Magsjuka hos barn

Virus orsakar största delen av barnens diarré- och kräksjukor. När man insjuknar i magsjukor är det ofta fråga om en epidemi eftersom den smittar lätt via händerna och som droppsmitta. Därför är handtvätt det bästa sättet att undvika magsjuka. Oftast försvinner symptomen inom några dagar. Att patientens vätskebalans är i ordning är det viktigaste i vården. Desto mindre barnet är, desto snabbare ökar risken av uttorkning.

Symptom av magsjuka

Till magsjukans symptom hör lös mage, magont och kräkningar. Ibland kan patienten också ha muskelvärk, huvudvärk och feber.

Diarré orsakas oftast av virus. I Finland är rotaviruset den viktigaste orsaken till diarré. Viruset orsakar kraftig diarré och kräkningar, ofta under vintertiden. Rotavirusdiarrén kan vara i över en vecka och ge barnet symptom på uttorkningssymptom. Sjukdomen kan inledas av hosta och snuva, som följs av en kräkningsperiod på några dagar och slutar med diarré. Rotavirusvaccinet är nuförtiden en del av det nationella vaccinationsprogrammet. De årliga rotavirusepidemierna har blivit mycket lindrigare och hos små barn har behovet av sjukhusvård har blivit mindre.

Även andra virus, som till exempel noroviruset, kan orsaka diarré och kräkningar. Trots detta är det huvudsakligen vuxna som drabbas av noroviruset. Hos barn förekommer det i Finland mycket sällan diarré som orsakas av bakterier som salmonella, shigella och campylobacter. Ofta är det frågan om något som följt med hem från semestern söderut. Dessa sjukdomar kan kräva antibiotikabehandling. Därför bör man söka sig till undersökningar om man drabbats av febrig magsjuka på semestern.

När ska jag ta barnet till läkare

Ta barnet till läkaren om:

  • barnet är under sex månader gammalt
  • barnet har ständig diarré eller barnet kräks oavbrutet
  • barnet har blod i avföringen
  • barnet är trött eller slappt
  • diarrén fortsätter i mer än 3 dygn
  • barnets vikt går ner
  • hög feber (över 39 grader) i samband med diarrén
  • diarrén har smittats under en resa söderut

Mehiläinens barnläkare och allmänläkare hjälper de små magsjukepatienterna. Om du behöver råd eller en läkartid till ditt barn, ring numret 010 414 0414 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min) eller boka tid direkt på nätet. Du kan kontakta oss på telefon varje dag kl. 6–22. Du får även hjälp på Digikliniken i MinMehiläinens app och webbtjänst varje dag, dygnet runt!

Läs mer och ladda ner MinMehiläinens mobilapp

Använd Digikliniken genom att gå in på minmehilainen.fi på din bordsdator

Ta del av Digiklinikens tjänster

Behandling av magsjuka

Diarrén och kräkningarna fortsätter ofta i 2–5 dagar och brukar gå över av sig själv. Det viktigaste är att se till att barnet får i sig vätska. Du kan ge barnet dryck och mat som han eller hon vill dricka och äta. Vi rekommenderar inte att du ger starkt kryddad mat eller drycker som innehåller mycket socker. Du kan köpa vätskeersättningsdrycker på apoteket. Du kan ge barnet mjölksyrepreparat för att lindra symptomen.

Specialister och verksamhetsställen

Minna Aaltonen
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.7
Henrikka Aito
LT, lastentautien erikoislääkäri
Minna Aromaa
LT, lastentautien erikoislääkäri
9.8
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri