Alkohol och tänder

Alkohol utgör en stor risk även för munhälsan. Särskilt syrliga och sockerhaltiga alkoholhaltiga drycker är tändernas och munslemhinnans fiender. Ju oftare du har något sockerhaltigt eller syrligt i munnen, desto skadligare effekt har detta på tänderna.

– Sockerhaltiga och syrliga alkoholhaltiga drycker orsakar både karies och frätskador på tändernas yta, det vill säga erosion. Erosion ger ilningar i tänderna och tänderna kan både slitas och förkortas. Det är viktigt att förebygga skador på tänderna, eftersom man inte får tillbaka tandvävnad som har anfrätts av erosion, betonar ledande tandläkaren Erkki Virta från Mehiläinen.

Cider och vin skadligast för tänderna

Bland alkoholhaltiga drycker är cider och vin, på grund av sin syrlighet, det värsta hotet mot tandhälsan.

Alkohol torkar även ut munslemhinnan och inverkar på spottkörtlarna, vilket innebär att salivutsöndringen försämras. En torr mun utsätts alltså för skador på munslemhinnan och inflammationer. Även svampinfektioner och munsår kan vara en följd av en för torr mun.

Utöver alkoholhaltiga drycker är särskilt energidrycker, läsk och lightdrycker, smaksatt mineralvatten samt bärsaft och juicer en stor utmaning för tänderna, eftersom de är syrliga och innehåller rikligt med socker.

– Med tanke på munhälsan är vatten den bästa törstsläckaren. Icke smaksatt mineralvatten är också ett bra alternativ, tipsar Virta.