Bulimi
Specialist i artikeln
Reviderad 2024-06-18
Bulimi i korthet
- Man kan få hjälp för symtom på bulimi och återhämta sig från ätstörningen. Kompetent, aktiv och multidisciplinär behandling är centralt.
- Våra läkare kan planera behandlingen och bedöma var den är lämplig att genomföra. Psykosocial behandling och näringsterapi är centrala behandlingsformer.
- När man behandlar bulimi är det viktigt att samtidigt behandla psykiskt och fysiskt välbefinnande samt konkreta ätstörningssymtom.
- Vårt multiprofessionella ätstörningsteam stöder dig i huvudstadsregionen.
Symtom på bulimi
Bulimipatientens tankar domineras av ätande och kroppsbild, och upprepat överätande hör till symtombilden.
Ätandet följs av ett kompensationsförsök, till exempel genom att kräkas, att inte äta i perioder eller medicinering.
Personer med bulimi har ofta en negativ självbild och en förvrängd eller negativ relation till kroppen.
Bulimi kan ha både psykiska och fysiska symtom och följder. Ofta är bulimi förknippat med psykiska symtom såsom depression och ångest. Bulimi kan också orsaka fysiska symtom såsom tarmsymtom, problem med mun- och tandhälsan, störningar i menstruationscykeln eller hjärtsymtom.
Behandling av bulimi
Man kan få hjälp och lindring för symtom på bulimi och återhämta sig från ätstörningen. Centrala former för behandling av bulimi är psykosociala och psykoterapeutiska behandlingar samt näringsterapi. Bedömning av en läkare är viktigt om dina symtom är allvarliga och du lider av fysiska symtom.
Till god behandling hör kunnigt multidisciplinärt samarbete och samtidigt fokus på psykiskt och fysiskt välbefinnande, samtidiga andra psykiska symtom och konkreta ätstörningssymtom.
När man behandlar bulimi är det viktigt att bl.a. stöda regelbundet och tillräckligt ätande, att sluta begränsa ätandet, kräkningar eller andra skadliga kompensationsförsök, förstå symtomens betydelse i det egna livet, hitta hälsosamma sätt att reglera känslor, stärka självkänslan och relationen till kroppen, bearbeta egna föreställningar och tankemönster samt behandla eventuella andra samtidiga psykiska symtom.
När ska jag kontakta en expert?
Om du vill prata med våra experter finns vårt multidisciplinära ätstörningsteam som stöd för dig i huvudstadsregionen. Behandlingen utförs som öppen vård.
- Psykiatrerna i ätstörningsteamet kan planera behandlingen, bedöma behovet av behandling och vid behov anpassa den.
- Psykologer och psykoterapeuter i ätstörningsteamet erbjuder både stödsamtal, kortare psykosociala behandlingar och längre psykoterapier. Behandlingen fokuserar både på att minska de konkreta symtomen och på det psykologiska arbetet.
- Näringsterapeuterna i ätstörningsteamet ger näringsterapi och hjälper till att normalisera ätbeteendet.
- Allmänläkarna och barnläkarna i ätstörningsteamet bedömer kroppsliga symtom förknippade med bulimi och ditt behov av blodprover och andra undersökningar.
Vanliga frågor om bulimi
Bulimi är en ätstörning som innebär att man upprepade gånger äter för mycket och sedan försöker kompensera för det, t.ex. genom att kräkas för att undvika viktökning. Denna störning orsakar ofta en kraftig rädsla för att gå upp i vikt och kan påverka både den fysiska och psykiska hälsan hos personen. Till behandlingen av bulimi hör ett multidisciplinärt tillvägagångssätt som kombinerar psykologiska, näringsmässiga och medicinska interventioner.
Psykiska symtom såsom depression och ångest är vanliga eftersom ätstörningar har en stark inverkan på en persons självkänsla och kroppsbild. De kan också vara både en konsekvens av ätstörningen och en utlösande faktor, vilket skapar en ond cirkel där psykiska och ätstörningssymtom stärker varandra.
Ett multidisciplinärt team som består av psykiater, psykologer, näringsterapeuter och allmänläkare erbjuder ett heltäckande tillvägagångssätt för behandlingen av ätstörningar. De arbetar tillsammans för att bedöma och behandla både fysiska och psykiska symtom, utforma individuella vårdplaner och stöda patienten i livets alla delområden.
Obehandlad ätstörning kan leda till allvarliga fysiska konsekvenser som tarmproblem, mun- och tandhälsoproblem, störningar i menstruationscykeln och hjärtsymtom. Långvarig obehandlad behandling kan förvärra dessa symtom och leda till bestående hälsoskador.
Psykosociala behandlingar, såsom stödsamtal och psykoterapi, är centrala vid behandlingen av ätstörningar, eftersom de hjälper till att hantera psykiska faktorer bakom ätstörningen. De erbjuder metoder för bättre hantering av känslor, stärkt självkänsla och förändring av förvrängda tankemönster, vilket är viktigt i återhämtningsprocessen.
Bedömning av en läkare behövs när symtomen på ätstörning är allvarliga och har en betydande inverkan på personens vardag och hälsa. Fysiska symtom såsom kontinuerlig trötthet, hjärtsymtom eller menstruationsrubbningar samt psykiska symtom som stark ångest eller depression är tecken på att professionell hjälp behövs.