Parodontit, det vill säga en tandköttssjukdom

Parodontit är en tandköttsjukdom som leder till att tänderna börjar gunga och lossna. Vid parodontit förstör det bakterieplack som tränger in under tandköttet de bindvävnadstrådar som fäster tanden i benet. När tandens fäste förstörs börjar tanden gunga och lossnar sedan till slut.

Parodontit orsakar en långvarig tandköttsinflammation. Tobaksrökning och dålig munhygien kan orsaka parodontit och även diabetes i dålig vårdbalans utgör en riskfaktor för parodontit. Vem som helst kan dock få parodontit och den kan mycket länge vara symtomfri.

Parodontit gör att det hela tiden finns en låggradig inflammation i kroppen och ökar risken för hjärt- och hjärninfarkt. Obehandlad parodontit kan försvaga vårdbalansen för diabetes.

Parodontit föregås av tandköttsinflammation

Parodontit föregås av en tandköttsinflammation, som orsakas av att förhårdnat bakterieplack, det vill säga tandsten, samlas vid tandköttskanten och mellan tänderna. Det förekommer rodnad, svullnad och ömhet i tandköttet och när man borstar tänderna kan tandköttet börja blöda.

En tandköttsinflammation kan också vara helt symtomfri. Regelbundna tandläkarbesök hjälper till att upptäcka en tandköttsinflammation i tid, så att den inte utvecklas till parodontit. Därför bör man regelbundet besöka tandläkare. Det lönar sig särskilt att utan dröjsmål boka tid om tandköttet är ömt eller rodnande.

Symtom vid parodontit

Parodontit kan länge vara symtomfritt. Man kanske lägger märke till sjukdomen först när tänderna börjar gunga och lossna. Symtom vid parodontit är:

  • blödning i tandköttet
  • dålig lukt eller smak i munnen
  • tändernas ställning ändras
  • tänderna gungar och lossnar

Behandling av parodontit

Behandlingen av parodontit inleds med en tandläkarundersökning samt rengöring av tändernas ytor och av tandköttsfickorna. Fördjupade tandköttsfickor kan rengöras under lokalbedövning. Efter rengöringen väntar man några veckor och kontrollerar sedan om situationen börjar förbättras.
Vid det andra undersökningsbesöket kontrollerar tandläkaren om det ännu finns fördjupade tandköttsfickor. Man kan ta mikrobprov från tandköttsfickorna, utgående från vilka man gör en bedömning av om parodontiten kräver en antibiotikabehandling.

När munhälsan är i balans inleds den individuella underhållsbehandlingen som till exempel kan omfatta regelbundna rengöringar. Vid förebyggandet av upprepar parodontit spelar egenvården en mycket viktig roll. Man måste sörja för omsorgsfull munhygien och det lönar sig till exempel att sluta röka, eftersom tobaksrökning utgör en riskfaktor.

Boka tid till Mehiläinens tandläkare via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Läs mer om Mehiläinens tandläkare.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid