Kaihi eli harmaakaihi

Kaihilla eli harmaakaihilla tarkoitetaan silmän oman linssin eli mykiön samentumista. Harmaakaihi aiheuttaa näön heikkenemistä.

Kaihi on näköä heikentävä sairaus, joka kehittyy vanhenemisen myötä. Kolmanneksella yli 65-vuotiaista ja yli 70 prosentilla yli 85-vuotiaista on havaittavissa kaihia.

Kaihin oireet

Kaihi aiheuttaa näkökyvyn alentumista usealla tavalla. Alkuvaiheessa lukeminen ja hämärässä näkeminen vaikeutuvat. Kaihin edetessä värien näkeminen ja sävyjen erottaminen vaikeutuvat. Kaihin oireita ovat myös seuraavat:

  • näkö samenee
  • häikäistyminen lisääntyy
  • silmän likitaitteisuus lisääntyy

Likitaitteisuuden lisääntyessä lukulasien tarve saattaa hetkeksi vähentyä. Kaihimuutoksen edetessä mykiö kuitenkin jatkaa samentumista ja lopulta lukunäkö heikkenee.

Mistä kaihi johtuu?

Useimmiten kaihi kehittyy vanhenemisen seurauksena. Perintötekijät vaikuttavat kaihin syntyyn. Silmävammat ja jotkin silmäsairaudet, yleissairaudet ja lääkitykset voivat lisätä kaihin kehittymisen riskiä. Esimerkiksi kortisonilääkitys suun kautta pidemmän aikaa syötynä voi aiheuttaa kaihia, ja diabeetikoilla on taipumus saada kaihi muita hiukan nuorempana.

Kaihin toteaminen

Kaihi etenee yleensä hitaasti, eikä näön muutoksia välttämättä itse huomaa alkuvaiheessa. Kaihimuutokset todetaan yleensä silmälääkärin vastaanotolla näön tarkastamisen yhteydessä.

Jos huomaat lukemisen tai hämärässä näkemisen hankaloituneen iän myötä, on syytä hakeutua silmälääkärin vastaanotolle.

Varaa aika Mehiläisen verkkoajanvarauksesta tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min).

Mehiläisen silmälääkärille pääsee Mehiläisen lääkäriasemien lisäksi myös Symsamin toimipisteissä.

Näkökyky kirkkaaksi kaihileikkauksella

Kaihi hoidetaan leikkaamalla. Kaihileikkaus korjaa kaihin pysyvästi. Leikkauksessa samentunut mykiömassa poistetaan ja korvataan tekomykiöllä. Kaihileikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös silmän taittovirhettä.

Lue lisää kaihileikkauksesta.

Lue myös:
Mehiläinen Symsam-silmälääkärit
Silmäleikkaukset

Katso video Hannun käynnistä kaihileikkauksessa.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta