Silmän valokuvaus

Silmänpohjan valokuvaus

Silmänpohjasta otetaan valokuvia silmänpohjakameralla. Silmänpohjan valokuvauksella voidaan dokumentoida silmälääkärin tutkimuksessa havaittuja muutoksia seurantaa varten. Esimerkiksi silmänpohjassa oleva luomi voidaan kuvata, jotta jatkoseurannassa muutokset on helpompi havaita. Toisaalta erityisellä hermosäiekuvauksella voidaan myös havaita varhaisia glaukoomamuutoksia silmänpohjan hermosäikeissä, jotka eivät silmälääkärin mikroskoopilla vielä ole nähtävissä.

Diabetespotilailla valokuvaus on myös käytössä seulontatutkimuksena, kun etsitään diabetekseen liittyviä muutoksia. Silmien yleisen terveydentilan kartoitukseen silmänpohjakuvaus ei kuitenkaan sovellu – silmien yleinen terveyden tila on luotettavasti todettavissa ainoastaan silmälääkärin vastaanotolla. Optikkoliikkeissä otetut valokuvat harvoin kelpaavat seurantaan ja diagnoosin avuksi niistä ei ole käytännössä koskaan.

Ohjeita silmäpohjan kuvaukseen tulevalle

Mustuainen laajennetaan silmätipoilla n. 30–45 min ennen kuvausta. Näkö hämärtyy tipoista ja mustuaisen mukautumiskyvystä riippuen useammaksi tunniksi, joten autolla ajo tutkimuksen jälkeen on kielletty. Aurinkolasit kannattaa varata mukaan.

Silmän etuosan valokuvaus

Myös silmän etuosasta voidaan ottaa kuvia. Kuvausta käytetään mm. sidekalvon, värikalvon tai silmäluomien muutosten seurannassa.

Mustuaisia laajentavia tippoja ei tässä tutkimuksessa tarvita, joten voit halutessasi tulla tutkimukseen autolla. Kuvaus kestää n. 15–30 min.

OCT-tutkimus eli silmän valokerroskuvaus

OCT-tutkimuksella (Optical coherence tomography) eli valokerroskuvauksella saadaan verkkokalvon solukerrosten erilaisista ongelmista huomattavasti tarkempi käsitys kuin silmälääkärin tutkimuksessa. Tutkimuksen tarve määritetään silmälääkärin vastaanottokäynnillä. Mehiläisessä on käytössä erittäin korkeatasoinen Heidelbergin OCT-laite.

Verkkokalvon muutoksista tutkitaan tavallisimmin makulan eli ns. tarkan näkemisen alueen ongelmia. Tällaisia ovat mm. silmänpohjan ikärappeuma, makulan pucker eli ryppykalvo tai makulan reikä. Makulan alueella OCT:lla usein etsittävä ongelma on turvotus, jonka hoito riippuu sen aiheuttavasta syystä.

OCT on käytössä myös glaukoomassa: tällöin etsitään hermosäiepuutoksia näköhermon ympäriltä tai tarkan näkemisen alueelta. Muutokset ilmaantuvat OCT tutkimukseen jo hyvin varhain, kun esimerkiksi näkökenttätutkimus voi olla vielä täysin normaali

Tutkimus voidaan tehdä vastaanottokäynnin yhteydessä tai erikseen varattuna aikana, jolloin aikaa varataan 30-45 min. Tutkimus saattaa vaatia mustuaisia laajentavat tipat, jolloin oman auton käyttö on kielletty.

Lisää aiheesta