Paleltumat ja paleltunut iho

Paleltuma tarkoittaa, että jokin kehonosa on altistunut liikaa kylmälle. Paleltumavammassa tyyppioireena on paleltuneen alue pistävä kipu ja heikentynyt tai kokonaan puuttuva tunto.

Paleltunut iho ja paleltuman oireet

Paleltunut iho on usein vahamaisen kalpea tai sinertävä ja vaikeammissa paleltumavammoissa iholle nousee kirkkaita tai verisiä rakkuloita. Tuuli sekä märät tai kosteat vaatteet lisäävät ihon paleltumariskiä.

Myös tietyt lääkitykset, esimerkiksi betasalpaajat, ja sairaudet, kuten valtimoahtaumatauti, voivat lisätä etenkin vanhusten riskiä saada paleltumia. Kertaalleen paleltunut ihoalue on herkkä paleltumaan uudelleen.

Paleltuman hoito

Tärkein keino paleltuman hoitamiseksi on päästä kylmästä lämpimiin sisätiloihin. Jos jokin ruumiinosa on paleltunut, se tulee lämmittää mahdollisimman nopeasti noin 40-asteisessa vedessä 15–45 minuutin ajan.

Paleltunutta ihoa ei saa hangata. Olosuhteiden on oltava sellaiset, ettei paleltumista pääse tapahtumaan uudestaan. Koska paleltunut kehonosa on usein tunnoton, paleltumaa ei saa sulattaa avotulen ääressä tai patterin lämmössä. Liian kuumassa paleltumavamma altistuu samanaikaiselle palovammalle.

Kun paleltunut kehonosa alkaa sulaa, siihen tulee usein hyvin voimakas kipu. Kipuun kannattaa ottaa särkylääkettä, kuten ibuprofeiinia tai parasetamolia.

Jos sulatuksen jälkeen ihon tunto on normaali ja ihon pinta on ehjä, kotihoito on riittävää. Jos iholle nousee rakkuloita tai ihossa on lämmityksen jälkeen edelleen tuntopuutoksia tai voimakasta turvotusta, lääkärin arvio on tarpeen.

Lue lisää: Hoida paleltunutta ihoa lämmöllä

Paleltumat varpaissa ja jalkojen paleltuminen

Kaikkien ruumiinosien paleltumia tulee hoitaa samojen yleisohjeiden mukaisesti. Varpaat ovat herkät paleltumaan. Tuuli ja märät sukat ja kengät lisäävät paleltumariskiä.

Paleltuma kasvoissa

Ensioireena kasvojen ihon paleltumavammoissa on ihon vaalea laikku. Pään alueella korvat ovat herkät paleltumaan. Erityisesti lasten korvat kannattaa suojata hyvin.

Pakkasvoiteita ei tule käyttää, koska ne voivat sitoa kosteutta ihon ja pakkasvoiteen väliin, jäähdyttää ihoa vielä enemmän ja näin ollen lisätä paleltumariskiä.

Kasvojen ohutta ihoa kannattaa suojata kylmältä esimerkiksi kypäräpipolla tai huivilla. Kasvojen paleltumia hoidetaan samoin kuin muidenkin kehonosien paleltumia.

Teksti: Akuuttilääketieteeseen erikoistuva yleislääkäri Laura Patrikainen.

Lue lisää:

Haavanhoito

Liukastuitko? Lääkärin ohjeet ensiapuun

Ovatko paleltumaoireet vakavat tai et ole varma, oletko onnistunut hoitamaan paleltumaa oikein? Tutustu Mehiläisen Yleislääkäripäivystykseen!

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*