En hektisk vardag kräver planerad återhämtning

I det nyaste avsnittet av Mehiläisen Pisto -podcast, En ny riktning för arbetshälsa -serien diskuterar Andréa Alvarez-Tarjasalo, chef för Mehiläinens klientrelationer och B2B-marknadsföring med Noora Fagerström, grundare av Jungle juice bar och serieentreprenör. Temat i avsnittet är välmående och hur en entreprenör lyckas ta hand om sin egen orka samt välmående av sin personal.

Titta på videon

Jungle juice bar grundades 2010 och har sedan vuxit fort. För tillfället har Jungle juice bar mer än 50 barer och har även börjat utvidga utomlands. För entreprenören Noora Fagerström har det senaste decenniet varit hektisk. Trots det berättar Noora att hon är van vid farten:

- Jag har alltid arbetat en hel del. Som flest har jag haft fyra jobb och handlat skolan och träningen vid det, säger Noora. Hon fortsätter berätta att det har krävt medveten planering för att säkra återhämtningen vid sidan av allt.

Enligt Noora börjar välbefinnande med grundläggande sakerna: motion, näring och sömn. Hon motionerar mycket eftersom det ger honom energi och hjälper till att få tankarna ur arbete. Att äta hälsosamt är också viktig för att det påverkar på livlighet och trötthet.

Noora förbjuder inte godsaker från sig själv men anser det viktigt att sedan fortsätta med hälsosam kost. Dessutom accentuerar hon att känna till sitt sömnbehov för det hjälper till att balansera livet. Noora lever ett hektiskt liv med tre små barn samt en hastig entreprenörskarriär och därför kan dagarna vara långa. Då är det viktigt att tillbringa helgerna med familjen, motionera och återhämta. Därför arbetar hon ofta även på vardagskvällarna.

- Jag sover färre på vardagarna och tränar därför lättare och är uppmärksam på vad jag äter. På veckoslutet tar jag det tillbaka, vilket betyder att jag sover mer och fokuserar på att återhämta. Sedan tränar jag också hårdare.

Enligt Noora återhämtar hon bäst genom att tillbringa tid med sina vänner och familj och genom att vara ute.

Individualitet betonas i välmående

Noora accentuerar individualitet i välmående. Människor är olika och vad fungerar för en kanske fungerar inte för en annan. Även om hennes dagliga rytm kan verka vara hastigt för någon annan, känner Noora att hon får energi av det. Hon betonar att det är nödvändigt att lyssna på sina egen känsla och kunna lugna sig när kroppen kräver det.

Eftersom människor får energi från olika saker, är det viktigt för Noora som arbetsgivare att känna sin personal för att förstå deras behov. När man känner sina anställda väl och lär att identifiera tecken av trötthet eller mattighet så snart de förekommer, kan man ingripa i situationen tillräckligt tidigt. Här accentueras rollen av ledare och chefer för de är i dagliga kontakt med anställda. Enligt Noora är flexibilitet särskilt viktigt och det är något hon har fått beröm från sin personal.

Mentala hälsovårdstjänster som en del av företagshälsovård

De flesta av Jungle juice bars anställda är ganska unga och för några av dem har kraven och tempot av arbetslivet varit en överraskning. Önskan att lyckas är i alla fall ofta stark. Ett sätt att balansera med kraven har varit terapi. Noora själv känner att hon har fått hjälp av terapi och vill därför erbjuda denna möjlighet till sina anställda också:

- Enligt mig borde varje person gå i terapi att prata innan situationen är för dålig. Många vaknar upp till sin situation först när de redan är på väg mot burn-out. Arbetsgivare kan ta hand om sina anställda genom att satsa på terapi i förväg.

Coronapandemin har ökat antalet sjukfrånvaro som beror på psykiska problem. Noora anser att nu har arbetsgivare ett bra tillfälle att börja se efter om personalens välmående också på psykiska sidan. Hon påpekar dock att det är nödvändigt att skilja mellan trötthet och utmattning. Hon anser att det är bra att ha terapitjänster tillgängliga när de behövs, men andra tjänster kan fungera bättre i vissa fall:

- Alla behöver inte en lång period av terapi. Det kan räcka att gå och tala med någon en gång.

Överhuvudtaget betonar Noora både individualitet och identifiering av faktorer som ökar trötthet samt ökar energinivåer. För henne är motion, näring och sömn viktiga saker, men förhållanden mellan dem spelar en roll också. Däröver uppmanar Noora att inte vara för absolut:

- Det är inte värt att stressa för mycket om man har sovit för lite, ätit dåligt eller inte har haft tid att röra sig. Vi har alla sådana perioder och det måste accepteras. Att hitta en balans och stanna vid det hjälper.