Laktoosi-intoleranssin oireet ja hoito
Vääntääkö vatsassasi maitotuotteiden nauttimisen jälkeen? Kyse voi olla laktoosi-intoleranssista.
Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa erilaisia suoli- ja vatsaoireita. Vaikka oireilu onkin ruuan aiheuttamaa, kyseessä ei ole allergia eikä sitä tule sekoittaa esimerkiksi maitoallergiaan. Laktoosi-intoleranssi on yleisin aikuisilla ja isommilla, kouluikäisillä lapsilla. Laktoosi-intoleranssi voi olla myös yksi keliakian oire.
Näin varaat ajan laktoosi-intoleranssitestiin
Jos epäilet laktoosi-intoleranssia, voit hakeutua tutkimukseen joko lähetteellä tai ilman lääkärin lähetettä. Tutkimus toteutetaan Mehiläisen laboratoriossa verikokeena. Näytteenottaminen ei vaadi esimerkiksi ravinnotta oloa ja näyte voidaan ottaa kellonajasta riippumatta.
Mistä laktoosi-intoleranssi johtuu?
Laktoosi-intoleranssi on laktoosia eli maitosokeria ohutsuolessa pilkkovan laktaasi-ruoansulatusentsyymin puutteesta johtuva maitosokerin imeytymishäiriö. Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa suolioireita, sillä entsyymin puuttuessa laktoosi ei imeydy verenkiertoon vaan jää suoleen ja kulkeutuu eteenpäin muun suolensisällön mukana.
Mitä ovat laktoosi-intoleranssin oireet?
Voisivatko vatsavaivasi johtua laktoosi-intoleranssista? Kiinnitä huomiota siihen, milloin niitä ilmaantuu. Laktoosi-intoleranssin oireet ilmaantuvat yleensä 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen.
Yleisimpiä laktoosi-intoleranssin oireita ovat mm.
- vatsan turvotus
- ilmavaivat
- löysät ulosteet; ripuli
- epämääräiset vatsakivut
Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja niihin vaikuttaa käytettyjen maitotuotteiden määrä. Monet laktoosi-intolerantikot sietävät kohtuullisia määriä maitosokeria, mutta jos olet kovin herkkä, saatat saada vatsavaivoja jo pienestäkin määrästä.
Laktoosi-intoleranssin tutkiminen ja hoito
Laktoosi-intoleranssi on todennäköinen, jos epäilet itselläsi laktoosi-intoleranssia ja oireesi häviävät maidottomuuskokeilun jälkeen. Tällöin diagnoosia ei ole tarpeen varmistaa laboratoriotutkimuksella, vaan voit hoitaa oireita itse vähentämällä tai välttämällä maitotuotteita, jotka eivät ole laktoosittomia.
Milloin lääkäriin ja tutkimuksiin?
Sinun kannattaa hakeutua lääkärin tutkimuksiin, jos vatsaoireesi ovat voimakkaita tai niiden yhteys maitotuotteisiin ei ole selvä. Tällöin laktoosi-intoleranssi voidaan todeta helposti laboratoriossa verinäytteestä tehtävällä geenitestillä (laktoosi-intoleranssitesti) eikä aiemmin käytössä ollutta laktoosirasituskoetta tarvita.
Mikäli laktoosi-intoleranssidiagnoosista ja maitotuotteiden välttämisestä huolimatta esiintyy selviä oireita, on hyvä hakeutua uudestaan tutkimuksiin ja poissulkea esimerkiksi keliakian mahdollisuus.
Testiin myös ilman lähetettä
Jos epäilet laktoosi-intoleranssia, voit hakeutua tutkimukseen joko lähetteellä tai ilman lääkärin lähetettä. Tutkimus toteutetaan Mehiläisen laboratoriossa verikokeena.
Näytteenottoon voit tulla ilman ajanvarausta tai varata ajan etukäteen OmaMehiläisestä, verkkoajanvarauksesta tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 414 00 (pvm/mpm). Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta, eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.
Laktoosi-intoleranssin testin hinta
Tutustu laboratoriotutkimusten hinnastoon ja tarkista laktoosi-intoleranssitestin (B-Lakt-D) hinta.
Laboratoriotutkimus sisältää:
- Verinäytteenoton Mehiläisen laboratoriossa
- Tulokset ja suositukset jatkotoimenpiteistä OmaMehiläinen-palveluun.
Jatkotoimenpiteiden hinnat määräytyvät erikseen annettujen suositusten mukaisesti.
Laktoosi-intoleranssitestin tulokset
Tulokset saat OmaMehiläinen-palveluun ja ne jäävät sinulle talteen. Voit keskustella tuloksesta ja jatkotoimenpiteistä lääkärin kanssa helposti OmaMehiläisen Digiklinikalla.
Voit käyttää OmaMehiläistä puhelimella lataamalla OmaMehiläinen-sovelluksen tai voit käyttää myös tietokoneella toimivaa OmaMehiläinen-verkkoversiota.
- Lataa OmaMehiläinen-sovellus iPhoneenUlkoinen linkki
- Lataa OmaMehiläinen-sovellus AndoidiinUlkoinen linkki
Voit myös varata vastaanottoajan lääkärille verkossa tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 414 00 (pvm/mpm).
Lähde:
TerveyskirjastoUlkoinen linkki