Närästys ja närästyksen hoito
Närästys on yleinen vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta ja häiritä päivittäistä elämää. Vaikka närästys on usein harmittomampi vaiva, se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten refluksitaudista tai jopa sepelvaltimotaudista. Onneksi närästystä voidaan hoitaa monin eri tavoin, mukaan lukien lääkehoidolla ja elämäntapamuutoksilla.
Närästys lyhyesti
- Närästys on yleinen vaiva: Närästys on hyvin yleinen oire, jota moni aikuinen kokee jossain vaiheessa elämäänsä. Se on usein seurausta refluksitaudista, jossa mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorveen. Vaikka närästys on yleistä, se ei ole normaali tila ja sen toistuessa säännöllisesti on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
- Närästys voi olla merkki vakavammasta sairaudesta: Vaikka närästys on usein harmittomampi vaiva, se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten refluksitaudista tai jopa sepelvaltimotaudista. Jos närästys on jatkuvaa tai toistuvaa, tai siihen liittyy muita oireita kuten nielemiskipua, ruuan takertumista, rintakipua, verioksennuksia tai mustia ulosteita, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
- Närästystä voidaan hoitaa monin eri tavoin: Närästystä voidaan hoitaa lääkehoidolla, elämäntapamuutoksilla ja joissakin tapauksissa jopa leikkauksella. Lääkehoidossa käytetään usein happopumpunsalpaajia, jotka neutraloivat mahalaukun sisällön happamuuden. Elämäntapamuutoksilla, kuten ruokavalion ja liikunnan muutoksilla, voidaan myös lievittää närästystä. Jos närästys on jatkuvaa tai toistuvaa, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Närästyksen ja refluksin moninaiset oireet
Kun närästää, puhutaan usein myös refluksista. Närästyksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorven puolelle. Vähäinen refluksi on normaali fysiologinen ilmiö. Refluksitaudista puhutaan, kun ilmiö on toistuva ja aiheuttaa moninaisia oireita.
Närästys on käsitteenä melko laaja, ja ihmiset mieltävät närästykseksi varsin erilaisia oireita kuten rintalastan takaisen poltteen, röyhtäilytaipumuksen ja karvasveden tai jopa mahansisällön nousemisen suuhun. Perinteisen närästysoireen sijaan tai sen lisäksi refluksitaudin oireina voivat olla myös äänen käheys, yskä, astman paheneminen, hampaiden kiillevauriot tai jopa rintakipu.
Mistä närästys johtuu?
Normaalisti ruokatorven alaosan sulkijalihas (LES), pallealihakset ja ruokatorven supistusliikkeet estävät mahalaukun sisällön takaisinvirtauksen ruokatorveen. Tähän sulkijalihasjärjestelmään vaikuttavat monet tekijät; mitään todellista anatomista sulkijalihasta ei ole. Refluksitautipotilailla kyseisen sulkijalihasjärjestelmän toiminta on häiriintynyt.
Epätarkoituksenmukaisen sulkijalihaksen avautumisen ohella mahdollinen palleatyrä voi lisätä refluksia. Palleatyrä tarkoittaa, että pieni osa mahalaukusta on työntynyt pallean yläpuolelle rintaonteloon, jolloin pallealihakset eivät enää pysty tukemaan ruokatorven alaosan sulkijalihasta, ja tämä lisää takaisinvirtausta ruokatorveen.
Närästystä pahentavat osaltaan mahalaukun suolahapon eritystä lisäävät tekijät, kuten stressi, kahvinjuonti, tupakointi sekä mahdolliset mahalaukun ja vatsaontelon sisäistä painetta nostavat tekijät, mm. kumartuminen ja ylipaino.
Närästyksen oireet
Närästys on yleinen vaiva, joka voi oireilla monin eri tavoin. Oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä närästyksen oireita ovat:
- Polttava tai kirvelevä tunne ylävatsalla tai rintalastan takana
- Mahansisällön nousu suuhun
- Äänen käheys
- Yskä
- Astman paheneminen
- Hampaiden kiillevauriot
- Rintakipu
Vaikka närästys on usein harmittomampi vaiva, se voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten refluksitaudista. Jos närästys on jatkuvaa tai toistuvaa, tai siihen liittyy muita oireita kuten nielemiskipua, ruuan takertumista, rintakipua, verioksennuksia tai mustia ulosteita, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Närästyksen hoito
Närästys on vaiva, joka voi aiheuttaa epämukavuutta, mutta onneksi siihen on olemassa useita hoitokeinoja.
