Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on laktoosia eli maitosokeria ohutsuolessa pilkkovan laktaasi-ruoansulatusentsyymin puutteesta johtuva maitosokerin imeytymishäiriö. Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa suolioireita, sillä entsyymin puuttuessa laktoosi ei imeydy verenkiertoon vaan jää suoleen ja kulkeutuu eteenpäin muun suolensisällön mukana.

Vaikka laktoosi-intoleranssi on ruoan aiheuttama, kyseessä ei ole allergia eikä sitä tule sekoittaa esimerkiksi maitoallergiaan. Laktoosi-intoleranssi on yleisin aikuisilla ja isommilla, kouluikäisillä lapsilla. Laktoosi-intoleranssi voi myös olla keliakian oire.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Laktoosi-intoleranssin oireet ilmaantuvat yleensä 1–3 tuntia maitosokeria sisältävän ruokailun jälkeen. Yleisimpiä oireita ovat:

  • Vatsan turvotus
  • Ilmavaivat
  • Löysät ulosteet
  • Epämääräiset vatsakivut

Oireiden voimakkuus on yksilöllistä ja niihin vaikuttaa käytettyjen maitotuotteiden määrä. Monet laktoosi-intolerantikot sietävät kohtuullisia määriä maitosokeria, mutta herkimmät saavat vatsavaivoja jo pienistä määristä.

Laktoosi-intoleranssin tutkiminen ja hoito

Laktoosi-intoleranssi on todennäköinen, jos epäilee laktoosi-intoleranssia ja oireet häviävät maidottomuuskokeilun jälkeen. Tällöin diagnoosia ei ole tarpeen varmistaa laboratoriotutkimuksella, vaan oireita voi hoitaa itse vähentämällä tai välttämällä maitotuotteita.

Lääkärin tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos vatsaoireet ovat voimakkaita tai niiden yhteys maitotuotteisiin ei ole selvä. Tällöin laktoosi-intoleranssi voidaan todeta helposti laboratoriossa verinäytteestä tehtävällä geenitestillä eikä aiemmin käytössä ollutta laktoosirasituskoetta tarvita.

Mikäli laktoosi-intoleranssidiagnoosista ja maitotuotteiden välttämisestä huolimatta esiintyy selviä oireita, on hyvä hakeutua uudestaan tutkimuksiin ja poissulkea esimerkiksi keliakian mahdollisuus.

Laktoosi-intoleranssitutkimus

Jos epäilet laktoosi-intoleranssia, voit hakeutua tutkimukseen myös ilman lääkärin lähetettä. Tutkimus toteutetaan Mehiläisen laboratoriossa verikokeena. Näytteenottoon voit varata ajan verkkoajanvarauksesta  tai puhelimitse. Näytettä ennen ei tarvitse olla syömättä tai juomatta eikä sitä tarvitse ottaa tiettyyn kellonaikaan.

Tulokset saat OmaMehiläinen-palveluun  ja ne jäävät sinulle talteen. Voit keskustella tuloksesta ja jatkotoimenpiteistä lääkärin kanssa helposti OmaMehiläisen Digiklinikalla. Voit myös varata vastaanottoajan lääkärille verkossa  tai soittamalla Mehiläisen asiakaspalveluun 010 414 00 (0,084 €/min) (avoinna 24/7).

Lähde: Terveyskirjasto

Lisää aiheesta

lokakuu 2021viikko 42