Vaihdevuodet altistavat osteoporoosille

Osteoporoosia eli luiden haurastumista esiintyy 200 000–400 000 suomalaisella, joista suurin osa potee sitä tietämättään. Ensimmäinen taudin ”oire” onkin valitettavan usein luunmurtuma.

– Kun estrogeenipitoisuudet vaihdevuosien aikana alenevat, nainen menettää elämänsä aikana kertynyttä luumassaa, mikä voi johtaa osteoporoosiin, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Marjut Laurikka-Routti .

Viidesosalla naisista ja puolella miehistä osteoporoosia aiheuttaa jokin muu sairaus kuten keliakia tai hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta.
Murtumariskin selvittäminen on aiheellista etenkin silloin, kun nainen on vaihdevuosi-iässä ja hänen äidillään on ollut lonkkamurtuma tai muu osteoporoottinen murtuma esimerkiksi selässä tai kylkiluissa. Myös jos on rakenteeltaan hoikka ja kuukautiset ovat jääneet pois alle 45-vuotiaana, murtumariskin selvittäminen kannattaa.

– Varhaisten vaihdevuosien tai kuukautisten pitkien poissaolojen vaikutuksesta luita lujittava estrogeenivaikutus on voinut ollut vähäisempää, jolloin luu-
massa on päässyt pienenemään, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall  Ympyrätalon Mehiläisestä Helsingistä.
Myös endometrioosin hoitona annettava, estrogeenitasoa alentava hoito ja eräät rintasyöpälääkkeet sekä tupakointi voivat altistaa osteoporoosille.

– Koska estrogeenin rooli osteoporoosin kehittymisessä on merkittävä, näitä asioita kannattaa käsitellä myös gynekologin vastaanotolla, Laurikka-Routti tähdentää.

Gynekologi voi tarvittaessa antaa lähetteen luuntiheyttä mittaavaan Dexa-mittaukseen ja määrätä myös osteoporoosin hoitoon lääkityksen. Mittauksessa potilas käy pitkälleen tutkimuspöydälle ja Dexa-laite mittaa luumassan tiheyden muutamassa minuutissa.

Riittävästi D-vitamiinia

Mittauksen perusteella lääkäri määrää potilaalle luuta parantavan lääkehoidon tai omahoidon, jonka pohjana on riittävä kalkin ja D-vitamiinin saanti. Erityisen tärkeää on huolehtia D-vitamiinin saannista.

Osteoporoosin hoidossa tarvitaan usein D-vitamiinilisää 20­–50 mikrogrammaa. Kalsiumin tarve on noin 1000 milli-grammaa päivässä ja ihanteellisinta on saada mahdollisimman suuri osa kalkki-määrästä ruokavaliosta. D-vitamiinin saanti on Suomessa vähäistä niukan auringonpaisteen takia.

– Lisä-D-vitamiinia määrätään tabletteina. Myös kalkinsaanti ruokavaliosta on syytä tarkastaa sekä harkita tarvittaessa tablettilisää. D-vitamiinipitoisuus voidaan mitata myös verikokeella, jonka avulla arvioidaan lisä-D-vitamiinin tarve, erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoo.

Vaikka luun rakennetta parantavaa hoitoa ei aloitettaisikaan, on luun tiheyttä syytä arvioida jatkossakin kolmen-viiden vuoden välein uusilla mittauksilla.

Lue lisää:

Tietoa naisen terveydestä

Vaihdevuodet

Asiantuntijat ja toimipisteet

Minna Ahonen
LL , naistentautien ja synnytysten el
9.5
Ansa Aitokallio-Tallberg
Gynekologi, perinatologi
9.7
Seija Ala-Nissilä
Dos, naist. ja synn. erikoislääkäri
Teija Lehmonen (Alanko)
LL,Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 16
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*