
Hål i tänderna
Ett hål utveclas i tanden om bakterier i plack som samlats på tandens yta kan börja producera syra av socker, som löser ut mineraler ur tandytan. Om syraattackerna är många och tänderna inte rengörs från plack, mjuknar tandytan och ett hål börjar bildas i tanden. Hålet utvecklas genom att emaljen först skadas och i den bildas ett hål. Sedan avancerar hålet ned till tandbenet under emaljen och slutligen till tandnerven, om hålet inte lagas.
Boka tid till tandundersökning
Vad är det som orsakar hål?
Vissa får lättare hål i tänderna än andra, men processen i sig är alltid samma. Kariesbakterier i plack bryter ned socker och då sker en syraattack i munnen som skadar tänderna. Du får inte hål i tänderna om du sköter dem väl, men det är inte alltid enkelt att sköta tänderna själv.
Vad är en början till hål?
Början till hål betyder att det finns en skada, det vill säga ett hål, på tandens emalj, men hålet har ännu inte framskridit till tandbenet utan finns endast inuti emaljen. Om du rengör tänderna väl, undviker mat och drycker som innehåller mycket socker, använder fluor- och xylitolprodukter enligt tandläkarens anvisningar, kan den uppluckrade emaljen bli något hårdare och utvecklingen av hålet stoppas. Visa dock upp början till hål regelbundet för tandläkaren.
Vem får lättare hål i tänderna?
Vissa personer får lätt karies och tandsten. Till exempel salivens sammansättning påverkar uppkomsten av karies. Även en graviditet, diabetes, vissa läkemedel och allmänna sjukdomar minskar salivutsöndringen, förändrar salivens sammansättning och främjar uppkomsten av hål. Karies samlas lättare också om du inte rengör tänderna ordentligt eller om du har mellanrum eller hål i munnen där matrester kan hamna.
Tandläkaren berättar hur ofta du bör låta undersöka tänderna och ger råd om goda rengöringsrutiner. Du kan även bedöma din benägenhet att få hål utifrån din egen sjukdomshistorik. Om tandläkaren alltid hittar flera hål vid undersökningarna, är din mun klart kariesaktiv. Detta innebär att du bör rengöra tänderna ännu bättre och besöka tandläkaren ännu oftare. Det är alltid effektivare att behandla orsakerna än endast följderna.
Symtom som orsakas av hål i tänderna
Symtomen som orsakas av hål i tänderna är individuella. Ett stort hål i en tand behöver inte nödvändigtvis ge några symtom eller så kan tanden börja värka först när hålet har utvecklats ned till tandnerven.
Behandling av hål i tänderna
Tandläkaren lagar i allmänhet hålet. Under lagningen avlägsnar tandläkaren den mjukare delen från tanden och fyller hålet med fyllningsmaterial. Om hålet har avancerat ända till nerven måste tanden rotbehandlas. Hålet kan även finnas på ett svåråtkomligt ställe eller vara så stort att tanden måste avlägsnas eftersom den inte längre kan lagas.
Hur kan man förebygga hål i tänderna?
Det bästa sättet att förebygga hål i tänderna är att rengöra tänderna väl, äta vid regelbundna tider, undvika småätande och besöka tandläkaren regelbundet. Borsta tänderna med eltandborste och fluortandkräm varje morgon och kväll. Tänderna behöver fluor, så olika aloetandkrämer eller andra ekologiska tandkrämer är inte alltid tillräckligt. Dessutom ska du rengöra mellan tänderna. Du bör äta högst fem gånger per dag och dricka vanligt vatten eller naturligt mineralvatten som törstsläckare.
Tandläkaren ger råd om hur ofta tänderna behöver undersökas. För en person kan det vara två gånger per år och för en annan vartannat år. Det vanligaste undersökningsintervallet är en gång per år.
Boka tid för en tandundersökning via Mehiläinens tidsbokningstjänst
eller genom att ringa kundtjänsten 010 273 8000 (0,0835 €/samtal + 0,1669 €/min).
Även Digikliniken för tand- och munhälsa betjänar varje dag, året runt.
Skydda barnets mun från kariesbakterier
Föräldrarna till småbarn bör komma ihåg att kariesbakterien smittar. Ju längre tid barnets tänder och en god bakterieflora i munnen får utvecklas utan att smittas av kariesbakterier, desto bättre munhälsa får barnet. Smitta som sker när barnet är under två år ökar risken för hål i tänderna. Om kariesbakterien kommer in i barnets mun redan när mjölktänderna växer fram, angriper bakterien lätt barnets mun. Om kariesbakterien kommer in i barnets mun först när barnet är 4–5 år, är den egna bakteriefloran redan ganska kraftig och kariesbakterien vållar inte skador lika lätt. Stoppa därför inte in nappen eller skeden i din egen mun och pussa inte heller barnet på munnen.
Som expert ansvarig tandläkare Johanna Rouhiainen.