Tobaksrökning orsakar munsjukdomar

Ibland kommer en patient som röker men ännu inte har märkt rökningens effekter på munhälsan till tandläkaren Roman Rajalans mottagning på Hammas Mehiläinen. Patienten kanske är bara trettio år gammal och vid god hälsa. Chocken är stor för patienten när det visar sig att en inflammation i tandens fästvävnad, alltså parodontit, har spridit sig så långt utan symtom att den enda behandlingen är att avlägsna en eller flera tänder.

– För många är det här en stor sak som är svår att hantera. Tandutdragning är ofta den första konkreta indikationen på effekterna av rökning, säger Rajala.

Rökning mångfaldigar risken att insjukna i parodontit. Hos rökare utvecklas tandköttssjukdomar snabbare. Dessutom går den vanligt förekommande tandköttsinflammationen (gingivit) ofta obemärkt förbi, eftersom rökning minskar blodflödet till tandköttet och inflammationen därför inte märks som blödande tandkött. På så sätt kan tandköttsinflammationen utvecklas till parodontit.

Parodontit är inte bara en munsjukdom, eftersom den har förknippats med hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes och hjärninfarkt. Mikrober som orsakar parodontit har i studier hittats i hela kroppen.

Också några cigaretter påverkar

Behandlingen av parodontit inleds genom att tändernas ytor och tandköttsfickor rengörs. Att hålla tänderna rena kräver underhåll, så det är mycket viktigt att patienten förbinder sig vid god tandvård. Ibland behövs också antibiotika för att behandla inflammationen, och om inflammationen är långt framskriden kan vissa tänder behöva tas bort. Det kanske inte ens är möjligt att ersätta de borttagna tänderna, eftersom implantat inte kan fästas i käkbenet hos rökare och personer som lider av parodontit på grund av dålig benbildning.

Om parodontiten upptäcks i tid kan inflammationen stoppas genom bra behandling, även om sjukdomen inte helt försvinner från kroppen och man inte får tillbaka den förlorade vävnaden. För att stoppa parodontit krävs också att man slutar röka.

– Hos rökare är behandlingen svår eller till och med omöjlig. Rökarens vävnader läker dåligt, säger Rajala.

Att sluta röka är minst lika viktigt som alla andra behandlingar i kombination för att stoppa parodontit. Att minska på rökningen hjälper också, men redan ett par cigaretter om dagen påverkar tandköttet.

– Det är en förvånansvärt stor skillnad mellan att röka ett par gånger om dagen och att inte röka alls, säger Rajala.

Tobak och alkohol är en dålig kombination

Vid sidan av parodontit leder rökning också till många andra risker för munhälsan. Rökarens andedräkt luktar illa, tänderna blir missfärgade, läpparna kan bli gula, tungan kan bli nästan svart – och till riskerna hör naturligtvis också ytterst allvarliga sjukdomar, som lungcancer och kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Dessutom ökar rökning risken för muncancer med ungefär sex gånger. Det är särskilt farligt att dricka alkohol och röka samtidigt. Alkohol söndrar munslemhinnan och gör det möjligt för giftiga ämnen från tobaksrök att komma in i kroppen direkt.

– Detta ökar risken för muncancer flertiofalt. Det är dåliga nyheter för terrass- och feströkare, säger Rajala.

Användningen av snus påverkar också munhälsan. Tänderna blir missfärgade, tandköttet dras tillbaka och tjocknar på grund av mekanisk irritation som orsakas av att hålla snuset under läppen. När tandköttet drar sig tillbaka blir det hål i tänderna och de ilar lättare. Snusning kan också öka risken för tarmcancer.

Du kan påverkar munhälsan även om du röker

Inte ens god tandvård kan nödvändigtvis rädda rökaren från till exempel parodontit, men det är inte värt att kasta bort tandborsten bara av den anledningen – tvärtom.

– Att ta hand om tänderna är det förnuftigaste en rökare kan göra för munhälsan, säger Rajala.
Många rökare vill sluta. Om så är fallet är hjälpen nära: nämligen hos tandläkaren.

– Förvånansvärt ofta går det så att när rökningens skadlighet avslöjas på mottagningen, hjälper den här informationen kunden att sluta röka. Hos tandläkaren märks skadorna av rökning så konkret, säger Rajala.

Hur slutar du röka?

  1. Försäkra dig om att du verkligen vill sluta. Det är nödvändigt för att lyckas.
  2. Be din tandläkare om hjälp med till exempel att planera hur du slutar, nikotinersättningsterapi eller receptbelagda läkemedel. Det viktiga vid nikotinersättningsbehandling är att startdosen är tillräckligt hög.
  3. Kom ihåg att även om nikotin i sig har vissa skadliga effekter är de minimala jämfört med rökning.
  4. Kanske information motiverar dig? Fråga din tandläkare hur rökning påverkar dig och, å andra sidan, hur din munhälsa påverkas när du slutar röka.
  5. Dra nytta av tandläkarbesöken. Om ditt tandkött är inflammerat måste det behandlas flera gånger. Du kan se behandlingsbesöken som ett slags kontrollbesök för att sluta röka, där du får hjälp längs vägen.

Boka tid för tandundersökning via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa Mehiläinens kundtjänst 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) (0,0835 €/samtal+ 0,1669 €/min).

Här hittar du Mehiläinens prislista.

Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.

Källor:
Tandläkare Roman Rajala
Finlands Tandläkarförbund 
Terveyskirjasto 
Duodecim 
Sydänliitto 

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid