Kaihileikkaus

Mehiläisessä saat yksilöllistä ja luotettavaa hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Kaihi eli harmaakaihi aiheuttaa näkökyvyn heikentymistä. Kaihissa silmässä sijaitseva mykiö samentuu. Kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus.

Kaihileikkauksen esitutkimuksia tekevät kaihileikkauksiin erikoistuneet silmälääkärit. Kaihin toteamiseksi tai muissa silmiin liittyvissä asioissa voit varat ajan kaikilta silmälääkäreiltämme.

Varaa aika esitutkimukseen

Varaa aika silmälääkärille

Kaihileikkaus tiivistetysti:

  • Ennen kaihileikkausta Mehiläisen silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi kaihipotilaan tilanteen yksilöllisesti tekemällä esitarkastuksen
  • Esitarkastuksessa tutkitaan mm. kaihin aste, näöntarkkuus sekä silmän taittovoima
  • Kaihileikkauksessa samentunut mykiömassa poistetaan ja korvataan tekomykiöllä
  • Kaihileikkaus on nopea ja turvallinen toimenpide
  • Kaihileikkauksessa käytetään puuduttavia silmätippoja
  • Leikkaus kestää noin 10–30 minuuttia ja molemmat silmät voidaan leikata saman päivän aikana
  • Kotiutuminen tapahtuu leikkauspäivänä lyhyen seurannan jälkeen
  • Sairausloman pituus määritetään yksilöllisesti.

Kaihileikkauksia tehdään seuraavilla paikkakunnilla

Mehiläisen Töölön toimipisteessä Helsingissä saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Lue lisää ja varaa aika

Hämeenlinnassa saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Varaa aika

Kuopiossa saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Lue lisää ja varaa aika

Oulussa saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Varaa aika

Mehiläisen Tampereen toimipisteessä saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Lue lisää ja varaa aika

Mehiläisen Turun NEOn toimipisteessä saat luotettavaa ja yksilöllistä hoitoa näkösi parhaaksi. Ennen kaihileikkausta silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi tilanteesi yksilöllisesti.

Lue lisää ja varaa aika

Mitä hyötyä on kaihileikkauksesta?

Kaihileikkauksella silmän toiminta saadaan palautettua. Useissa tapauksissa näkökyky leikkauksen jälkeen on jopa parempi kuin ennen kaihia, sillä leikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös silmän taittovirhettä.

Kaihileikkaus parantaa näöntarkkuutta ja näkö kirkastuu. Silmälasien tarve usein vähenee taittovirheiden korjaamisen myötä. Kaihileikkauksen jälkeen silmiä ei myöskään häikäise yhtä herkästi kuin ennen leikkausta. Lisäksi värien näkeminen kirkastuu. Värien näkemisen heikentymistä on usein vaikea havaita ennen leikkausta, ja värien muuttuminen kirkkaammiksi onkin monelle iloinen yllätys.

Mitä kaihileikkauksessa tapahtuu?

Kaihileikkauksessa samentunut mykiömassa poistetaan ja korvataan tekomykiöllä. Kokeneen kirurgin tekemänä leikkaus on nopea ja turvallinen. Leikkaus kestää tyypillisesti 10–30 minuuttia. Nykytekniikoilla voidaan useimmiten leikata molemmat silmät samana päivänä.

Leikkaus tehdään yleensä tippapuudutuksessa. Ennen leikkausta mustuainen laajennetaan tipoilla. Leikkauksessa silmäkirurgi poistaa samentuneen mykiömassan pienten sarveiskalvon reunalle tehtyjen viiltojen kautta ultraäänitekniikan avulla. Poistettu linssi korvataan tekomykiöllä.

Kaihileikkauksesta toipuminen

Leikkauksen jälkeen silmän eteen asetetaan muovinen, läpinäkyvä kilpi suojaamaan silmää. Kotiin pääsee lyhyen seurannan jälkeen leikkauspäivänä. Leikatulla silmällä näkee jo kotiutuessa, mutta näön lopullinen kirkastuminen tapahtuu muutamassa päivässä.

