Silmätulehdus

Silmätulehdukset ovat yleisiä kaiken ikäisillä erityisesti flunssa- ja allergiakauden aikaan. Silmän alueen tulehduksia on erilaisia, joten syytä lähdetään yleensä etsimään oireiden kautta.

Silmätulehdus voi olla niin viruksen, bakteerin, allergisen reaktion tai muun tulehduksellisen syyn aiheuttama. Silmätulehdukset ovat yleisiä kaiken ikäisillä erityisesti flunssa- ja allergiakauden aikaan. Silmässä sijaitsevan silmätulehduksen lisäksi tulehdus voi sijaita silmäluomessa tai sen reunassa. Silmien kuivumiseen liittyvät sidekalvon ja silmäluomen tulehdukset yleistyvät iän myötä.

Osa silmätulehduksista paranee itsestään, osa taas vaatii kiireellisesti silmälääkärin tutkimuksen ja hoidon.

Digiklinikalta saat apua silmäoireisiin ilman ajanvarausta, mistä ja milloin tahansa.

Siirry Digiklinikalle

Silmätulehduksen oireet

Silmän alueen tulehduksia on erilaisia, joten syytä lähdetään yleensä etsimään oireiden kautta.

Silmätulehduksen yleisiä oireita ovat:

  • punainen silmä
  • silmän vetistäminen ja rähmiminen
  • roskan tunne silmässä

Jos silmä punoittaa eikä ole esimerkiksi flunssaoireita, kyse on todennäköisesti sidekalvon verenpurkaumasta, joka ei vaadi hoitoa ja paranee itsestään. Verenpurkauma on yleensä tarkkarajainen, punainen läikkä silmän sidekalvon valkoisessa osassa tai koko sidekalvo on punainen.

Jos taas molemmat silmät punoittavat flunssan aikana, on kyse luultavasti viruksen aiheuttamasta sidekalvon tulehduksesta, joka yleensä paranee muutamassa vuorokaudessa flunssan mukana.

Punoittava, rähmivä ja kirvelevä silmä on usein merkki bakteerin aiheuttamasta sidekalvon tulehduksesta. Tätä hoidetaan yleensä antibioottitipoilla, mutta se saattaa parantua myös itsestään. Bakteeriperäinen sidekalvon tulehdus voi tulla virustulehduksen jälkeen tai esimerkiksi suorana kosketustartuntana käsien kautta.

Vakavammista silmäsairauksista voi olla kyse, jos

  • silmään on tullut vamma ja se punoittaa
  • silmä on punainen ja kipeä
  • silmän näkökyky huononee

Jos punaisessa silmässä tuntuu kovaa kipua tai jos oireisiin liittyy näkökyvyn heikkenemistä, tulee aina hakeutua kiireellisesti lääkärin arvioitavaksi.

Silmien alueella voi olla myös tulehduksia, jotka eivät ole varsinaisesti silmissä. Esimerkiksi silmäluomen tulehdus tai luomen reunan tulehdus ovat ihotulehduksia, joihin voi liittyä silmien kuivumista ja ärtymistä. Näärännäppy taas on aristava ja punoittava näppylä luomessa, joka aiheuttaa silmän vuotamista ja ärsytystä.

Silmätulehduksen jälkitaudit

Silmän sidekalvontulehdus on itsessään flunssaan liittyvä bakteeriperäinen jälkitauti samaan tapaan kuin korvatulehdus. Sidekalvontulehdus ei ole vaarallinen silmälle, mutta se on hyvä hoitaa antibioottia sisältävillä silmätipoilla tai -salvalla.

Miten silmätulehdus tarttuu?

Silmätulehdus tarttuu pääasiassa samalla tavoin kuin flunssat – pisaratartuntana ilmateitse tai kosketuksen kautta. Virustulehdukset tarttuvat niin pitkään kuin virus on tartuttava. Bakteeritulehdus taas tarttuu kosketuksen kautta, kun käsien välityksellä siirtyy bakteereja esimerkiksi virustulehduksen jo valmiiksi ärsyttämälle sidekalvolle.

Hyvä käsihygienia, nenän ja silmien kaivelun välttäminen, allergiaoireiden hoito sekä ikäihmisillä kuivasilmäisyyden hoito ovat parhaat keinot yrittää ehkäistä silmätulehduksen tarttuminen.

Silmätulehdus lapsella

Lapsiperheissä silmätulehduksia esiintyy tavallisesti flunssatautien yhteydessä.

Lapsen silmätulehdus siirtyy helposti käsien kautta toisen lapsen silmään. Tämän vuoksi lapsilla bakteeritulehdusta halutaan yleensä lääkitä nopeasti tartuntojen välttämiseksi.

Alle puolivuotiaat lapset sairastavat harvoin flunssaa, joten bakteeriperäinen silmätulehdus tarttuu vauvalle yleensä isomman sisaruksen käsien kautta.

Lue lisää:
Lapsen silmätulehduksen oireet ja hoito

Miten silmätulehdus todetaan?

Lääkäri toteaa virus- ja bakteeriperäinen sidekalvontulehduksen yleensä katsomalla silmää, tarkistamalla sarveis- ja sidekalvon sekä arvioimalla näön tarkkuuden, luomien ihon kunnon ja potilaan kertomat oireet. Jossain tapauksissa silmästä voidaan tehdä myös bakteeriviljely.

Mikäli oireisiin ei liity näön huononemista tai kipua, silmätulehdus voidaan todeta kätevästi myös Mehiläisen Digiklinikalla. Lääkäri pystyy antamaan yleensä lähes yhtä hyvän diagnoosin etänä kuin vastaanotolla, kun Digiklinikan kautta kuvaillaan oireita ja lähetetään kuva silmästä.

Siirry Digiklinikalle

Silmätulehduksen hoito

Silmätulehdusta tulee hoitaa oireiden mukaisesti. Rähmivää silmää kannattaa pestä lämpimällä vedellä. Jos taas silmäluomen iho on ärtynyt, voi siihen käyttää ihovoidetta.

Virusperäinen sidekalvon tulehdus ei vaadi hoitoa vaan se paranee yleensä flunssan myötä. Myös bakteeriperäinen sidekalvon tulehdus paranee yleensä omia aikojaan, mutta antibioottitipat usein nopeuttavat paranemista.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin kannattaa hakeutua kiireellisesti, jos silmässä tuntuu kipua tai näkö heikentyy. Mikäli silmätulehdus jatkuu vielä flunssan jälkeen, on hyvä käydä näyttämässä silmää lääkärille.

Digiklinikalta apua silmäoireisiin

Digiklinikalta saa apua silmäoireisiin ilman ajanvarausta mistä ja milloin tahansa. Löydät Digiklinikan OmaMehiläisestä lataamalla ilmainen OmaMehiläinen-sovellus älypuhelimeesi tai kirjautumalla OmaMehiläinen-verkkopalveluun.

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus iPhoneen 

Lataa OmaMehiläinen-mobiilisovellus Android-puhelimeen 

Siirry Digiklinikalle

Milloin takaisin töihin, kouluun tai päiväkotiin?

Sidekalvon tulehdus ei itsessään rajoita muuta elämää, mutta flunssan oireet ja yleinen vointi vaikuttavat siihen, tarvitseeko sairauslomaa. Päivähoidossa olevien pienten lasten kohdalla käytetään yleensä yhden vuorokauden eristystä antibioottikuurin aloittamisesta, jonka jälkeen tartuttavuus on poissa.

Asiantuntijana artikkelissa Ari Rosenvall, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.3

Lisää aiheesta