Hammasproteesit

Hammasproteeseilla korvataan puuttuvia hampaita. Hammasproteesit voivat olla joko irrotettavia tai suuhun kiinteästi asennettavia. Sillat, kruunut ja laminaattikruunut ovat kiinteitä proteeseja, jotka kiinnitetään omiin hampaisiin tai keinojuuriin eli implantteihin.

Kiinteiden proteesien materiaalina käytetään yleensä keramiaa, joko sellaisenaan tai metallivahvisteisena: hampaat näyttävät luonnollisilta ja ne on helppo puhdistaa.

Hammasproteeseilla voidaan myös korottaa kulunutta purentaa ja palauttaa näin kasvojen ryhtiä. Hammasrivissä kosmeettisesti häiritsevästä kiertyneestä tai värjäytyneestä hampaasta saadaan proteesien avulla samanvärinen ja -mallinen, kuin viereisistä hampaista.

Milloin hammasproteesi?

Hammasproteesi on tarpeen, kun hampaita puuttuu ja sen seurauksena purenta on epätasapainoinen, heikentynyt tai puutteellinen. Proteesin valmistamiseen päädytään, kun omat hampaat ovat menneet niin huonoon kuntoon, ettei niitä voi enää säilyttää. Protetiikan eli puuttuvan tai vaurioituneen hampaan korvaamisen avulla voidaan korjata myös hampaiden asento- ja värivirheitä.

Kiinteät proteesit: laminaatit, hammaskruunut ja hammassillat

Laminaatit, kruunut ja sillat näyttävät luonnollisilta, kestävät hyvin ja toimivat kuten omat hampaat. Kruunu on rakenne, joka peittää oman hampaan kaikki pinnat ja laminaatti on rakenne, joka peittää hymyillessä näkyvän pinnan. Pintamateriaalina käytettävä posliini mahdollistaa hammaskiilteelle ominaisen läpikuultavuuden ja valon luonnollisen taittumisen.

Hammassillassa kruunut on kytketty toisiinsa. Silta kiinnitetään sementiksi kutsutulla aineella tukihampaisiin pysyvästi. Implantteihin silta kiinnitetään ruuveilla. Kiinteät hammasproteesit vaativat huolellista puhdistusta. On suositeltavaa tarkastuttaa proteesit hammaslääkärillä vuoden välein, kuten omatkin hampaat.

Irtoproteesit: akryyliosaproteesit ja kokoproteesit

Irtoproteesit tukeutuvat suun limakalvoon ja pysyvät suussa yleensä omiin hampaisiin kiinnittyvien metallista valmistettavien koukkujen avulla. Koukut eivät vahingoita omia hampaita. Osaproteesi voidaan valmistaa kokonaan akryylistä tai metallirunkoisena. Hampaat ovat muovia. Akryyliosaproteesi on hyvä vaihtoehto silloin, kun hampaita puuttuu paljon. Siihen voi myös lisätä hampaita jälkikäteen.

Kokoproteesi on tarpeen, kun kaikki omat hampaat on poistettu. Kokoproteesi valmistetaan akryylista. Se kiinnittyy yläleukaan suulaen ja proteesin väliin muodostuvan tyhjiön avulla. Alaleuan proteesi pysyy paikallaan kielen ja suun muotojen avulla. Kokoproteesin kiinnitystä voidaan tarvittaessa parantaa implanttien avulla.

Implanttikantoinen kokoproteesi

Implanttikantoinen kokoproteesi on tehokas ja esteettinen ratkaisu, joka parantaa elämänlaatua.
Implanttikantoiset proteesit on suunniteltu kestämään koko ihmisen eliniän. Implanttikantoiset proteesit pysyvät paikallaan puhumisen ja syömisen aikana.

Proteesit ovat irrotettavat, jolloin implanttialueiden puhdistaminen on helppoa.

