Invisalign-tandreglering

Vid en Invisalign-tandreglering regleras tänderna med hjälp av genomskinliga och löstagbara membran. Med Invisalign-metoden kan man reglera både små estetiska olägenheter och mer omfattande funktionella fel i tandbettet. Hos en tandläkare som har specialiserat sig på tandreglering kan du få reda på helhetssituationen för ditt bett och om Invisalign-behandlingen passar just dig.

Vad är Invisalign-tandreglering?

Vid en Invisalign-behandling behövs inte några fästen eller trådar av metall, som är typiska för en traditionell tandreglering. Tandregleringen görs med osynliga membran som placeras på tänderna. Membranen byts med regelbundna intervaller för att tandregleringen ska framskrida.

Invisalign är en enkel och diskret tandregleringsmetod och undersökningar har visat att membranregleringen upplevs som behagligare än traditionella tandställningar.

Hur inleds en Invisalign-behandling?

Vid det första besöket görs en bedömning av vilken behandlingsmetod är den mest affektiva. Du kan boka det första vårdbesöket till en tandläkare som konsulterar eller vid behov hänvisar dig vidare till en ortodontist, men det enklaste sättet är att boka tid direkt till en tandläkare specialiserad på tandreglering.

Hos Hammas Mehiläinen planeras en tandreglering omsorgsfullt, eftersom även Invisalign-behandlingen kan orsaka biverkningar. Fel behandling kan orsaka funktionella problem med tandbettet, smärta och besvär med käklederna.

Invisalign-tandregleringsmetoder för olika behov

Tandläkarens Invisalign Go

  • Passar för små eller moderata estetiska regleringar
  • Behandlingen tar från några månader till cirka ett år
  • Tandläkaren genomför behandlingen och får vid behov konsulthjälp av Mehiläinens ortodontist.
  • Pris 2 000–3 000 €

Ortodontistens Invisalign-serier

(Invisalign Comprehensive, Invisalign Lite, Invisalign Express, Invisalign Teen)

  • Passar även för behandling av svåra fel i tandbettet
  • Behandlingen tar från några månader till ett och ett halvt år
  • En ortodontist planerar och genomför behandlingen
  • Pris 3 000–7 000 €

Så här görs en Invisalign-tandreglering

Vid det första vårdbesöket väljs rätt behandlingsmetod. Vid behov hänvisas du till en specialtandläkare.

Vid följande besök avbildas tänderna och betett med en 3D-skanner. En liten munkamera ansluten till en dator fotograferar tänderna från alla håll. Efter avbildningen, som tar cirka 10–15 minuter, skapar ett dataprogram en vårdplan, enligt vilken lämpliga Invisalign-membran kan beställas. I ortodontistens Invisalign-serier gör ortodontisten upp en individuell vårdplan.

När membranen har tillverkats ger tandläkaren på sin mottagning handledning i hur de används. För att membranen ska hållas på plats och tänderna röras på önskat sätt monteras en fästyta på några av tänderna, så kallade attchments. I praktiken är fästytan en liten, diskret prick tandlagning. Fästytorna tas bort efter behandlingen.

Membranen byts med cirka en till två veckors intervall, allt eftersom tändernas ställning regleras. I början av behandlingen kan du besöka tandläkare flera gånger för att kontrollera hur behandlingen framskrider, men besöken planeras alltid individuellt. På mottagningen görs även vid behov en slipning av mellanrummen, vilket ofta behövs när man behandlar trångt mellan tänderna eller tändernas felaktiga ställning.

Användning och rengöring av Invisalign-membranen

I början kan membranen kännas främmande, men efter en eller ett par dagar har du vant dig vid att använda dem. Undersökningar har visat att membranen är ett behagligare alternativ för användaren än traditionella, fasta regleringsanordningar.

Invisalign-membranen är avsedda att användas cirka tjugo timmar i dygnet. De tas bort när man äter och borstar tänderna. I samband med tandborstningen rengörs även membranen. Membranen är av plast och därför rengörs de bäst med diskmedel eller tvål, inte tandkräm.

Rekommendationen är att både tänderna och membranen rengörs efter varje måltid. I praktiken kan det vara svårt att genomföra en rengöring mitt på dagen och då räcker det även om du sköljer tänderna omsorgsfullt och snabbt använder tandtråd. Under Invisalign-behandlingen är bra munhygien särskilt viktig, eftersom det kan bli kvar smuts under membranen, vilket ökar risken för karies. Man måste även omsorgsfullt följa upp om det börjar bildas eventuella hål i tänderna.

Upprätthållande vård efter tandregleringen

När tandregleringen är slutförd följer en upprätthållande fas, eftersom tänderna utan upprätthållande åtgärder försöker återgå till sitt tidigare läge. Den upprätthållande vården kan genomföras antingen med skenor som används på natten eller med retentionstråd som fästs på tändernas baksida.

Den här fasen måste fortgå så länge man vill att slutresultatet ska bestå. Utan den här upprätthållande vården finns det alltid risk att tänderna återgår till sitt tidigare läge.

Tandreglering vid Hammas Mehiläinen görs alltid av en yrkesperson

Det är ytterst viktigt att behandlingen är väl planerad, eftersom en felaktig tandreglering med membran kan förstöra tandbettet, orsaka smärta, ätsvårigheter, huvudvärk och tillbakadraget tandkött. En felbehandling kan leda att det krävs en helt ny behandling eller i värsta fall en käkoperation. Därför planeras behandlingen vid Hammas Mehiläinen alltid av antingen en ortodontist eller en tandläkare med stöd av en ortodontist. En behandling utförd av en tandläkare är alltid säkrare och vårdresultaten bättre när man i arbetet vid behov kan få stöd av en ortodontist.

Blev du intresserad av en Invisalign-behandling? Boka tid via Hammas Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min). (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Som expert i artikeln specialtandläkare inom ortodonti, HLT Susanna Karsila.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid