Psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa

Många unga kvinnor kräver verkligen mycket av sig själv. I studier, arbete och mänskliga relationer måste man vara fullkomlig och dessutom komma ihåg att motionera regelbundet och sköta om sitt utseende. Många tror att det egna värdet beror på enskilda egna prestationer och gärningar. Om man agerar och tänker så här, blir man utsliten och psyket blockeras av för mycket presterande. Vardagen behöver inte vara fylld av stress och krav. Ibland räcker det faktiskt med tillräckligt bra. Var barmhärtig mot dig själv och släpp loss ibland.

Sömnlöshet

Var och en av oss upplever sömnlöshet ibland och det är helt normalt. Följande dags prov eller någon annan kommande händelse kan vara nervpirrande. Långvariga sömnproblem påverkar förmågan att klara sig i vardagen och kan vara stressande för kroppen. Sömnproblem kan yttra sig som insomningssvårigheter, bruten nattsömn eller tidigt morgonvaknande. Sömnlöshet kan emellertid förebyggas med hjälp av ändringar i levnadsvanor och levnadsrytm. Smärtor eller rastlösa ben kan också vara en orsak till sömnsvårigheter.

För sömnstörningar bör man söka hjälp i tid, så att sömnlösheten kan behandlas. Man får hjälp hos experterna

Trötthet

En sporadisk trötthet är inte ett tecken på något allvarligt. Vi har alla varit trötta ibland av olika orsaker. Den ena ville bara inte gå och lägga sig i tid, den andra vaknar mitt i sömnen för att fundera på följande dag. Vid bedömning av trötthet jämförs situationen med kompisar och skolkamrater. Om man slumrar mitt på dagen, är det redan ett tecken på att saken bör utredas. Också långvarig stress eller dåligt ätande tär på energin.

Orka med vardagen

Svårigheter med tidshantering och brådska är vanliga problem. Som motvikt till sovandet och arbete/studier är det bra att ibland göra det som man njuter av på riktigt. Detta ger dig ny energi och hjälper dig att orka i vardagen. Träffa kompisar, intressera dig för något, rör på dig eller ge dig själv lov att njuta av en biokväll på soffan med läckerheter. Lär dig att i stället för negativa saker upptäcka livets små glädjeämnen.

Ångest

Ibland är man oroad och har ångest utan en klar orsak. Det känns att man inte räcker till eller att man inte hinner göra allt som borde göras. Man kan också uppleva spändhet, rastlöshet, irritation, trötthet och till och med magen reagerar på situationen. Man mår helt klart inte bra. Stanna för en stund och tänk efter om du själv kan underlätta din situation eller om det är bättre att vända sig till en expert.

Att acceptera sig själv

Vi registrerar lätt de negativa sakerna runt omkring oss. Det är dock möjligt att utveckla sig själv och sin hjärna samt lära sig interpersonella färdigheter och lära sig att acceptera sig själv. Så småningom upptäcker man flera av livets små glädjeämnen och de stärker vår uppfattning om en positivare värld runt omkring oss. Samtidigt förbättrar vi vår egen livskvalitet.

Ta hand om dig

Ibland kan du själv påverka dina tankar och styra ditt liv i rätt riktning. Om du ändå tycker att du behöver hjälp med livshanteringen, vänd dig modigt till våra experter. Hos dem hittar du säkert hjälp och verktyg för ditt liv.

Den unga kvinnans läkare på Mehiläinen

Bland Mehiläinens experter har vi valt läkare som speciellt passar för en ung kvinna.
Ta en titt på unga kvinnors läkare >>

Om du inte vet, hos vem du skall boka tid, gå till vår tidsbokning på nätet. Där har du hjälp av en chatt-tjänst där skötaren hjälper dig att hitta den lämpligaste läkaren eller experten samt platsen och vid behov tiden. På tidsbokningen på nätet ser du också en uppskattning av besökspriset.

Gå över till tidsbokningen på nätet och fråga efter hjälp med chatten vid behov >>

Vill du be experten om råd?

Lämna dina frågor till oss. Vi publicerar din fråga och läkarens svar inom en vecka på vår webbplats.

Läs mer om ämnet:

Positivt tänkande >> 
Fixa ditt liv med rätt rytm >>