Unenaikaiset hengityshäiriöt, uniapnea, ylähengitysteiden ahtauma ja kuorsaus rikkovat pahimmillaan yöunta vahvasti. Voimakas kuorsaus on myös sosiaalinen haitta häiriten perhe-elämää!

Hengityskatkot aiheuttavat toistuvia havahtumisia, joita voi olla satoja yön aikana. Tällöin uni ei tyydytä unen tarvetta. Uniapnea on myös riskitekijä monelle sairaustilalle, sisälmyshermoston säätelyn kautta verenpaine nousee, ilmaantuu rytmihäiriöitä, aineenvaihdunta häiriintyy jne. Uniapnea pahenee lihomisen yhteydessä ja lopputulos on helposti ns. metabolinen oireyhtymä, jossa eri oireet pahentavat toisiaan ja ovat estämässä kuntoutumista. Katkonainen kuorsaus, hengityskatkot ja päiväväsymys onkin eräs tärkeimpiä elimellisen unihäiriön oireita.

Kuten kaikissa sairauksissa, ennaltaehkäisy on uniapneassakin tehokkain hoito. Ylipainon välttäminen, nenän ja suun terveys, alkoholin ja unilääkkeiden välttäminen on tärkeää estettäessä apneoiden pahentumista. Hoito laihduttamalla, nukkumisasentoon vaikuttamalla, kuorsausleikkauksella tai ylipainehengityshoitolaitteella palauttaa unen laadun ja määrän ja päivävireyden. Varaa aika Mehiläisen yleislääkärille, työterveyslääkärille tai sinua hoitavalle erikoislääkärille.

Lue myös