Leikkauksen jälkeen käytetään kortisoni- tai tulehduskipulääketippoja sekä antibioottitippoja 2–4 viikon ajan. Sairausloman pituus määritetään yksilöllisesti. Työstä riippuen yleensä 1–7 päivän sairausloma riittää. Jälkitarkastus tehdään 1–2 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Samassa yhteydessä silmälääkäri määrittää uusien tarvittavien silmälasien voimakkuudet.

Kaihi ei uusiudu, mutta silmään voi kehittyä myöhemmin jälkikaihi.

Eroon taittovirheestä kaihileikkauksen yhteydessä

Aiemmin kauko- tai likitaitteinen silmä voidaan korjata kaihileikkauksen yhteydessä normaalitaitteiseksi, jolloin leikkauksen jälkeen onnistuu näkemään kauas ilman laseja, ja lukeminen onnistuu tavallisilla lukulaseilla. Vaihtoehtoisesti tekomykiön voimakkuus voidaan valita siten, että silmä leikataan likitaitteiseksi, jolloin lukeminen onnistuu paljaalla silmällä, ja lasit ovat tarpeen vain katseltaessa kauas.

Leikkauksen yhteydessä voidaan korjata myös hajataittoa niin kutsutulla toorisella tekomykiöllä. Monitehotekomykiö voi puolestaan tulla kysymykseen, jos leikkauksen jälkeen haluaa nähdä ilman laseja sekä lähelle että kauas.

Hoitava lääkäri arvioi mahdollisuuden taittovirheen korjaukseen kaihileikkauksen yhteydessä erillisellä esitutkimuskäynnillä.

Kaihileikkaukseen hakeutuminen

Silmälääkäri tai silmäkirurgi arvioi jokaisen kaihileikkauspotilaan tilanteen yksilöllisesti. Lievässä ja vasta aluillaan olevassa kaihissa tilannetta voidaan seurata vuosia ennen leikkausta.

Oikea aika hakeutua kaihileikkaukseen on yleensä silloin, kun näkö ei omasta mielestä ole enää laseilla korjattuna tyydyttävä, ja on tiedossa, että ongelma johtuu kaihista.

Ennen leikkausta lääkäri tekee esitarkastuksen, jonka yhteydessä tutkitaan kaihin aste, näöntarkkuus ja silmän taittovoima sekä määritetään silmän pituus ja sarveiskalvon kaarevuus. Silmälääkäri laskee tietokoneen avulla, millainen tekomykiö kyseiseen silmään sopii. Leikkauksen jälkeisen taittovoiman valinnassa otetaan huomioon aikaisemmin henkilön tarvitsemien lasien voimakkuus sekä potilaan mahdolliset henkilökohtaiset toiveet.

Tutustu kaihileikkaukseen erikoistuneisiin Mehiläisen lääkäreihin.

Hinnasto ja maksaminen

Huomioi hinnastossa
Ilmoitetut hinnat ovat esimerkkejä ja hinnoissa voi olla alueellisia vaihteluita. Tarkemman kustannusarvion saat sairaalasta, johon olet tulossa toimenpiteeseen.
PalveluHinta-arvio
Kaihileikkaus

Kaihin ainoa hoitomuoto on kaihileikkaus. Yhden silmän leikkaus alk. 1550 €, molemmat silmät alk. 2900 €.

1,550.00 €
Ei Kela-korvausta
Kaihileikkaus (Toorinen linssi)

Hinta koskee yhden silmän leikkausta.

2,100.00 €
Ei Kela-korvausta
Silmien laserleikkaukset

Hinta koskee yhden silmän leikkausta.

1,340.00 €
Ei Kela-korvausta

Asiantuntijat

Silmätautien erikoislääkäri
Silmätautien erikoislääkäri
LL, Silmätauteihin erikoistuva lääkäri
Silmätautien erikoistuva lääkäri
Katso muut asiantuntijat

Lisää aiheesta

Kaihi eli harmaakaihi
Lue lisää
Silmätautien erikoisvastaanotot
Lue lisää
Silmänpaineen mittaukset
Lue lisää