Tandblekning

Man kan använda ett flertal moderna och säkra blekningsmetoder för att få ett vackert vitt leende. Vid en avgiftsfri konsultation hos en munhygienist kan du diskutera vilken blekningsmetod passar dig bäst. Munhygienisten ger dig anvisningar både före och efter blekningen för att resultatet ska bli bestående och det du önskar.

Före tandblekningen

Före tandblekningen ska du låta en tandläkare undersöka dina tänder och vid behov laga dem. Du får inte ha tandköttsinflammation, hål i tänderna eller tandsten när blekningen inleds. Tandblekning rekommenderas inte för gravida eller minderåriga.

Ibland kan tandens egen emalj vara så skadad till följd av till exempel alltför mycket läskedrycker att tänderna inte kan blekas, men i allmänhet finns inga andra hinder för en blekning. Kom dock ihåg att lagningar, laminat, kronor eller bryggor inte ändrar färg vid en tandblekning. Det lönar sig dock att överväga en blekning redan före protetisk behandling eller lagningar av framtänderna. Lagningarna kan dock vid behov bytas till en ljusare färg efter blekningen.

Hur görs en tandblekning?

Tandblekningsmetoden beror på utgångsläget, det önskade slutresultatet, tillgänglig tid och egna önskemål – vill du hellre genomföra blekningen hemma stegvis eller på en gång på mottagningen.

Det snabbaste alternativet är en blekning som görs på mottagningen, där man kan använda en lampa för att få ett effektivare slutresultat. Munhygienisten applicerar blekningsmedlet på tänderna och skyddar samtidigt omsorgsfullt munnens slemhinnor, vilket innebär att blekningsmedlet kan vara starkare än det ämne man använder hemma. En blekning som görs på mottagningen tar cirka 1,5 timmar.

Även en blekning som görs hemma börjar på munhygienistens mottagning, där man gör ett avtryck av tänderna. Med hjälp av detta görs individuella skedar som används hemma tillsammans med blekningsmedlet. Munhygienisten berättar hur ofta och hur länge skedarna används. I genomsnitt tar en blekningsprocess hemma från några dagar till en vecka.

I stället för en kemisk blekning kan missfärgningar på tänderna även tas bort med en pasta- eller sodarengöring utförd av en munhygienist. Då inverkar man inte på något sätt på tandens uppbyggnad, utan ytan rengörs effektivt och blir klarare.

Efter tandblekningen

Under tandblekningen hemma eller några dagar efter en tandblekning på mottagningen ska du undvika livsmedel som färgar samt tobak och snus. Detta är viktigt, eftersom tandblekningen tillfälligt öppnas tändernas porer och de då enkelt kan missfärgas.

Livsmedel som missfärgar tänderna mest är vissa kryddor, bär, grönsaker, läskedrycker, safter, kaffe, te och rödvin. Emaljen återgår till det normala inom några dagar efter blekningen och därefter kan du äta helt normalt.

Hur länge har en tandblekning effekt?

Genom att följa anvisningarna för vård hemma kan blekningsresultatet förbli bra i till och med några år. God munhygien, att undvika missfärgande livsmedel och att använda blekande tandkräm enligt anvisningarna gör att blekningsresultatet håller längre. Det rekommenderas ett intervall på minst ett år mellan blekningarna.

Under eller efter en tandblekning kan det förekomma tillfälliga ilningar i tänderna, men det är något förbigående. Blekning orsakar inte kroniska ilningar i friska tänder. När du kommer till munhygienistens mottagning för en tandblekning kan du för säkerhets skull ta värkmedicin på förhand enligt anvisningarna.

Vad kostar en tandblekning?

Priset för en tandblekning beror på blekningsmetoden. Här hittar du Hammas Mehiläinens prislista.

Hammas Mehiläinens avgiftsfria blekningskonsultation

Du kan komma till en avgiftsfri tandblekningskonsultation hos en munhygienist om du vill ha mer information om tandblekning. Tillsammans med dig går munhygienisten igenom olika tandblekningsmetoder, möjligheter och förutsättningar för att de ska kunna genomföras samt ger dig en kostnadsberäkning för åtgärderna.

Konsultationen tar 15 minuter och då genomförs inga egentliga vårdåtgärder.

Boka tid till en blekningskonsultation via Mehiläinens tidsbokning  eller genom att ringa kundtjänsten
010 273 8000. (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min)

Priser

TjänstPrisSjälvriskMer information
Tandundersökning69 €
53,50 €
Mobilförmåner pris
57,90 € (ingår poliklinikavgift och undersökningens självriskandel)
Röntgen av tänderna och käken99 €
90 €
Panoramatomografi
Borttagning av tandsten92-163 €
87-145 €
Besök hos munhygienist 30–45 min.
Tandlagning 84-197,40 €
74-178,40 €
En till tre ytor
Keramisk fyllning170-515,20 €
153,40-458,20 €
En till tre ytor
Tandkrona 204-257,70 €
181–234,70 €
Bedövning 31–31,70 €
28–28,70 €
Spricka Från 84–100,90 €
Från 74–90,90 €
Tandläkarens prisuppskattning
Tandutdragning -
-
Tandläkarens prisuppskattning
Blekningskonsultation0 €
0 €
Tandblekning 154–450 €
154–450 €
Prisuppskattning vid avgiftsfri blekningskonsultation