Ekseema

Ekseemat ovat laaja ryhmä tavallisia ihottumia. Ekseema tarkoittaa ihon pintaosien tulehdusta, joka pitempään jatkuessaan siirtyy ihon syvempiin osiin. Ekseemoihin luetaan atooppinen ja seborroinen ekseema, läiskä- ja ärsytysekseema ja kuivan ihon ekseema.

Jos ihottuman vaivaa, sitä voi käydä näyttämässä ihotautilääkärille tai yleislääkärille. Voit myös olla yhteydessä lääkäriin OmaMehiläinen-sovelluksen ja -verkkopalvelun Digiklinikalla, missä voit lähettää kysymyksesi sekä tarvittaessa kuvia ihottumasta. Yleislääkäri vastaa joka päivä klo 7–23. Niin vastaanotolla kuin Digiklinikalla lääkäri arvioi, millaisesta ihottumasta on kyse ja ehdottaa siihen hoitoa.

Varaa aika ihotautilääkärille

Varaa aika yleislääkärille

Atooppinen ekseema

Atooppinen ekseema alkaa usein jo pikkuvauvana maitorupena. Tuolloin ilmaantuu kutisevaa ihottumaa yleensä poskien ja pään alueelle. Siirryttäessä teini-iästä aikuisuuteen iho-oireilua on yleisimmin taivealueilla sekä kasvoilla ja käsissä. Atooppinen ekseema voi myös levitä laaja-alaiseksi ja kattaa suuren osan ihoa.

Tali-ihottuma eli Seborroinen ekseema

Seborroinen ekseema eli tali-ihottuma on talia erittävien ihoalueiden ihottumaa. Hilsehtivää rasvaista ihottumaa voi ilmaantua hiuspohjaan, kulmakarvojen ja nenäpielien seutuun, rintaan hikirännin alueelle sekä nivusiin ja kainaloihin.

Lantti-ihottuma eli Läiskäekseema

Läiskäekseema eli lantti-ihottuma on kutisevaa pyöreinä kolikonkokoisina läiskinä ilmaantuvaa ihottumaa. Lantti-ihottuma voi liittyä atooppiseen ekseemaan tai esiintyä erillisenä ihottumana etenkin talvisaikaan ihon kuivuessa.

Ärsytysekseema - ekseema käsissä

Ärsytysekseema on käsiin, etenkin sormiväleihin, kosteuden, saippuoiden ynnä muiden ihoa ärsyttävien tekijöiden vaikutuksesta ilmaantuvaa kutisevaa punoittavaa ihottumaa. Aikuisella ärsytysekseemaa esiintyy pääasiassa käsissä ja kyynärvarsissa. Vauvaiässä ärsytysekseemaa voi ilmaantua vaippa-alueelle eritteiden aiheuttamana.

Kuivan ihon ekseema eli asteatoottinen ekseema

Kuivan ihon ekseema eli asteatoottinen ekseema on ihon ikääntyessä ja talinerityksen vähentyessä kuivalle iholle ilmaantuvaa kutisevaa, hilsehtivää ihottumaa. Sitä kutsutaan asteatoottiseksi ekseemaksi.

Lue lisää:

Artikkelin asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Maarit Vaalamo

Asiantuntijat ja toimipisteet

Pekka Autio
DOS, ihotautien erikoislääkäri
Viktoria Danielsson
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
Håkan Granlund
Ihotautien erikoislääkäri
9.5
Anna Haahtela
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
9.8