuurin kehittäminen ovat avainasemassa esihenkilöiden hyvinvoinnin tukemisessa.
Organisaatio- ja työterveyspsykologi Kimmo Haapanen Mehiläisestä käsittelee esihenkilötyön vaatimuksia ja omaa jaksamista. Hänen akateeminen taustansa ja ammatillinen kokemus tuovat syvyyttä esitykseen, jossa korostetaan työelämätaitoja, kuten oman toiminnan ohjaamista, motivaation rakentumista, stressinhallintaa ja elinikäistä oppimista.
Työelämän muutokset ja haasteet
Työelämässä on meneillään merkittäviä muutoksia, jotka vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin. Mielenterveysperustaisten sairauspoissaolojen kasvu on pysähtynyt, mutta nuorten aikuisten ja esihenkilöiden työuupumus on lisääntynyt. Esihenkilöiden ylikuormitus on riski koko työyhteisölle, ja heidän työkykynsä on heikentynyt kiireen, päällekkäisten työtehtävien ja ristiriitaisten odotusten vuoksi.
Hyödyllinen stressi aktivoi kehoa ja parantaa tehokkuutta, mutta haitallinen stressi estää palautumisen levossa ja unen aikana. Esihenkilöiden kyvykkyys tukea työntekijöiden hyvinvointia on alhaisempaa, jos heidän oma palautumisensa työstä on haastavaa.
Tuen tarve ja ratkaisut työpaikoilla
Esihenkilöiden hyvinvoinnista huolehtiminen koko organisaatiotasolla tulisi olla keskeisessä roolissa. Organisaatiotasolla tulee tarjota vaikutusmahdollisuuksia, kaksisuuntaista keskustelua ja riittävästi aikaa johtamiselle. Organisaatiokulttuurin kehittäminen, jossa jaksamisesta keskustellaan myös esihenkilöiden kesken, on olennaista. Esimerkkinä ovat erilaisten yhteisöllisten foorumeiden mahdollistaminen, jossa esihenkilötyöhön liittyvistä asioista pääsee luottamuksellisesta keskustelemaan. Esihenkilötyön kehittämiseen ja esihenkilöiden osaamisen tulisi myös panostaa.
Yksilötasolla esihenkilön on tärkeää tunnistaa omat jaksamisen merkit, suojautua tietotulvalta ja hyväksyä, että työ ei määrittele ihmistä. Esihenkilönä on myös oikeus määritellä omat rajat sekä saada tukea omalta esihenkilöltä.
Yrityksen kannattaa työterveysyhteistyötapaamisissa tuoda esille työpaikalla ja esihenkilötyössä mahdollisesti olevia haasteita ja tilanteita esille. Työterveyden asiantuntijamme tekevät erilaisten työyhteisöjen ja toimialojen kanssa töitä ja osaavat tunnistaa ja ehdottaa toimivia ratkaisuja. Ratkaisut voivat olla työpaikalla ratkaistavia tai tarvittaessa työterveyden asiantuntijan tukea vaativia. Ensimmäinen askel on kuitenkin keskusteluyhteyden avaaminen ja tilanteen kartoittaminen.
Artikkeli on kirjoitettu Mehiläisen Esihenkilön tuki webinaarisarjan Esihenkilön työn vaatimukset ja oma jaksaminen –jakson pohjalta.