Leikkaukseen valmistautuminen ja toimenpidepäivän kulku

Perusteellinen ja yksilöllinen silmien laserleikkauksen esitutkimus tehdään aina ennen leikkauspäätöstä. Esitutkimuksen tavoitteena on varmistaa, että silmä on terve, soveltuu leikkaukseen, eivätkä lasivoimakkuudet ole merkittävästi muuttuneet viimeisten kahden vuoden aikana.

Varatessasi aikaa silmien laserleikkauksen esitutkimukseen on hyvä mainita mahdollisesta siitepölyallergiasta. Käytössä olevien allergialääkkeiden käyttöä tulee jatkaa normaalisti. Laserleikkauksen esitutkimukseen saapuessa on hyvä ottaa mukaan

 • tiedot nykyisistä silmä- ja piilolaseista,
 • Kela-kortti,
 • aurinkolasit
 • täytetty terveystietolomake

Varaa aika esitutkimukseen silmätautien erikoislääkärille

Esitutkimukseen sisältyy optikon, silmähoitajan ja silmälääkärin tutkimukset. Aikaa laserleikkauksen esitutkimukseen on hyvä varata noin kaksi tuntia. Tehtävien perustutkimusten lisäksi esitutkimukseen sisältyy sarveiskalvon pintamuodon- ja paksuuden mittaus sekä yksilölliseen iiristunnistukseen yhdistetty aaltorintamamittaus. Aaltorintamamittaus antaa tietoa silmän koko optisesta järjestelmästä sekä siinä esiintyvistä vääristymistä. Iiristunnistus varmistaa, että laserkorjaus kohdistuu tarkasti oikeaan kohtaan sarveiskalvolla. Tutkimus tehdään aina normaalin sekä laajennetun mustuaisaukon kautta.

Valmistautuminen laserleikkauksen esitutkimukseen

 • Käytettäessä pehmeitä päiväkäyttöisiä piilolaseja tulee näiden käyttö lopettaa 1 viikko ennen esitutkimusta.
 • Mikäli käytössä on kovat- tai jatkuvakäyttöiset piilolasit, tulee käyttö lopettaa 2 viikkoa ennen esitutkimusta.
 • Silmämeikki tulee olla poistettu vähintään tuntia ennen esitutkimusta, mieluiten edellisenä päivänä.
 • Mikäli suunnittelet ripsien pidennyksien laittoa, tulee tämä ajoittaa esitutkimuksen ja leikkauksen (noin kuukausi) jälkeen tehtäväksi.
 • Huomioi, että autolla ei saa ajaa lainkaan samana päivänä esitutkimuksen jälkeen silmätippojen vaikutuksen vuoksi.
 • Ota mukaan Kela-kortti, tiedot nykyisistä silmä- ja piilolaseista, aurinkolasit ja terveystietoja koskeva lomake täytettynä (lähetetään esitutkimuksen aikavarauksen jälkeen).

Leikkauspäivän kulku

Silmien laserleikkaus suoritetaan aina eri päivänä kuin esitutkimus. Tämä on lääkäriliiton ohjeistuksen mukainen käytäntö, joka antaa asiakkaalle riittävän harkinta-ajan esitutkimuksessa esiin tulleiden tutkimustulosten arviointiin ja leikkauspäätöksen tekemiseen. Laserleikkauksen valmistautumisesta, leikkauspäivän kulusta sekä jälkihoidosta kertova ohjeistus annetaan kirjallisesti esitutkimuksen yhteydessä. Leikkauspäivänä aikaa kuluu noin kolme tuntia saapumisesta.

Valmistautuminen laserleikkaukseen

 • Käytettäessä pehmeitä päiväkäyttöisiä piilolaseja tulee näiden käyttö lopettaa 1 viikko ennen leikkausta.
 • Mikäli käytössä on kovat- tai jatkuvakäyttöiset piilolasit, tulee käyttö lopettaa 2 viikkoa ennen leikkausta.
 • Poista silmämeikki huolellisesti jo edellisenä iltana, leikkauspäivänä kasvoilla ei saa olla mitään meikkiä.
 • Älä laita hajusteita leikkauspäivänä.
 • Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävän päivän iltana tai leikkauspäivän aamuna.
 • Voit laittaa kasvoille kosteusvoidetta, mutta älä laita silmänympärysvoidetta.
 • Syö ja juo normaalisti ennen leikkausta.
 • Maksaessasi luottokortilla tarkista luottokortin maksurajat

Laserleikkaukseen saapuminen

Saapuessa silmien laserleikkaukseen asiakkaalle annetaan tarvittaessa rauhoittava esilääke, joka rentouttaa ja poistaa ylimääräisen jännityksen. Ilmoitettu saapumisaika on noin tunti ennen varsinaista toimenpidettä, jotta esilääke ehtii vaikuttaa riittävästi. Esilääkkeen ottamisen jälkeen lepäillään lepohuoneessa odotellen toimenpiteen alkamista. Tässä yhteydessä käydään vielä läpi toimenpiteen kulku, lääketippojen tiputus sekä ohjeistus kotihoitoa varten.

