Laboratoriotutkimus
Needs review

Mehiläisen laboratorioista voit saada laboratoriotutkimuksia hyvinvointiasi askarruttaviin pulmiin myös ilman lähetettä. Jos tulet laboratoriokokeisiin ilman lääkärin lähetettä, kuluista ei voida maksaa Kela-korvausta. Huomioithan tällöin myös, ettei näytteenottaja ota kantaa tarvittaviin tutkimuksiin vaan ilman lähetettä tulevan henkilön on itse ilmoitettava haluamansa tutkimukset.

Tutustu Kela-korvauksen määrään ja sen maksuperusteisiin >>

Jos käyt laboratoriotutkimuksissa ilman lähetettä, tuloksista on kuitenkin aina hyvä keskustella lääkärin kanssa. Näin voidaan arvioida mm., mistä tulokset johtuvat ja tarvitaanko tilanteeseen jatkoseurantaa, hoitoa tai lääkitystä.

Milloin laboratorioon ilman lähetettä?

Ilman lähetettä voit varmistaa mm. seuraavia asioita:

 • D-vitamiinin riittävä saanti: Jos haluat varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin, verinäytteestä tehtävällä määrityksellä voidaan mitata D-25-vitamiini-pitoisuus, joka kertoo, onko D-vitamiinin saantisi riittävä. Näytteenotto ei edellytä paastoa eikä tarkkaa ajoitusta vuorokauden aikaan.
 • Hormonitutkimukset: Vaihdevuosiepäilyä, toimimattomia kuukautisia sekä mahdollista testosteronin puutetta voidaan selvitellä määrittämällä sukurauhas- ja aivolisäkeperäisiä hormoneja. Hormonitutkimukset tarvitsevat yleensä aamunäytteen.
 • Keliakia: varmuus keliakiasta saadaan tähystystutkimuksella ja näytteenotolla ohutsuolesta, mutta sitä ennen keliakiaan liittyvillä laboratoriotutkimuksilla (keliakiaseulontapaketti: kudostransglutaminaasi- ja endomysium-vasta-aineet sekä immunoglobuliini -A) saadaan epäily sairaudesta.
 • Kilpirauhasen vajaatoiminta tai muu kilpirauhasen toiminnan häiriö: Mikäli epäilet kilpirauhasen vajaatoimintaa, liikatoimintaa tai muuta häiriötä, teemme kilpirauhashormonien määritykset (verinäytteen tyreotropiini, TSH ja vapaa tyroksiini T4-V).
 • Kolesteroli ja muut verisuonisairauksien riskitekijät: voit mittauttaa laboratoriossamme lipidit (veren rasvat, joista osaan vaaditaan paastonäyte). Näitä ovat esim. kolesterolimittaus, johon kuuluu hyödyllinen kolesteroli (HDL), ja haitallinen kolesteroli (LDL) ja triglyseridi-arvot. Lisäksi voit mittauttaa muita merkkiaineita, kuten apolipoproteiinit (ApoA1 ja ApoB), joista voi selvittää kohonnutta sydän- ja verisuonitautien riskiä.
 • Laktoosi-intoleranssi: jos maitotuotteet aiheuttavat sinulle vatsavaivoja ja epäilet, ettet siedä laktoosia eli maitosokeria, verinäytteestä voidaan tutkia, onko sinulla laktoosi-intoleranssi.
 • Maksa-arvot: liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamaa maksan rasittuneisuutta voidaan tutkia mm. punasolujen kokomittauksin ja maksaentsyymien tutkimuksilla (E-MCV, P-GT, P-ALAT). 
 • Munuaisten toiminta: munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsa- ja verinäytteellä.
 • Raskaustesti: raskaustesti verinäytteestä osoittaa onnistuneen raskauden alkamisen jo noin 10 vuorokauden kuluttua hedelmöityksestä. Verinäyte on virtsanäytettä luotettavampi raskauden alkuvaiheessa.
 • Sukupuolitaudit: sukupuoliteitse tarttuvien tautien epäilyille tutkimusvalikoimassamme on tarjolla mm. klamydia-, tippuri- ja kuppatutkimukset sekä HIV-testaus.
 • Verenkuva: verenkuvassa nähdään mm. hemoglobiini, sekä punasolujen, valkosolujen ja trombosyyttien eli verihiutaleiden määrät.

Lue myös:

Miten valmistaudut laboratoriotutkimuksiin?

Laboratoriotutkimusten hinnat