Implanttikantoisen kokoproteesin hyödyt:

  • esteettinen ja luonnollinen lopputulos
  • tukeva, vakaa ja kestävä
  • auttaa palauttamaan normaalin purennan
  • edistää pureskeluvoimaa ja -tehoa helpottaen syömistä
  • helppo irrotus suuhygienian ylläpitämistä varten

Implanttikantoisen kokoproteesin toimenpide

Implanttikantoinen kokoproteesi kiinnittyy suuhun aseamman implantin avulla

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, jossa implantteja asennetaan 2–4 kappaletta. Kiinnitys tapahtuu implanttiin asetettavan kiinnikkeen ja alaproteesissa olevan vastakappaleen avulla toisiinsa.

Hammasimplantit eivät sovi henkilölle, jolla on terveydellisiä tai muita rajoituksia, esim. tietyt lääkehoidot, sidekudossairaudet, tupakointi, jotka saattavat vaikuttaa luun ja pehmytkudoksen paranemiseen. Omasta tilanteesta kannattaa keskustella aina hammaslääkärin kanssa.

Implanttikantoisen kokoproteesin hinta

Implanttikantoisen kokoproteesin hinta alkaen 3500 €. Tarjous on voimassa 31.12.2021 asti. Tarjous sisältää implantit, osat, proteettisen ja kirurgisen työn sekä uuden kokoproteesin. Tarjous ei sisällä mahdollisia röntgenkuvia. Hintaan lisätään poliklinikkamaksu.

Tarjous on voimassa seuraavissa Hammas Mehiläisen toimipisteissä:

Varaa aika konsultaatioon

Varaa aika konsultaatioon Mehiläisen ajanvarauspalvelusta  tai soittamalla Hammas Mehiläisen asiakaspalveluun 010 237 8000 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min).

Varaa aika konsultaatioon

Irrotettavien proteesien puhdistaminen ja korjaus

Irrotettavat proteesit pitää harjata hyvin aamuin illoin ja ottaa pois suusta harjauksen ajaksi. Harjaus on tärkeää, sillä akryyli on huokoinen materiaali ja bakteerit tarttuvat proteesin pintaan samoin kuin luonnonhampaisiin. Muuten proteeseja voi pitää suussa koko ajan, myös yöllä.

Hyvin puhdistettu proteesi voi kestää vuosikausia. Sitä täytyy kuitenkin pohjata säännöllisesti. Pohjaaminen tarkoittaa sitä, että proteesin pohja muotoillaan uudelleen suuhun sopivaksi. Pohjaaminen on tarpeen, sillä suussa tapahtuu muutoksia ihmisen vanhetessa. Luu- ja pehmytkudokset supistuvat varsinkin ensimmäisen kahden vuoden aikana hampaiden poiston jälkeen. Jos proteesi tuntuu löysältä, kannattaa tarkastuttaa, onko se pohjauksen tarpeessa. Myös proteesin kiinnityskoukut löystyvät käytössä ja niitä voi olla tarpeen kiristää.

On tärkeää, että kokoproteesit ovat täsmälleen oikeankokoiset ja -muotoiset, ja että yläleuan ja alaleuan proteesit toimivat hyvin yhdessä. Näin ne pysyvät paikallaan suussa ja purenta toimii mahdollisimman hyvin. Vaikka suussa ei olisikaan enää omia hampaita, on suun limakalvot syytä tarkastaa hammaslääkärissä parin vuoden välein.

Asiantuntijana protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäri Eija Heikelä.

Hinnasto

PalveluHintaOmavastuuLisätietoa
Hammastarkastus69 €
53,50 €
Mobiilietuhinta
57,90 € (sis. poliklinikkamaksu ja tarkastuksen omavastuu)
Hampaiden ja kokoleuan röntgenkuva103 €
94 €
Hammaskiven poisto92-163 €
87-145 €

Suuhygienistikäynti 30-45 min

Hammas Mehiläisen toimipistekohtaiset hinnat

Hampaan paikkaus87-238 €
77-215 €
Hampaan keraaminen paikkaus234-587 €
217-587 €
Hampaan keraaminen kruunu517-632 €
517-632 €
Puudutus33-34 €
30-31 €
Lohkeama87-238 €
77-215 €
Hampaan poisto99-667 €
89-605 €
Valkaisukonsultaatio0 €
0 €
Hampaiden valkaisu84-467 €
84-467 €

Hinta-arvio maksuttomassa valkaisukonsultaatiossa

Lisää aiheesta