Laserleikkausoperaatio

Tämän jälkeen siirrytään leikkaussaliin, jonka huonelämpötila sekä -kosteus on vakioitu silmien laserleikkausta ajatellen sopivaksi.

Laserleikkauksen alussa silmä puudutetaan tipoilla. Puudutustipan ansiosta silmää on mahdollista operoida kivuttomasti. Menetelmästä riippuen silmää operoidaan pelkästään hyödyntäen femtosekuntilaseria tai muodostamalla ensin sarveiskalvoläppä femtosekuntilaserilla ja tämän jälkeen laserointi excimer laserilla.

Itse laserointi kestää joitakin sekunteja. Laserlaitteen automaattinen silmän liikkeenseurantajärjestelmä seuraa tarkasti silmän liikettä varmistaen laseroinnin täsmälleen oikeaan kohtaan sarveiskalvolla.

Laserleikkauksen jälkeen

Silmien laserleikkauksen jälkeen siirrytään takaisin lepäämään lepohuoneeseen. Noin kahden tunnin kuluttua suoritetaan kotiinlähtötarkastus ja annetaan kirjalliset kotihoito-ohjeet, jonka jälkeen voi lähteä kotiin saattajan kanssa tai taksilla. Julkisia liikennevälineitä leikkauksen jälkeen ei suositella.

Yleisesti toipuminen toimenpiteistä on nopeaa ja toiminnallisesti silmät ovat usein hyvät jo leikkausta seuraavana päivänä.

Leikkaustakuu

Silmien laserleikkauksiin sisältyy yhden (1) vuoden leikkaustakuu (poissulkien PRK-leikkaus). Ennen toimenpidettä olevassa esitutkimuksessa sovitaan lääkärin ja potilaan kanssa tavoite, johon leikkauksella pyritään. Mikäli sovittuun tavoitteeseen ei päästä tai leikkaustulos muuttuu toimenpiteen jälkeen antaa leikkaustakuu lisäturvaa sovitun tulostavoitteen saavuttamiseen.

Leikkaustakuu kattaa mahdollisen tarkentavan korjausleikkauksen kustannuksen (leikkauksen osalta). Tarvittavat tutkimukset veloitetaan tällöin erikseen.

Laserleikkauksen hoitotulokset

Leikkausten tulokset ovat käytössä olevilla menetelmillä erinomaiset. Leikatuista yli 99 % saavuttaa suunnitellun hoitotuloksen jo ensimmäisellä laseroinnilla.

Uusintaleikkauksien tarve on alhainen, se on 1 % luokkaa kaikista leikkauksista. Tämä on erittäin pieni prosenttiosuus jopa kansainvälisesti vertailtuna.

Mikäli uusintaleikkauksen tarve kuitenkin olisi perusteltua, arvioidaan tilanne jälleen huolellisesti ennen uusintaleikkausta tehtävässä esitutkimuksessa. Esitutkimuksessa selvitetään mm. sarveiskalvon paksuus ja arvioidaan, onko uusintaleikkaus lääketieteellisesti turvallista ja perusteltua toteuttaa. Leikkaustakuun voimassaolo edellyttää sovittujen jälkitarkastusten suorittamista.

Maksuton ennakkoarvio

Maksuttomassa ennakkoarviossa selvitämme alustavasti mahdollisuuttasi silmien laserleikkaukseen leikkaavan silmälääkärin tai optikon/taittovirhehoitajan kanssa. Maksuttomassa ennakkoarviossa tarkastellaan voimakkuustietojasi sekä mitataan sarveiskalvon paksuutta ja pintamuotoa, joiden perusteella soveltuvuuttasi toimenpiteeseen voidaan arvioida paremmin.

Mikäli maksuttoman ennakkoarvion perusteella käy ilmi, että sovellut silmien laserleikkaukseen, varataan aika laajaan esitutkimukseen.

Varaa aika maksuttomaan ennakkoarvioon Mehiläisen ajanvarauspalvelussa tai soittamalla silmähoitajan ajanvarausnumeroon 040 766 1816.

Varaa aika maksuttomaan ennakkoarvioon

Voit myös kysyä lisää silmien laserleikkauksesta. Mehiläisen taittovirhehoitaja vastaa sinulle puhelimitse tai sähköpostitse.

Lisää aiheesta