Silmänpohjan ikärappeuma

Silmänpohjan ikärappeuma heikentää näköä

Silmänpohjan ikärappeuma yleistyy koko ajan väestön ikääntyessä. Silmänpohjan ikärappeuma on hyvin yleinen näköä vakavasti heikentävä sairaus Suomessa ja yleisin yli 65-vuotiaiden näkövammaisuuden aiheuttaja teollistuneissa maissa.

Hoitamaton kostea ikärappeuma voi viedä keskeisen alueen näön viikoissa tai kuukausissa. Siksi se on tärkeää tunnistaa ja diagnosoida mahdollisimman varhain.

– Silmälääkärillä kannattaa käydä ensimmäisen kerran nelikymppisenä, jotta silmien terveys voidaan tarkistaa hyvissä ajoin ja muutokset huomata. Tämän jälkeen silmälääkärillä voi käydä noin 3 vuoden välein, jos muutoksia ei ole ilmaantunut, kertoo silmätautien erikoislääkäri Petri Usmi.

Silmälääkärillä kannattaa käydä jo ennen varsinaisia oireita noin 40-votiaana, jotta silmien terveys voidaan tarkistaa.

Mikä silmänpohjan ikärappeuma on?

Silmänpohjan ikärappeuma on tarkan näkemisen alueen sairaus. Se kuuluu verkkokalvosairauksiin. Ikärappeumaa on kuivaa ja kosteaa muotoa.

Silmänpohjan ikärappeuman eteneminen

Yhdeksällä kymmenestä ikärappeumaa sairastavasta on rappeuman kuiva muoto. Se etenee kosteaa muotoa hitaammin ja heikentää keskeisen näön aluetta huomattavasti kosteaa ikärappeumaa hitaammin.

Silmänpohjan ikärappeuman oireet

Silmänpohjan ikärappeuman oireita ovat

  • näöntarkkuuden heikentyminen sekä lähelle että kauas
  • suorien viivojen aaltoilu tai katkeaminen silmissä
  • kirjainten puuttuminen tekstistä
  • tyhjä kohta maisemassa.
  • Yksi ensimmäisistä oireista voi olla sumean tai tumman pisteen ilmaantuminen keskelle näkökenttää, joka ajan kuluessa laajenee.
  • Myös värien näkemisessä voi tapahtua muutoksia.

Silmänpohjan ikärappeuman diagnoosi ja ehkäisy

Koska hoitamaton kostea ikärappeuma voi heikentää näköä merkittävästi viikoissa tai kuukausissa, ikärappeuman oireisiin on tärkeää reagoida nopeasti.

Ikärappeuman suurin riskitekijä on ikä. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi, perintötekijät, ylipaino sekä korkea verenpaine ja vähäinen kasvisten syöminen.

Silmälääkärillä käynnit kannattaa aloittaa yleisen silmien terveydestä huolehtimisen takia 40-vuoden iässä. Mikäli on syytä epäillä silmänpohjan rappeumaa, silmälääkäri tutkii silmät mikroskoopilla sekä valokerroskuvauksella. Kuvaus on kivuton ja kestää kymmenisen minuuttia. Silmälääkäri antaa usein mukaan Amslerin kartan, jonka avulla näköään voi seurata kotona.

Jos huomaa rappeuman oireita, kannattaa varata aika silmälääkärille herkästi.

Silmänpohjan ikärappeuman hoito

Kuivaan ikärappeumaan ei ole vielä parantavaa hoitoa, mutta se onneksi etenee hitaasti. Saattaa kulua vuosia ennen kuin kuiva ikärappeuma heikentää näköä merkittävästi. Kuiva rappeuma voi kuitenkin muuttua kosteaksi rappeumaksi.

Kosteaa ikärappeumaa on tärkeää hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jos yhdessä silmässä on kostea ikärappeuma, on 40 prosentin riski, että kostea ikärappeuma tulee toiseenkin silmään viiden vuoden kuluessa.

Kosteaa ikärappeumaa hoidetaan lasiaisinjektioilla. Mehiläisen silmälääkäri voi suunnitella hoitoa ja tarvittaessa ohjata jatkohoitoon. Hoito alkaa yleensä kolmella pistoksella, jotka annetaan kuukauden välein. Tämän jälkeen lääkäri arvioi tilanteen uudelleen ja hoito jatkuu yksilöllisen suunnitelman mukaisesti.

Tutustu silmätautien erikoislääkäri Petri Usmin osaamiseen ja varaa aika

Tutustu silmänpohjan rappeumaa hoitavan erikoispoliklinikan osaajiimme

Asiantuntijat ja toimipisteet

Maria Enckell
Silmätautien erikoislääkäri
Tuula Fyhrqvist
Silmätautien erikoislääkäri,LT
Timo Hellstedt
LT, Silmätautien erik.lääk, Silmäkirurgi
Tapio Ihanamäki
Silmätautien erikoislääkäri

Lisää aiheesta