Pakaravaon paise vaatii lääkärin hoitoa

Pakaravaon paise (Sinus pilonidalis) on kivulias vaiva, jota yleisimmin esiintyy nuorilla miehillä. Pakaravaon paisetta epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkäriin.

Pakaravaon paiseessa on kyse tulehduksesta, jonka aiheuttajina ovat ihonalaiseen kudokseen joutuneet ihokarvat, hilse tai vaatenöyhtä. Vaivan syntymistä edistävät liikapaino, runsas karvoitus ja istumatyö.

Tunnusmerkkinä aristava ja punainen patti

Paise oirehtii istuessa ja aristavaa kohtaa painettaessa, myös jatkuva särky voi olla yksi oire. Yleisimmin pakaravaon patti sijaitsee pakaravaossa peräaukon yläpuolella.

Tulehduspesäkkeen kirurginen poisto

Antibiootti ei yksin paranna tulehdusta. Paise avataan paikallispuudutuksessa ja lääkäri tyhjentää sen märästä ja kudoksen alle joutuneista karvoista, hilseestä tai vaatenöyhtästä. Toimenpide voidaan tehdä joko paikallispuudutuksessa polikliinisesti tai leikkaussalissa selkäydinpuudutuksessa. Haava-alue voi olla kipeä muutaman päivän ajan.

On hyvä noudattaa annettuja kipulääkemääräyksiä. Säännöllinen kipulääkkeiden käyttäminen toipumisaikana vähentää kudosturvotusta toimenpidealueella ja edistää paranemista.

Yleensä paise paranee, mutta se uusii helposti. Mikäli paise uusii usein, voidaan se poistaa leikkauksella.

Hyvä hygienia ja karvojen poisto ehkäisevät

Paiseen ja tulehduksen syntymistä voi ehkäistä hyvällä hygienialla sekä vähentämällä ylipainoa ja istumatyötä. Ihon pesu ja karvojen poisto pakaravaosta on hyvä keino ehkäistä paiseen uusiutumista. Istumatyötä tekevän on syytä kiinnittää huomiota työergonomiaan ja tauotukseen.

Asiantuntijana Toni Keski-Jyrä , yleislääkäri, Mehiläinen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Jyri Aalto
LL, yleislääkäri
9.5
Simo Aarnio
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.7