Hammasproteesit

Hammasproteeseilla korvataan puuttuvia hampaita. Proteesit voivat olla joko irrotettavia tai suuhun kiinteästi asennettavia. Sillat, kruunut ja laminaattikruunut ovat kiinteitä proteeseja. Ne kiinnitetään joko omiin hampaisiin tai keinojuuriin, eli implantteihin.

Kiinteiden proteesien materiaalina käytetään yleensä keramiaa joko sellaisenaan tai metallivahvisteisena. Hampaat näyttävät luonnollisilta ja ne on helppo puhdistaa.

Hammasproteeseilla voidaan myös korottaa kulunutta purentaa ja palauttaa näin kasvojen ryhtiä. Hammasrivissä kosmeettisesti häiritsevästä kiertyneestä tai värjäytyneestä hampaasta saadaan proteesien avulla samanvärinen ja -mallinen kuin viereiset hampaat.

Milloin hammasproteesi?

Proteesi on tarpeen, kun hampaita puuttuu ja sen seurauksena purenta on epätasapainoinen, heikentynyt tai puutteellinen. Proteesin valmistamiseen päädytään, kun omat hampaat ovat menneet niin huonoon kuntoon, ettei niitä voi enää säilyttää. Protetiikalla voi korjata myös hampaiden asento- ja värivirheitä.

Kiinteät proteesit: laminaatit, hammaskruunut ja hammassillat

Laminaatit, kruunut ja sillat näyttävät luonnollisilta, kestävät hyvin ja toimivat, kuten omat hampaat. Kruunu on rakenne, joka peittää oman hampaan kaikki pinnat ja laminaatti rakenne, joka peittää hymyillessä näkyvän pinnan. Pintamateriaalina käytettävä posliini mahdollistaa hammaskiilteelle ominaisen läpikuultavuuden ja valon luonnollisen taittumisen.

Hammassillassa kruunut on kytketty toisiinsa. Silta kiinnitetään sementiksi kutsutulla aineella tukihampaisiin pysyvästi. Implantteihin silta kiinnitetään ruuveilla. Kiinteät hammasproteesit vaativat huolellista puhdistusta. On suositeltavaa tarkastuttaa proteesit hammaslääkärillä vuoden välein, kuten omat hampaatkin.

Irrotettavat proteesit: akryyliosaproteesit ja kokoproteesit

Irtoproteesit tukeutuvat suun limakalvoon ja pysyvät suussa yleensä omiin hampaisiin kiinnittyvien metallista valmistettavien koukkujen avulla. Koukut eivät vahingoita omia hampaita. Osaproteesi voidaan valmistaa kokonaan akryylistä tai metallirunkoisena. Hampaat ovat muovia. Akryyliosaproteesi on hyvä vaihtoehto silloin, kun hampaita puuttuu paljon. Siihen voi myös lisätä hampaita jälkikäteen.

Kokoproteesi on tarpeen, kun kaikki omat hampaat on poistettu. Kokoproteesi valmistetaan akryylista. Se kiinnittyy yläleukaan suulaen ja proteesin väliin muodostuvan tyhjiön avulla. Alaleuan proteesi pysyy paikallaan kielen ja suun muotojen avulla. Kokoproteesin kiinnitystä voidaan tarvittaessa parantaa implanttien avulla.

Irrotettavien proteesien puhdistaminen

Irrotettavat proteesit pitää harjata hyvin aamuin illoin ja ottaa pois suusta harjauksen ajaksi. Harjaus on tärkeää, sillä akryyli on huokoinen materiaali ja bakteerit tarttuvat proteesin pintaan samoin kuin luonnonhampaisiin. Muuten proteeseja voi pitää suussa koko ajan, myös yöllä.

Irrotettavien proteesien korjaus

Hyvin puhdistettu proteesi voi kestää vuosikausia. Sitä täytyy kuitenkin pohjata säännöllisesti. Pohjaaminen tarkoittaa, että proteesin pohja muotoillaan uudelleen suuhun sopivaksi. Pohjaaminen on tarpeen, sillä suussa tapahtuu muutoksia ihmisen vanhetessa. Luu- ja pehmytkudokset supistuvat varsinkin ensimmäisen kahden vuoden aikana hampaiden poiston jälkeen. Jos proteesi tuntuu löysältä, kannattaa tarkastuttaa, onko se pohjauksen tarpeessa. Myös proteesin kiinnityskoukut löystyvät käytössä ja niitä voi olla tarpeen kiristää.

On tärkeää, että kokoproteesit ovat täsmälleen oikeankokoiset ja -muotoiset ja että yläleuan ja alaleuan proteesit toimivat hyvin yhdessä. Niin ne pysyvät paikallaan suussa ja purenta toimii mahdollisimman hyvin. Vaikka suussa ei olisikaan enää omia hampaita, on suun limakalvot syytä tarkastaa hammaslääkärissä parin vuoden välein.

Asiantuntijana protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäri Eija Heikelä.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69,00 €
53,50 €
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto115-163 €
107-145 €
Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €
Poliklinikkamaksu23,60 €
23,60 €
Alennettu poliklinikkamaksu 9,90 €
9,90 €