Ihon värivirheiden korjaaminen

Ihonväri määräytyy geenien perusteella. Iho on harvoin kauttaaltaan tasaisen värinen, vaan erilaiset väriltään poikkeavat alueet ovat yleisiä. Tällaisia poikkeamia ovat muun muassa pigmenttimuutokset, luomet ja pisamat.

Pigmentti- ja verisuonimuutokset näkyvät värieroina iholla

Ihon tummat alueet, kuten tavalliset luomet, johtuvat pigmenttisolujen suuresta määrästä. Toisinaan pigmenttisolut ovat innostuneet tuottamaan pigmenttiä tavallista enemmän. Tällaisia ovat esimerkiksi maksaläiskät ja pisamat.

Vitiligossa eli valkopälvessä tietyltä alueelta pigmenttisolut ovat hävinneet kokonaan autoimmuunitulehduksen vuoksi.

Pigmenttimuutosten lisäksi verisuonimuutokset aiheuttavat ihoon värillisiä muutoksia. Verisuoniluomissa on verisuonistoa poikkeuksellisen tiheässä. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi tuliluomet ja kirsikkaluomet.

Couperosassa puolestaan normaalit ihon pintasuonet ovat laajentuneet ja aiheuttavat ihon läpi kuultaessa punoitusta.

Ihotautilääkäri määrittää parhaan hoitomuodon

Värivirheitä ja ihon kirjavuutta on mahdollista myös hoitaa ja peittää. Ihon värimuutosten hoito riippuu pigmenttimuutoksen laadusta. Joitakin pigmenttimuutoksia on mahdollista vaalentaa esimerkiksi kemiallisilla kuorinnoilla tai laserhoidoilla, mutta kaikkien pigmenttimuutosten hoitoon ne eivät sovellu.

Ihotautilääkäri pystyy diagnosoimaan pigmenttimuutoksen dermatoskoopilla ja arvioimaan tilanteeseen sopivimman hoitomuodon.

Ihon verisuonimuutoksia hoidetaan laserhoidolla. Laserilla hoidettaessa verisuoni surkastuu ja häviää.

Lue myös: Ihon laserhoidot

Talvi paras aika värimuutosten hoitoon

Ihon värimuutosten hoito kannattaa ajoittaa pimeään aikaan vuodesta eli syksyyn ja talveen, sillä laserhoidon jälkeen iho on pitkään herkkä UV-säteilylle. Hoitotuloksen kesto riippuu hoidettavasta ihomuutoksesta. Esimerkiksi kirsikkaluomi häviää usein kertahoidolla pysyvästi, mutta couperosa-muutokset palaavat pikkuhiljaa takaisin taudin normaalin etenemisen tahtia.

Hyvällä UV-suojauksella pystyy ehkäisemään myös monien ihon värimuutosten ilmaantumista.

Ihoon liittyviä toimenpiteitä ja hoitoja tekevät kokeneet erikoislääkärit sekä erikoissairaanhoitajat. Varaa aika Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00. (0,084 €/min)

Asiantuntijat ja toimipisteet

Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8
Johanna Hagman
LT, Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
9.7

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 42