Hengitystieinfektio

Hengitystieinfektiot ovat yleisiä ja paranevat usein itsestään. Useimmiten taustalla on viruksen aiheuttama infektio. Tyypillisiä hengitystieinfektioita ovat:

Vaikka hengitystieinfektion aiheuttaa yleensä virus, voi oireiden taustalla olla myös bakteeriperäinen nielurisatulehdus, välikorvantulehdus, poskiontelontulehdus tai allergiaoireet.

Hengitystieinfektion oireet

Lievän hengitystieinfektion tyypillisiä oireita ovat:

  • nuha ja nenän tukkoisuus
  • yskä
  • kurkkukipu
  • lihassärky
  • kuume

Hengitystieinfektioiden hoito

Lepo on hengitystieinfektioiden hoidossa usein paras lääke. Oloa voi helpottaa parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Fyysisiä ponnisteluja tulee välttää ja liikunta kannattaa aloittaa vasta oireiden loputtua. Nenän tukkoisuuden hoitoon voi käyttää nenäkannua sekä avaavia tai kosteuttavia nenäsumutteita. Ilman reseptiä saatavia nenäsumutteita ei ole kuitenkaan tarkoitettu pitkäaikaiskäyttöön.

Milloin lääkäriin?

Lääkäriin tulee hakeutua jos yleistila laskee tai tulee muita oireita, kuten hengenahdistusta tai kipua hengittäessä. Lääkärin on hyvä olla yhteydessä myös, mikäli infektio pitkittyy tai oireet uusivat paranemisvaiheessa. Eri riskiryhmiin kuuluvien kannattaa yleensä olla herkästi yhteydessä lääkäriin.

Lääkäri käyttää taudinmäärityksessä tarvittaessa apuna verikokeita, nielunäytteitä tai kuvantamistutkimuksia. Antibioottihoitoa suositellaan vain tarvittaessa.

Lue erilliset toimintaohjeet, jos epäilet covid-19-tartuntaa.

Varaa aika lääkärille Mehiläisen ajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min). Voit olla yhteydessä lääkäriin myös Mehiläisen Digiklinikan kautta.

joulukuu 2022viikko 48