Iivo Niskanen: Koronavirus - pelissä paljon enemmän kuin arvokisakulta

Blogi 18.5.2018

Elämä ja maailman meno näyttää aika paljon erilaiselta kuin viime blogia kirjoittaessani. Korona-virus on tehnyt tuhojaan maailmanlaajuisesti ja elämmekin hyvin poikkeuksellista aikaa. Suomen hallitus yhdessä asiantuntijoiden kanssa yrittää tehdä jatkuvasti parhaansa, ettemme ajautuisi yhtä pahaan tilaan kuin esimerkiksi Italia. On ollut surullista huomata, etteivät kaikki kuitenkaan ymmärrä tai halua ymmärtää tilanteen vakavuutta.

Huippu-urheilijana sitä elää jatkuvasti paineen alla siitä, ettei tulisi kipeäksi. Arvokisojen aika on hyvin usein piinaavaa, jopa neuroottista käsihygieniasta huolehtimista ja eristäytymistä suurista ihmisjoukoista pitkäksi ajaksi.

Nyt on kuitenkin pelissä paljon enemmän kuin arvokisakulta. Koko maailman terveys, hyvinvointi ja talous ovat uhattuna. Voin itse elää suhteellisen rennosti sen ajatuksen kanssa, että saisin koronatartunnan. Pelkkä ajatuskin siitä, että tartuttaisin tietämättäni useita ihmisiä ja vaarantaisin muiden hengen, saa minut suhtautumaan tautiin paljon vakavammin. Mielikuva taudista on muuttunut hyvin paljon siitä, kun kuulin ensimmäisistä tartunnoista Wuhanissa. Tuntuu, että tauti herättää ihmiset paljon myöhemmin kuin pitäisi.

Tilanteet muuttuivat omalla työrintamallanikin hyvin nopeasti. Vielä Holmenkollenille lähdettäessä tai Lahden maailmancupin aikaan ei ollut merkkejä siitä, etteikö kilpailuja vietäisi läpi normaalisti. Lopulta jo Kollenilla evättiin yleisöltä pääsy katsomoon. Osa hiihtäjistä lähti heti kisaviikonlopun jälkeen matkustamaan kohti Kanadan päätöstouria. Oma suunnitelmani oli jättää Kanadan sprinttikilpailut väliin ja matkustaa viikkoa myöhemmin yhdessä norjalaisten Sjur Røethen ja Simen H. Kruegerin kanssa suoraan Canmoreen 1600 metrin korkeuteen valmistautumaan päätösviikonlopun maailmancupin kisoihin. Edeltävällä viikolla sitten kuuluikin uutisia Norjasta - heidän joukkue oli jättämässä kilpailut kokonaan väliin koronaviruksen vuoksi. Urheilijoiden terveys ja taudin vakavasti ottaminen tuli heidän päätöksessään hyvin esille. Oma matkustusintonikin väheni päätöksen myötä suuresti. Heidän joukkue olisi ottanut minut mukaan ja auttaneet valmistautumaan optimaalisesti tuleviin kilpailuihin.

Norjalaisten jäädessään pois minulle avautui ilmainen sauma nousta kokonaismaailmancupin kolmanneksi ja normaalimatkojen toiseksi. Se ei kuulostanut enää urheilulliselta tavalta päättää kautta. Onneksi myös kansainvälinen hiihtoliitto lopulta heräsi tilanteeseen ja päätti perua koko karkelot. Kilpailukausi päättyi aikaisin, mutta olen tyytyväinen siihen, että se päättyi oikeisiin ratkaisuihin. Siltä osin voin olla tyytyväinen kolmanteen sijaani normaalimatkojen maailmancupissa. Lopulta vedettiin ruksi myös koko loppukauden kotimaisten kilpailujen ylle. Tilanne on muodostunut päivä päivältä vakavammaksi myös meillä Suomessa.

Kisakauden loputtua sitä tulee aina jonkinlainen tyhjyys ja aikaikkuna pysähtyä rentoutumaan. Nyt tyhjyyden tunnetta on tullut täyttämään tämä ryökäleen pandemia. Uutisten tulva on jollain muotoa jopa lamauttanut jämähtämään sohvalle. On ollut todellakin syytä jatkaa harjoittelua ja ulkoilua väljillä vesillä. Liikkuminen on saanut ajatukset hetkeksi pois koronasta ja siihen liittyvistä punaisella vilkkuvasta pörssistä, yt-neuvotteluista ja ympäri maailman ylikuormittuneesta terveydenhuollosta.

Otetaan tauti vakavasti, liikutaan mahdollisuuksien rajoissa, ja tehdään kaikkemme yhdessä sen eteen, että palaisimme mahdollisimman pian takaisin normaalin elämän pariin. Valinnoillamme ja teoillamme on merkitystä. Toivotan kaikille voimia ja etenkin teille, jotka huolehditte yhteiskunnastamme tässä haastavassa tilanteessa. Suurimmat tsemppihuudot terveydenhuollollemme.

- Iivo