Usein kysyttyä influenssarokotteesta
Influenssarokote on tehokas tapa suojautua influenssaa ja sen aiheuttamia jälkitauteja vastaan. Koostimme tälle sivulle influenssarokotteesta useimmin kysyttyjä kysymyksiä sekä niihin vastauksia.
Influenssakaudella 2022–2023 Mehiläisessä on käytössä Fluarix tetra -niminen rokote. Fluarix tetra on nelivalenttinen influenssarokote, joka antaa suojaa sekä influenssan A- että B-virustyyppiä vastaan. Rokote sopii kaikille 6 kuukauden iästä ylöspäin. Fluarix tetra annetaan pistoksena.
Varaa aika influenssarokotukseen
Lisäksi saatavilla on yli 60-vuotiaille tarkoitettu korkea-annoksinen Efluelda -niminen rokote, joka sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta verrattuna tavanomaisen annoksen sisältäviin rokotteisiin. Näin korkea-annoksisella rokotteella saavutetaan parempi teho influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Korkea-annoksinen rokote eroaa tavallisista influenssarokotteista suuremman antigeenimäärän suhteen. Korkea-annoksinen rokote on nelivalenttinen suojaten neljältä influenssaviruskannalta, ja se sisältää samat neljä influenssaviruskantaa kuin muutkin käytössä olevat influenssarokotteet.
Varaa aika korkea-annoksiseen influenssarokotukseen
Saatavilla on myös nenäsumutteena 2–17-vuotiaille annettava Fluenz tetra, joka on myöskin nelivalenttinen influenssarokote.
Varaa AIKA nenäsumutteena annettavaan influenssarokotukseen
Kaikkien rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia.
Lue lisää:
Influenssarokote
Yli 60-vuotiaille tarkoitettu korkea-annoksinen influenssarokote
Influenssarokote nenäsumutteena
Mehiläisessä käytettävä nelivalenttinen influenssarokote antaa suojan sekä molempia A-viruskantoja että molempia B-viruskantoja vastaan.
Influenssarokote kannattaa ottaa syksyllä ennen kuin influenssakausi alkaa. Rokotteen suojan kehittyminen kestää noin kaksi viikkoa, minkä aikana suoja ei ole vielä täydellinen. Influenssarokotteen voi ottaa myös epidemian alkamisen jälkeen, mutta silloin rokotetulla on riski sairastua influenssaan ennen vasta-ainesuojan täydellistä muodostumista.
Kausi-influenssarokote tulee ottaa uudestaan joka vuosi, koska liikkeellä olevien influenssavirusten kannat muuntuvat ja vaihtelevat vuosittain.
Influenssarokotetta suositellaan erityisesti influenssan riskiryhmille sekä kaikille, joiden lähipiirissä on henkilö, jolla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan.
Influenssan riskiryhmät:
- yli 65-vuotiaat
- pienet lapset
- raskaana olevat
- iästä riippumatta mm. sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat
- potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.
Lue myös:
Matkailijan influenssarokote
Urheilijan influenssarokote
Rokotetta ei saa antaa kuumeen tai kuumeisen infektion aikana, vaan se tulee siirtää kunnes rokotettava on parantunut.
Rokotteen ottamisessa on hyvä huomioida seuraavat sairaudet:
- Lapsen astma: nenäsumuterokotusta tulee siirtää, jos lapsen astma ei ole hoitotasapainossa tai lapsella on vinkuvaoireinen hengitystieinfektio.
- Kuume: rokotusta ei saa antaa kuumeen tai kuumeisen infektion aikana, vaan rokotus on siirrettävä, kunnes rokotettava on parantunut.
- Guillain-Barré -oireyhtymä, GBS: Äskettäin Guillain-Barré -oireyhtymään (GBS) sairastuneen influenssarokotuksesta päättää hoitava lääkäri yhdessä rokotettavan kanssa.
Nenäsumutteena annettavaa rokotetta ei saa antaa:
- henkilölle, jonka elimistön puolustuskyky on voimakkaasti heikentynyt joko sairauden tai sen hoidon takia.
- salisylaattihoitoa saaville lapsille.
Rokotetta ei saa antaa silloin, jos on aiemmasta influenssarokotteesta saanut vakavan, välittömän allergisen reaktion, eli anafylaktisen reaktion.
Raskaana olevalle voidaan antaa pistettävä influenssarokote missä tahansa vaiheessa raskautta. Nenäsumuterokotetta taas ei suositella lainkaan raskaana oleville.
Influenssaan voi sairastua, vaikka olisi saanut rokotteen. Influenssarokote ei anna täydellistä suojaa influenssalta tai estä sen levittämistä oireettomana, mutta se on kuitenkin paras keino suojautua taudilta. Jos rokotuksesta huolimatta sairastuu influenssaan, taudin sairastaa yleensä lievempänä ja siitä toipuu nopeammin kuin rokottamattomana. Rokote kannattaa ottaa myös, jos haluaa suojaa influenssan aiheuttamilta jälkitaudeilta, kuten lapsilla korva- ja keuhkoputkentulehduksilta, sekä kaikissa ikäryhmissä keuhkokuumeelta.
Influenssarokotteen haittavaikutukset ovat harvinaisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista:
- Nenäsumuterokote voi aiheuttaa nuhaa ja nenän tukkoisuutta.
- Pistettävät rokotteet voivat aiheuttaa rokotuskohdan punoitusta ja aristusta.
- Joskus rokotetuille tulee lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä tai lämpöä. Oireet menevät ohi parissa päivässä. Niitä voit hoitaa kuume- ja kipulääkkeillä.
Vakavia haittoja, kuten vakava allerginen reaktio eli anafylaksia, ilmenee hyvin harvoin.
Influenssarokotteen jälkeen voi tulla lieviä flunssan kaltaisia oireita, jotka kuuluvat rokotteeseen ja menevät pian itsestään ohi. Huomioithan, että nämä lyhytkestoiset rokotusreaktiot eivät ole syy hakeutua koronavirustestiin. Jos rokotuksen jälkeiset oireet kestävät yli vuorokauden ja/tai rokotettu tuntee itsensä selkeästi sairaaksi, kuumeiseksi ja hänelle tulee hengitystieinfektion oireita, hänen tulee siinä tapauksessa olla yhteydessä terveydenhuoltoon mahdollisen samanaikaisen koronavirusinfektion arvioimiseksi.
Tämänhetkisen tiedon perusteella sairastettu covid-19 -tauti ei aiheuta sen kummempaa viivettä tai estettä rokottautumisen kannalta kuin muutkaan taudit. Muistathan, että sairaana ei saa ottaa rokotetta.
Influenssarokote ei suojaa koronavirukselta.
Jos perheenjäsen on altistunut koronavirukselle, voivat muut perheenjäsenet ottaa influenssarokotteen, jos ovat oireettomia/terveitä.