Invisalign-tandreglering

Vid en Invisalign-tandreglering regleras tänderna med hjälp av genomskinliga och löstagbara membran.

Boka tid till Invisalign-behandling

Med Invisalign-metoden kan man reglera både små estetiska olägenheter och mer omfattande funktionella fel i tandbettet. Hos en tandläkare som har specialiserat sig på tandreglering kan du få reda på helhetssituationen för ditt bett och om Invisalign-behandlingen passar just dig.

Vad är Invisalign-tandreglering?

Vid en Invisalign-behandling behövs inte några fästen eller trådar av metall, som är typiska för en traditionell tandreglering. Tandregleringen görs med osynliga membran som placeras på tänderna. Membranen byts med regelbundna intervaller för att tandregleringen ska framskrida.

Invisalign är en enkel och diskret tandregleringsmetod och undersökningar har visat att membranregleringen upplevs som behagligare än traditionella tandställningar.

Hur inleds en Invisalign-behandling?

Vid det första besöket görs en bedömning av vilken behandlingsmetod är den mest affektiva. Du kan boka det första vårdbesöket till en tandläkare som konsulterar eller vid behov hänvisar dig vidare till en ortodontist, men det enklaste sättet är att boka tid direkt till en tandläkare specialiserad på tandreglering.

Hos Hammas Mehiläinen planeras en tandreglering omsorgsfullt, eftersom även Invisalign-behandlingen kan orsaka biverkningar. Fel behandling kan orsaka funktionella problem med tandbettet, smärta och besvär med käklederna.

Invisalign-tandregleringsmetoder för olika behov

Tandläkarens Invisalign Go

  • Passar för små eller moderata estetiska regleringar
  • Behandlingen tar från några månader till cirka ett år
  • Tandläkaren genomför behandlingen och får vid behov konsulthjälp av Mehiläinens ortodontist.
  • Pris 2 000–3 000 €

Ortodontistens Invisalign-serier

(Invisalign Comprehensive, Invisalign Lite, Invisalign Express, Invisalign Teen)

  • Passar även för behandling av svåra fel i tandbettet
  • Behandlingen tar från några månader till ett och ett halvt år
  • En ortodontist planerar och genomför behandlingen
  • Pris 3 000–7 000 €

Boka tid till Invisalign-behandling

Så här görs en Invisalign-tandreglering

Vid det första vårdbesöket väljs rätt behandlingsmetod. Vid behov hänvisas du till en specialtandläkare.

Vid följande besök avbildas tänderna och betett med en 3D-skanner. En liten munkamera ansluten till en dator fotograferar tänderna från alla håll. Efter avbildningen, som tar cirka 10–15 minuter, skapar ett dataprogram en vårdplan, enligt vilken lämpliga Invisalign-membran kan beställas. I ortodontistens Invisalign-serier gör ortodontisten upp en individuell vårdplan.

När membranen har tillverkats ger tandläkaren på sin mottagning handledning i hur de används. För att membranen ska hållas på plats och tänderna röras på önskat sätt monteras en fästyta på några av tänderna, så kallade attchments. I praktiken är fästytan en liten, diskret prick tandlagning. Fästytorna tas bort efter behandlingen.

Membranen byts med cirka en till två veckors intervall, allt eftersom tändernas ställning regleras. I början av behandlingen kan du besöka tandläkare flera gånger för att kontrollera hur behandlingen framskrider, men besöken planeras alltid individuellt. På mottagningen görs även vid behov en slipning av mellanrummen, vilket ofta behövs när man behandlar trångt mellan tänderna eller tändernas felaktiga ställning.

Användning och rengöring av Invisalign-membranen

I början kan membranen kännas främmande, men efter en eller ett par dagar har du vant dig vid att använda dem. Undersökningar har visat att membranen är ett behagligare alternativ för användaren än traditionella, fasta regleringsanordningar.

Invisalign-membranen är avsedda att användas cirka tjugo timmar i dygnet. De tas bort när man äter och borstar tänderna. I samband med tandborstningen rengörs även membranen. Membranen är av plast och därför rengörs de bäst med diskmedel eller tvål, inte tandkräm.

Rekommendationen är att både tänderna och membranen rengörs efter varje måltid. I praktiken kan det vara svårt att genomföra en rengöring mitt på dagen och då räcker det även om du sköljer tänderna omsorgsfullt och snabbt använder tandtråd. Under Invisalign-behandlingen är bra munhygien särskilt viktig, eftersom det kan bli kvar smuts under membranen, vilket ökar risken för karies. Man måste även omsorgsfullt följa upp om det börjar bildas eventuella hål i tänderna.

Upprätthållande vård efter tandregleringen

När tandregleringen är slutförd följer en upprätthållande fas, eftersom tänderna utan upprätthållande åtgärder försöker återgå till sitt tidigare läge. Den upprätthållande vården kan genomföras antingen med skenor som används på natten eller med retentionstråd som fästs på tändernas baksida.

Den här fasen måste fortgå så länge man vill att slutresultatet ska bestå. Utan den här upprätthållande vården finns det alltid risk att tänderna återgår till sitt tidigare läge.

Tandreglering vid Hammas Mehiläinen görs alltid av en yrkesperson

Det är ytterst viktigt att behandlingen är väl planerad, eftersom en felaktig tandreglering med membran kan förstöra tandbettet, orsaka smärta, ätsvårigheter, huvudvärk och tillbakadraget tandkött. En felbehandling kan leda att det krävs en helt ny behandling eller i värsta fall en käkoperation. Därför planeras behandlingen vid Hammas Mehiläinen alltid av antingen en ortodontist eller en tandläkare med stöd av en ortodontist. En behandling utförd av en tandläkare är alltid säkrare och vårdresultaten bättre när man i arbetet vid behov kan få stöd av en ortodontist.

Blev du intresserad av en Invisalign-behandling? Boka tid via Hammas Mehiläinens tidsbokning eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Boka tid till Invisalign-behandling

Som expert i artikeln specialtandläkare inom ortodonti, HLT Susanna Karsila

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning76 €
60,50 €
Priset inkluderar inte poliklinikavgiften (29,90 €)
Undersökning av patient med tandvårdsrädsla111.50 €
96 €

Priset inkluderar inte poliklinikavgiften (29,90 €)

Boka en undersökning av patien med tandvårdsrädsla

Röntgen av tänderna och käken109 €
100 €
89 € (efter FPA-ersättning, med remiss från läkare 80 €)
Panoramatomografi
Borttagning av tandstenfrån 101 €
från 96 €
Besök hos munhygienist 30–45 min. Pris 101,00-178,80 €, självrisk 96,00-160,80 €
Tandlagning från 95,70 €
från 85,70 €
En till tre ytor Pris 95,70-260,90 €, självrisk 85,70-237,90 €
Keramisk fyllningfrån 256,70 €
från 239,70 €
En till tre ytor Pris 256,70-710,10 €, självrisk 239,70-636,00 €
Tandkrona från 566 €
från 566 €

Laboratoriekostnader ingår inte i prisuppskattningen.

Pris 566-734,30 €, självrisk 566-734,30 €

Bedövning från 36,80 €
från 33,80 €
Pris 36,80-37,90 €, självrisk 33,80-34,90 €
Spricka från 95,70 €
från 85,70 €
Tandläkarens prisuppskattning Pris 95,70-260,90 €, självrisk 85,70-237,90 €
Tandutdragning från 108,40 €
från 98,40 €
Tandläkarens prisuppskattning Pris 108,40-730,10 €, självrisk 98,40-668,10 €
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning från 90 €
från 90 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation Pris 90-420 €, självrisk 90-420 €

Läs mer