Magneettikuvaus – 10 kysymystä ja vastausta

Magneettikuvaus on lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka avulla saadaan tietoa kehon eri osien vammoista ja sairauksista. Usealle meistä magneettikuvaus ei tutkimuksena ole tuttu, ja esimerkiksi kuvausputkeen meno saattaa turhaan jännittää ja ahdistaa.

Mehiläisen kuvantamissektorin johtaja, erikoislääkäri Jonas Saraneva vastaa 10 yleiseen kysymykseen magneettikuvauksesta.

1. Miten magneettikuvaus tehdään?

Magneettikuvauksessa muodostetaan kuva kehon kudoksista käyttäen apuna vahvaa magneettikenttää. Magneettikuvauksessa maataan paikoillaan putkimaisessa kuvauslaitteessa. Kuvattavan alueen päällä on kela, jonka avulla kuva muodostetaan. Kuvaus kestää tavallisimmin n. 30–45 minuuttia. Aika voi vaihdella riippuen kuvattavasta kohteesta. Tarvittaessa voidaan käyttää myös varjoainetta.

2. Miltä magneettikuvaus tuntuu?

Magneettikuvaus on kivuton tutkimusmuoto, jossa asiakkaan tehtävänä on vain maata paikoillaan kuvauksen ajan. Magneettikuvauslaite pitää erilaisia ääniä, mutta asiakkaalla on tutkimuksen aikana päässään kuulokkeet, jotka vaimentavat laitteesta kuuluvaa ääntä. Kuulokkeista voi kuunnella musiikkia/radiota.

3. Mitä kehon osia magneettikuvauksella kuvataan?

Mitä oireita tai diagnooseja magneettikuvauksella kuvataan ja selvitetään? Yleisimpiä magneettikuvauksella tutkittavia kohteita ovat nivelet – erityisesti polvi, nilkka ja olkapää – sekä selkärangan kuvaukset. Myös pään magneettitutkimus on yleinen. Moderneilla MRI-laitteilla voidaan myös tehdä esim. eturauhasen ja rintojen alueen magneettikuvauksia.

4. Miten magneettikuvaus eroaa röntgenistä?

Magneettikuvauksessa ei käytetä lainkaan röntgensäteilyä, joten potilas ei altistu säteilylle. Kuvaustekniikka on täysin erilainen. Magneettikuvaus antaa erityisesti pehmytkudoksista paljon tarkemman kuvan kuin röntgenkuvaus.

5. Mitä hyötyä magneettikuvauksesta on?

Magneettikuvaus voi monessa tapauksessa osoittaa syyn selvitettävän oireen tai vaivan taustalla tai tuoda tietoa jo todetun vamman tai sairauden seurannassa. On monia tilanteita, jossa tarvitaan kuvantamista diagnoosin tekemiseksi.

6. Onko magneettikuvauslaite ahdas? Entä jos iskee paniikki?

Magneettikuvausta ei turhaan tarvitse jännittää etukäteen. Kuvattava kehon osa keskitetään putkeen, joten esim. nilkan tai polven kuvauksessa ahtaanpaikan kammo on harvoin ongelma, sillä pää ei ole putken sisällä.

Mehiläisen uudessa 3T magneettilaitteessa on perinteisiä laitteita suurempi kuvausaukko, joka vähentää ahtauden tunnetta. Magneettikuvauslaitetta voi hyvin käydä kokeilemassa ennen varsinaista kuvausta ja ahtaanpaikan kammoa on myös mahdollista hoitaa lääkityksellä, jotta kuvaus onnistuu.

Asiakkaalla on kuvauksessa koko ajan kädessä nappi, jota painamalla saa heti apua ja yhteyden kuvausta tekevään hoitajaan. Kuvauksen voi näin ollen milloin tahansa keskeyttää.

7. Missä tilanteissa magneettikuvausta pitäisi välttää?

Magneettikuvausta ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tahdistin, jotkut kehon sisäiset implantit ja vierasesineet ovat myös usein vasta-aiheita magneettikuvaukselle. Nämä kaikki selvitetään kyselylomakkeella ennen varsinaista kuvausta.

8. Miksi kannattaa tulla Mehiläiseen magneettikuvaukseen?

Mehiläinen tarjoaa erittäin korkealaatuiset kuvantamisen palvelut. Töölön Mehiläisen  uusi 3T Siemens Skyra magneettikuvauslaite on moderni vahvan kenttävoimakkuuden laite, joka tuottaa kuvanlaadultaan erinomaisia magneettikuvia. Laitteessa on perinteisiä magneettilaitteita suurempi kuvausaukko, mikä vähentää ahtauden tunnetta kuvauksen aikana.

Laitteiden lisäksi Mehiläisen kokenut ja ammattitaitoinen henkilökunta varmistaa, että jokainen asiakas saa yksiköllisesti korkealuokkaisen hoidon. Mehiläisessä kokeneet radiologian erikoislääkärit tulkitsevat magneettikuvat ja antavat niistä lausunnon.

9. Miten Mehiläisen magneettikuvaukseen pääsee?

Mehiläisen kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Magneettikuvaukseen tarvitaan erikoislääkärin lähete kela-korvauksen saamiseksi. Hoitava lääkäri tekee päätöksen siitä, tarvitaanko kuvantamista ja mikä menetelmä on asiakkaan yksilöllisen tilanteen kannalta tarkoituksenmukaisin.

10. Miksi magneettikuvausten hinnat vaihtelevat eri toimijoiden kesken?

Magneettikuvaus voidaan tehdä nopeasti ja seulontaluontoisesti, suppealla määrällä sarjoja ja kuvia tai se voidaan tehdä kattavammin ja perusteellisemmin, räätälöitynä asiakkaan yksilöllisen tilanteen mukaan. Kattavampi diagnoosiin tähtäävä kuvaus on usein kalliimpi, sillä se vie enemmän aikaa. Myös ammattitaitoinen henkilökunta ja tutkimuksen kuvat tulkitseva ja lausuva kokenut radiologian erikoislääkäri ovat laadun kannalta erittäin tärkeitä. Laitteiston taso vaikuttaa myös magneettikuvauksen hintaan.

Mehiläisessä yhdistyvät teknisesti korkeatasoiset kuvauslaitteet, ammattitaitoinen henkilökunta ja kokeneet erikoislääkärit – asiakkaidemme parhaaksi.

Lue lisää:
Milloin magneettikuvaukseen?

Lisää aiheesta