Influenssa, angiina vai tavallinen flunssa?

Flunssatestit

Influenssan oireina aikuisilla on nopeasti nouseva korkea kuume, nuha, yskä sekä kurkku- ja pääkipu.

Vain noin neljänneksellä influenssaoireisista taudinaiheuttaja on juuri influenssavirus. Muut taudit ovat esimerkiksi muiden hengitystievirusten aiheuttamia ja niihin influenssalääke ei tehoa. Virustaudit eivät hyödy antibioottihoidosta. Mehiläisessä lääkäreiden tukena on tarkkoja ja nopeita laboratoriotestejä. Osalla testeistä saadaan kiinni myös laaja joukko muitakin viruksia kuin influenssa. Erityisesti lapsipotilailla kattavat testit ovat yleensä hyödyllisiä välttämään tarpeettomia antibioottikuureja.

Testivaihtoehtoja löytyy monipuolisesti lähtien aina yksittäisen mikrobin testistä aina kahden, kolmen, viiden tai jopa 11 taudinaiheuttajan paneeliin saakka. Sopiva testi valitaan aina henkilökohtaisesti lääkärin kanssa ja tilanteen mukaan.

Influenssa vai tavallinen flunssa? Pikatestillä nopea tulos

Influenssaa ei voida erottaa pelkästään oireiden perusteella luotettavasti tavallisesta flunssasta. Nenänielunäytteestä voidaan osoittaa influenssa A- ja B-virukset pikatestillä. Pikatesti havaitsee myös influenssan A:n alatyypit, kuten sika- ja lintuinfluenssan.

Influenssapikatestin löydät hinnastosta  nimellä –InfABAg Influenssa A- ja B-virusten osoitustesti. Lisäksi Mehiläisellä on käytössä muita pikatestejä, joilla voidaan osoittaa influenssavirusten lisäksi useita muita taudinaiheuttajia.

Varhainen diagnoosi mahdollistaa influenssan lääkehoidon. Lääkityksellä voidaan lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa. Lääkityksen teho on sitä parempi, mitä nopeammin lääkitys päästään aloittamaan.

Kurkku kipeä? Angiina hoitoon nopeasti

Streptokokkibakteerin aiheuttama angiina on tärkeää erottaa virustaudista, koska bakteeritulehdus vaatii usein antibioottihoidon. Hoito voidaan suunnata oikein, kun tiedetään, onko taudin aiheuttajana bakteeri vai virus ja samalla vältytään turhilta antibioottikuureilta.

Nielutesti löytää streptokokki A-bakteerin aiheuttamat nieluinfektiot yli kaksi kertaa tehokkaammin kuin aiemmat pikatestit, ja paljon nopeammin kuin perinteinen bakteeriviljely. Antibioottihoidosta hyötyvät potilaat saadaan tunnistettua ja hoidettua entistä nopeammin ja myös turhia antibioottikuureja voidaan välttää. Esimerkiksi angiinasta luotettava testitulos saadaan alle tunnissa entisen 1-2 vuorokauden sijaan.

Lue myös: Angiina

Mikä aiheuttaa hengitystieinfektion? Kattava testi kertoo

Respiratoriset infektiot -testit osoittavat samasta näytteestä joko viisi tai yksitoista hengitystieinfektion aiheuttajaa. Testi löytää mm. influenssan (A ja B), parainfluenssan (1-3), adenoviruksen, metapneumoviruksen, streptococcus pneumoniaen sekä erityisesti lapsille diagnostisesti tärkeän RS-viruksen. Testi auttaa oikean hoidon valinnassa.

Antibiootti auttaa vain bakteerien aiheuttamiin tauteihin ja influenssan lääkehoito tepsii sitä paremmin, mitä nopeammin hoito päästään aloittamaan. Mehiläisen lääkärit voivat hyödyntää diagnoosien tukena myös tarkkaa tietoa alueen tautitilanteesta, kun hengitysinfektioiden testituloksista saadaan luotua automatisoitu tilannekuva.

Respiratoriset infektiot -testit löytyvät hinnastosta nimellä Np-RespPer ja Np-RespPerLaa .

Katso kaikkien laboratoriotutkimusten hinnat

Jos tulet laboratorioon ilman lähetettä, hinnasta ei voida vähentää Kela-korvausta, mahdollinen hoitokuluvakuutus ei kata sitä etkä saa lääkärin tulkintaa tuloksista.