- Lääkehoito: Tilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, kuten protonipumpun estäjillä tai H2-reseptorin salpaajilla. Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät lievittävät närästysoireita.
- Elämäntapamuutokset: Närästystä voidaan vähentää ja lievittää kotikonsteilla. Tavoitteena on vähentää mahansisällön pääsyä ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia. Ylipainoinen henkilö voi laihduttamalla huomattavasti ehkäistä ja vähentää närästyksen oireita.
- Ruokavalio: Kannattaa välttää syömästä mahaa ärsyttäviä ruokia, kuten sitrushedelmiä, kahvia, suklaata, tomaattia, sipulia, minttua, kolajuomia ja väkeviä alkoholeja. Rasvaiset ruoat aiheuttavat närästystä, koska ne heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa.
Milloin lääkäriin närästyksen takia?
Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, esimerkiksi jos:
- närästystä esiintyy vähintään kahdesti viikossa
- vältät tietoisesti tiettyjä ruokia säästyäksesi närästykseltä
- heräät yöllä närästykseen
- käytät säännöllisesti närästykseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä.
Kiireellisenä tutkimukset ovat aiheellisia hälyttävien oireiden yhteydessä; hälyttäviä oireita ovat nielemiskipu tai nielemisvaikeudet, ruuan takertumisen tunne, rintakipu, verioksennukset tai mustat ulosteet sekä selittämätön laihtuminen.
Muistathan, että voit hakeutua joko yleislääkärin tai sisätautilääkärin vastaanotolle. Ajanvarausnumerossa 010 414 00 (pvm/mpm) vastaa aina asiantuntija, joka osaa ohjata sinut sopivalle lääkärille.
Varaa aika yleislääkärilleUsein kysyttyä
Närästys on tila, jossa mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorven puolelle. Närästys on käsitteenä melko laaja, ja ihmiset mieltävät närästykseksi varsin erilaisia oireita kuten rintalastan takaisen poltteen, röyhtäilytaipumuksen ja karvasveden tai jopa mahansisällön nousemisen suuhun.
Närästys tuntuu usein polttavana tai kirvelevänä tuntemuksena ylävatsalla tai rintalastan takana. Joillakin närästys voi oireilla myös mahansisällön nousuna suuhun saakka.
Närästys voi olla vakava varoitusmerkki, jos se esiintyy vähintään kahdesti viikossa vaikka vältät tietoisesti tiettyjä ruokia säästyäksesi närästykseltä, jos heräät yöllä närästykseen tai jos käytät säännöllisesti närästykseen tarkoitettuja itsehoitolääkkeitä. Hälyttäviä oireita ovat nielemiskipu tai nielemisvaikeudet, ruuan takertumisen tunne, rintakipu, verioksennukset tai mustat ulosteet sekä selittämätön laihtuminen.
Närästys johtuu usein ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintahäiriöstä, joka mahdollistaa mahalaukun sisällön takaisinvirtauksen ruokatorveen. Närästystä pahentavat osaltaan mahalaukun suolahapon eritystä lisäävät tekijät, kuten stressi, kahvinjuonti, tupakointi sekä mahalaukun ja vatsaontelon sisäistä painetta nostavat tekijät, kuten kumartuminen ja ylipaino.
Närästystä aiheuttavat tekijät voivat olla moninaisia. Yleisimpiä närästystä aiheuttavia tekijöitä ovat ruokatorven alaosan sulkijalihaksen toimintahäiriöt, palleatyrä, stressi, kahvinjuonti, tupakointi, tietyt ruoka-aineet, kuten rasvat, suklaa ja sitrusmehu, sekä ylipaino.
Närästys tuntuu useimmiten ylävatsalla tai rintalastan takana. Joillakin närästys voi oireilla myös mahansisällön nousuna suuhun saakka.