Urheilijan laboratoriopaketti

Urheilijan laboratoriopaketti tavoitteellisesti harjoitteleville. Suorituskyvyn muutokset voivat olla merkki riittämättömästä ravinnonsaannista tai sydämen ongelmista. Punasolut kuljettavat happea ja niiden muodostukseen tarvitaan rautaa. Urheilijan sydän joutuu myös kovalle kuormitukselle. Etenkin kestävyysurheilijoilla punasolujen ja raudan kulutus on kiihtynyt ja anemia voi yllättää.

Näin varaat urheilijan laboratoriopaketin

Urheilijan laboratoriopakettiin voi tulla ilman lähetettä. Voit varata ajan verkkoajanvarauksesta mihin tahansa Mehiläisen laboratorioon. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta, eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.

Varaa aika

Verkkoajanvarauksen lisäksi voit varata ajan myös asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min) (0,084 €/min). Katso sinulle lähin laboratorio ja aukioloajat.

Kenelle urheilijan laboratoriotutkimusta suositellaan?

Urheilijan laboratoriopaketti on tarkoitettu tavoitteellisesti harjoitteleville, yli 12-vuotiaille henkilöille. Urheilijapakettiin kuuluu perusverenkuva (PVKT), rautavarastoja mittaava ferritiini sekä leposydänfilmi (EKG).

Tutkimuksilla seulotaan henkilön soveltuvuutta kovempaan harjoitteluun sekä mm. ravitsemuksen riittävyyttä. Tarkastus tehdään erityisesti urheiluharjoittelun vaatimusten näkökulmasta.

  • Perusverenkuva kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljasten esim. vuodot, tulehdustilat, häiriöt veren muodostuksessa ja urheilijan kannalta erityisen tärkeitä ravitsemukseen liittyviä seikkoja: Etenkin kasvuikäisillä, hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja kestävyysurheilijoilla raudanpuute on tavallinen ja heikentää suorituskykyä huomattavasti aiheuttamalla anemiaa. Verenkuvassa näkyy myös B12 –vitamiinin sekä foolihapon puute. Edellä mainittujen tekijöiden puutetta saattaa ilmaantua kovan kulutuksen ja riittämättömän ravinnon saannin seurauksena, esim. tietyt perussairaudet, imeytymishäiriöt, lääkitykset, erityisruokavaliot, kasvissyöjät.

  • EKG saattaa paljastaa sydämen poikkeavaa kuormitusta, hapenpuutetta tai rytmihäiriötaipumuksen.

Tutkimukset on suositeltavaa tehdä vuosittain ja myös, jos suorituskyvyssä on jotain poikkeuksellista. Tuloksista kannattaa keskustella lääkärin kanssa ja tarvittaessa suunnitella myös muita lisätutkimuksia, kuten keliakia- ja kilpirauhas- tai tulehduskokeita.

Varaa aika

Urheilijan laboratoriotutkimuksen hinta

Katso urheilijan laboratoriotutkimuksen hinta laboratoriotutkimusten hinnastosta.

Hinta sisältää:

  • Verinäytteen ja leposydänfilmin (EKG) oton ja tutkimisen valitsemassasi Mehiläisen toimipisteessä.
  • Tulosten toimittamisen.

Huomioithan, että ainoastaan lääkärin lähetteellä tehdyistä tutkimuksista korvataan Kela-korvaus .

Tulosten saaminen

Laboratoriokokeiden tulokset tallentuvat OmaMehiläinen-palveluun. Voit käyttää OmaMehiläinen-palvelua puhelimellasi lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen. Saat leposydänfilmin (EKG) mukaasi.

Lausunnot laboratoriopaketin tuloksista

On hyvä huomioida, että pakettiin ei sisälly erillistä lausuntoa laboratoriopaketin tuloksista. Keskustelemalla lääkärin kanssa terveysriskejä kartoittavien laboratoriotestien tuloksista saat niille ammattilaisen tulkinnan sekä ohjeet oman terveytesi edistämiseen.

Voit olla yhteydessä omaan lääkäriisi tai varata ajan yleislääkärillemme lausunnon saamiseksi verkkoajanvarauksesta tai puhelimitse asiakaspalvelustamme numerosta 010 414 00 (0,084 €/min).

Varaa aika lääkärille

Jos olet käynyt testissä lääkärin lähetteellä, kannattaa lääkärin kanssa sopia tulosten saamisesta ja jatko-ohjauksesta.