Influensavaccin som nässpray för barn

Influensa är alltid en allvarlig sjukdom som till exempel hos barn kan orsaka besvärliga följdsjukdomar. Man kan minska risken för att insjukna genom att låta vaccinera sig och samtidigt även skydda sina närstående. Influensavaccinationen ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för småbarn, äldre och personer med flera kroniska sjukdomar (diabetes, astma, hjärtsjukdomar), och de får vaccinet gratis på hälsocentralerna. Nu kan influensavaccinationen till barn och unga också ges som nässpray.

Hur fungerar nässprayen?

Influensaviruset sprids normalt till människans luftvägar och kropp via näsan. Vaccinet som ges som nässpray har utvecklats för att efterlikna influensaviruset och ges därför via näsan. Efter detta börjar kroppen utveckla ett immunförsvar på samma sätt som vid naturlig influensasmitta. En vanlig biverkning är snuva, som snabbt går över.

Ett alternativ till vanligt influensavaccin

Nässpray är ett enklare sätt att ta vaccin än den traditionella vaccinsprutan. Speciellt för barn och personer med sprutskräck är detta ett smidigt sätt att skydda sig mot influensan. Kliniska test har påvisat att vaccinet minskar influensa bland barn 30–50 procent effektivare än de traditionella influensavaccinerna.

Influensavaccin som nässpray är en noggrant undersökt produkt

Influensavaccin som nässpray är en noggrant undersökt produkt. Till skillnad från det normala säsonginfluensavaccinet innehåller nässprayen fyra olika virusstammar: de två B-influensavirus som är vanligast ute i världen och två A-virus, varav den ena är H1N1-virus. Virusstammarna i vaccinet väljs alltid enligt noggrant övervägande i enlighet med WHO:s rekommendationer. I Finland är vaccinet godkänt för att ges till personer som är minst 24 månader och högst 18 år. I undersökningarna som ligger till grund för ett europeiskt godkännande har man påvisat att nässprayen är ett tryggt och effektivt vaccin. I USA har vaccinet använts mot säsonginfluensa sedan år 2003.

Nässprayen ges på de flesta av våra verksamhetsställen och utan tidsbokning. Om du vill kan du boka tid genom att ringa vår kundtjänst på nummer 010 414 00 (0,084 €/min).

Specialister och verksamhetsställen

Katja Alftan
Työterveyshoitaja
9.3
Taru Alkio-Söderholm
Työterveyshoitaja
9.2
Eija Andersson
Työterveyshoitaja
9.6
Justin Bejedi
LL, lastentautien erikoislääkäri