Estetisk tandvård

Med hjälp av estetisk tandvård kan man ändra tändernas utseende och korrigera funktionella besvär. Tänderna kan till exempel blekas, regleras och korrigeras med olika slags skal och laminat. Allt utgår dock ifrån att munnen är frisk. En frisk mun är vacker. Därför lönar det sig att sköta sina tänder väl. Med estetisk vård kan en frisk mun bli ännu vackrare.

Tandblekning

Tandblekning kan göras på munhygienistens mottagning eller hemma med hjälp av lämpliga skenor. Munhygienisten gör ofta den första blekningen, varefter en tandblekning kan upprepas hemma efter till exempel ett år med hjälp av skenor som passar de övre och nedre tänderna. Man kan också bleka endast enskilda tänder.

Vid en tandblekning bleks inte lagningar eftersom blekningen endast ger tandvävnaden en ljusare färg. Därför kan det vara nödvändigt att separat förnya lagningarna. En tandblekning bör alltid göras i en frisk mun, vilket innebär att det är viktigt att avlägsna tandsten och missfärgningar före tandblekningen.

Tändernas missfärgningar och färgfel

Tandsten och missfärgningar avlägsnas när en munhygienist rengör tänderna. En rengöring kan inverka på tändernas utseende så mycket att en blekning inte längre behövs. Missfärgningar på tänderna orsakas av tobak, kaffe, te och vissa andra livsmedel.

Både bruna och ljusa fläckar kan behandlas med en white spot-behandling (på finska) utförd av munhygienist, vilken korrigerar tändernas ytliga skador och även kan avlägsna skadorna helt.

Saknade tänder

Det vanligaste och ofta bästa sättet att ersätta en saknad tand är implantatbehandling. På platsen för den saknade tanden sätter tandläkaren in en konstgjord rot i käkbenet och utanpå den en krona.

Det lönar sig att ersätta en saknad tand med ett tandimplantat, eftersom tändernas ställning lätt kan ändras om det saknas en tand i tandraden. Tänderna har en benägenhet att börja luta mot öppningen och den motstående tanden kan spricka fram mer, det vill säga bli längre. Saknade tänder är inte enbart ett estetiskt besvär utan gör det även besvärligare att äta.

Tändernas felställning

Det finns många olika slags felställningar. Tänderna kan sitta trångt, vara vridna, luta eller ha brutit fram för mycket eller för litet. Med trång ställning avses att tänderna inte får plats bredvid varandra i en jämn rad. Felställningar och bettfel är vanligtvis genetiska, det vill säga att de ofta orsakas av till exempel ansiktsformen. Tändernas felställningar behandlas med tandreglering.

Läs även: Invisalign-tandreglering

Alltför synligt tandkött

Hur mycket tandkött som syns är främst en genetisk egenskap. Den synliga delen av tandköttet kan dock korrigeras med hjälp av tandreglering och genom att förlänga tändernas kronor.

Övriga estetiska besvär

Tänderna kan på många olika sätt formas med hjälp av laminat, det vill säga skal. Tänderna kan till exempel göras längre, tjockare och tunnare. Även lindriga felställningar kan korrigeras med laminat. Det lönar sig att alltid granska och korrigera leendet som en helhet, inte enbart en eller två tänder åt gången.

En korrigering av tänderna med laminat och komposit kan göras enkelt, snabbt och kostnadseffektivt. Ofta räcker 1–3 behandlingsgånger för att uppnå önskat slutresultat. Laminaten är ofta av glaskeram eller fältspatporslin. Laminaten och kompositerna är högklassiga och med dem kan man enkelt uppnå ett hållbart slutresultat.

Även glipor mellan tänderna och slitna eller förkortade tänder kan behandlas.

Boka tid till tandläkare via Mehiläinens tidsbokning  

eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min).

Bekanta dig även med Digikliniken för tand- och munhälsa, som betjänar varje dag, året runt.

Som expert i artikeln specialtandläkaren inom protetik Kirsten Besuch.

Priser
TjänstHintaSjälvriskMer information
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Panoraamatomografia
Boka tid
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Suuhygienistikäynti, 30-45 min
Boka tid
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Yhdestä-kolmeen pintaa
Boka tid
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hinta-arvio hammaslääkäriltä
Boka tid
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa
Boka tid
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Hammaslääkärikäynti
Boka tid
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €
Suuhygienistikäynnit, hammaslääkärin juurihoidon ja oikomishoidon käynnit sekä proteettisten töiden välivaiheet ja valmistelevat toimenpiteet.
Boka tid