
Kuukautiset
Normaalit kuukautiset eivät häiritse merkittävästi arkea. Mikäli runsaat kuukautiset, kuukautiskivut tai voimakkaat PMS-oireet haittaavat elämää, on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle
Kuukautiset kuuluvat naisen elämään teini-iästä aina keski-ikään asti. Kuukautiset alkavat 10–16-vuotiaana ja loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana.
Normaalit kuukautiset eivät häiritse merkittävästi arkea. Mikäli runsaat kuukautiset, kuukautiskivut tai voimakkaat PMS-oireet haittaavat elämää, on syytä hakeutua gynekologin vastaanotolle. Vaivojen kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä niihin on olemassa helpotusta.
Kuukautiskierto on yksilöllinen
Kuukautiskierron normaali pituus on 24–38 vuorokautta. Kuukautiskierron pituus lasketaan vuodon alkupäivästä seuraavan vuodon alkuun, ja se voi vaihdella päiviä tai jopa viikon. Kuukautisvuoto kestää yleensä 2–8 vuorokautta.
Kun nuorella alkavat kuukautiset, kierto voi heitellä parin ensimmäisen vuoden aikana ja kierron väli voi olla alkuun epäsäännöllinen. Kuukautiskierto säännöllistyy muutaman vuoden kuluessa, mutta kaikilla kuukautiset eivät ole koskaan säännölliset.
On hyvin yksilöllistä, milloin raskauden jälkeen imettävän naisen kuukautiskierto käynnistyy. Myös yhdistelmäehkäisyn käytön jälkeen voi kestää joitakin kuukausia ennen kuin säännöllinen kuukautiskierto alkaa.
Kuukautisten oireet
Useilla naisilla kuukautisiin liittyy lieviä kipuja sekä pientä tiputteluvuotoa päivän tai pari ennen kuukautisten alkamista tai heti kuukautisten jälkeen. Tämä on täysin normaalia. Valtaosalla naisista kuukautisiin liittyy myös ennakoivia PMS-oireita eli ennen kuukautisia tulevia psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Väsymys on yksi tavallisimmista PMS-oireista.
Osalla naisia kuukautiskiertoon liittyvä hormonaalinen vaihtelu vaikuttaa myös suolen toimintaan ja vatsa voi mennä kuukautisten aikaan löysemmälle kuin muulloin.
Miksi kuukautiset jäävät pois?
Kuukautisten poisjääntiin on monia syitä:
Raskauden alkaessa kuukautiset jäävät pois. Jos epäilee raskauden mahdollisuutta, kannattaa tehdä raskaustesti asian varmistamiseksi.
Eri sairaudet ja stressi voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon niin, että kuukautiset jäävät väliin tai kokonaan pois.
Kun vaihdevuodet lähestyvät, kuukautiskierto voi muuttua. Esimerkiksi perimenopaussi- eli esivaihdevuosi-iässä kuukautiset voivat jäädä useammaksi kuukaudeksi pois tai aiemmin säännölliset kuukautiset muuttua epäsäännöllisiksi ja vuodon määrä voi muuttua.
Lue myös:
Nainen, näin selviät hormonimyrskyistä – 9 kysymystä vaihdevuosista
Milloin lääkäriin kuukautisten takia?
Mikäli runsaat kuukautiset, voimakkaat kuukautiskivut tai PMS-oireet haittaavat elämää, kannattaa varata aika gynekologin juttusille. Useimpia kuukautisiin liittyviä vaivoja voidaan hoitaa ja helpottaa.
Asiantuntijana artikkelissa LT, Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini.