Glaukooman laserhoito (SLT)

Glaukooman SLT kammiokulman laserhoito on silmätippojen ja paineleikkausten ohella yksi tärkeä keino hoitaa glaukoomaa. Laserhoidon tavoitteena on laskea silmänpainetta ja siten estää glaukoomasairauden etenemistä. Tutkimusten mukaan laserhoidosta on hyötyä 80% hoidon saaneista.

Laserhoito soveltuu taudin ensihoidoksi tai silmätippojen lisänä annettavaksi. Erityisen hyvin hoitoon soveltuvat tuoreet glaukoomat, joissa laserhoidolla voidaan toisinaan lykätä arkea sitovan tippahoidon aloittamista. Usein laserhoitoa joudutaan miettimään myös tilanteessa, jossa silmätipat eivät laske silmänpainetta riittävästi tai niistä koituu haittavaikutuksia. Laserhoito on myös varteenotettava vaihtoehto, jos tippojen tiputusta on vaikeata toteuttaa, esimerkiksi ikääntyneillä.

Glaukooman laserhoito on tehokas ja hyvin turvallinen hoitomuoto. Hoito on myös nopea ja kestää yleensä vain muutaman minuutin ja voidaan antaa tarvittaessa samalla kerralla molempiin silmiin. Hoito annetaan silmämikroskoopin kautta istuma-asennossa vastaanotolla ja on täysin kivuton. Etukäteisvalmisteluja ei tarvita. Kyseessä ei ole leikkaus, vaan laserkäsittely silmän ulkopuolelta käsin. Hoidossa ei ole näönmenetyksen vaaraa.

Hoidon lopullinen teho nähdään mittaamalla silmänpaine 4-8 viikon päästä hoidosta. Hoito voidaan myös turvallisesti myöhemmin uusia, jos aiemmasta hoidosta oli apua.

Varaa aika glaukooman laserhoitoon (SLT)